Entreprenørmaskiner bliver mere miljøvenlige

Der er håb om renere luft på og omkring de danske byggepladser. I et projektsamarbejde mellem Teknologisk Institut, Purefi A/S og Per Aarsleff A/S er der blevet udviklet og testet nye røgrensningssystemer til mindre entreprenørmaskiner. De foreløbige resultater har vist en markant reduktion af partikler og skadelige kvælstofoxider, NOx-gasser til stor glæde for brugerne af maskinen.
- Det vil sikre et markant forbedret arbejdsmiljø. Desuden vil maskinerne leve op til de generelle krav til lav forurening fra bygherrer og myndigheder, der kan blive stillet med udgangspunkt i de gældende Stage-krav, som trådte i kraft i 2019, fortæller konsulent og teknisk projektleder, Thomas Nørregaard Jensen, Teknologisk Institut.
Strengere krav
Projektet udspringer til dels fra en ny EU-lovgivning, der stiller markant strengere krav til udledningen af især sodpartikler fra maskinsegmentet – små entreprenørmaskiner. Den nye lovgivning, de såkaldte Stage-krav, gælder dog kun for nye entreprenørmaskiner.
- Derfor vil der kunne opnås en stor miljøgevinst ved at eftermontere røgrensningsudstyr på de ældre maskiner. Desuden kan der være en økonomisk gevinst ved ikke at være tvunget til at erstatte dem med helt nye maskiner, vurderer Thomas Nørregaard Jensen.
I udviklings- og testarbejdet er der blevet monteret tre forskellige løsninger, der alle er leveret af Purefi, på en mindre gravemaskine for at sikre målsætningen om at udvikle alsidige, simple og kosteffektive løsninger til at reducere luftforurening.
Markant reduktion
Målinger af partikelantal, foretaget af Teknologisk Institut, viser en reduktion i partikelantal på over 99 procent for de testede systemer. Derudover er der også målt NOx-koncentration, hvor resultaterne viser en reduktion mellem 55 procent og 95 procent. Den høje reduktion er opnået med et meget effektivt high-end produkt, hvorimod reduktionen på 55 procent er opnået med et mere kompakt røgrensningssystem, der er velegnet til maskiner hvor pladsen under motorhjelmen er en smule trang.
Disse målinger er alle foretaget direkte i udstødningsrøret. I det omkringliggende miljø har røgrensningsløsningen vist sig så effektiv, at partikelniveauet er på niveau med det typisk målte baggrundsniveau.
- Tilbagemeldingen fra maskinførerne og håndfolkene er meget positiv, da de ikke i samme grad er generet af røgen når der arbejdes i og omkring maskinen. Per Aarsleff A/S har konstant fokus på at forbedre arbejdsmiljøet og begrænse luftforureningen fra vores maskiner, og i dette projekt er det allerede blevet demonstreret, at det er muligt at opnå en væsentlig forbedring i arbejdsmiljøet omkring maskinen, siger materialechef Jes Steen Paulsen fra Per Aarsleff A/S.
Udskiftning
Per Aarsleff A/S oplyser, at de vil tilstræbe, at deres maskinpark, som er af nyere dato, til stadighed fornyes eller opdateres efterhånden som nye miljømæssige tekniske løsninger bliver tilgængelige.
- Vi ser udelukkende fordele ved, at miljøet bliver forbedret, men en implementering af netop en af disse tre udviklede eftermonteringsløsninger afhænger selvfølgelig af de økonomiske aspekter ved eftermontering kontra udskiftning, siger materialforvalter Frank Skaaning fra Per Aarsleff A/S.
Fremadrettet i projektet skal yderligere en røgrensningsløsning testes for at kunne udvikle og vurdere de mest rentable eftermonteringsmuligheder. Desuden skal der foretages yderligere målinger af luftforureningen i nærmiljøet omkring maskinen, for at kortlægge miljøforbedringen for de borgere, der bor tæt ved de stigende antal byggepladser i byerne.
Projektet har en varighed på to år og afsluttes i december 2019. Projektet er støttet af Miljøstyrelsen og sker i tæt samarbejde mellem Purefi A/S, som har 20 års erfaring med udvikling og eftermontering af røgrensningsløsninger, og Per Aarsleff A/S, som er en af de største entreprenørvirksomheder i Danmark.
Nøgleord
Kontakter
Konsulent og teknisk projektleder, Thomas Nørregaard Jensen, Teknologisk Institut, mobil 7220 3246, mail tnje@teknologisk.dk
Billeder
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum