Eniig

Eniig har skærpet forretningen og leverer et tilfredsstillende 2018-resultat

Del

De økonomiske synergier ved fusionen til Eniig slog for alvor igennem i 2018. Med en omsætning på 4,9 mia. kr. opnåede Eniig et driftsresultat før afskrivninger (EBITDA) på 935 mio. kr. og et resultat før skat på 277 mio. kr. Samtidig blev 2018 et år med flere strategiske til- og fravalg.

Eniig havde i 2018 fokus på at skabe en tilpasningsdygtig og skalerbar forretning. Det kom blandt andet til udtryk gennem opkøb af to mindre elforsyninger samt integration af natur- og biogas i energiforretningen. Desuden fusionerede selskabet sine aktiviteter inden for vedvarende energiproduktion med partneren Eurowind Energy og afhændede divisionen Eniig Energiteknik.

Bedre årsresultat end forventet
Eniigs årsregnskab for 2018 viser en positiv udvikling i koncernens aktiviteter og et tilfredsstillende resultat, der overgår årets forventninger. Resultatet før af- og nedskrivninger (EBITDA) udgør 935 mio. kr., hvilket er 25 mio. kr. højere end i 2017. Resultatet før skat udgør 277 mio. kr. og er dermed 69 mio. kr. højere end i 2017. Korrigeret for engangsposter og tarifnedsættelser i både 2017 og 2018 udgør udviklingen i resultatet før skat en stigning på 153 mio. kr. primært båret af gas- og biogasforretningen, et øget kundegrundlag i de kommercielle forretninger samt øget volumen inden for energiproduktion og eldistribution.

- Vi har skærpet vores forretning i 2018 og skabt et stærkt strategisk fundament, som tilmed kan tilpasses i forhold til branchens fortsatte konsolidering. Vi har indfriet vores løfte om lavere elnettariffer, og samtidig har vi samlet set leveret et godt resultat med vækst på bundlinjen. Derudover har vi reduceret vores rentebærende gæld med knap 400 mio. kr. i 2018, og vi forventer allerede i 2019 at nå vores 2020-mål om et EBITDA på 1 mia. kr., siger Martin Romvig, adm. direktør i Eniig.

Nye forretningsmodeller på fiber- og VE-området 
Eniig offentliggjorde i 2017 planerne om at åbne sit fibernet for andre tjenesteudbydere og har i 2018 etableret en ny forretningsmodel på fiberområdet. Den omfatter blandt andet wholesale-selskabet OpenNet, der via sin unikke platform er et uafhængigt samlingspunkt for Eniig og andre aktører i branchen. Samtidig indgik Eniig Renewables en ligeværdig fusion med Eurowind Energy ud fra en strategisk målsætning om at etablere et fælles grønt selskab, der er førende inden for udvikling og drift af vedvarende energiprojekter.

- For os handler det om at skabe samarbejder, der giver mening. Både for andelshaverne og forretningen. Derfor har vi på fibersiden indgået aftaler med en række aktører i telebranchen om åbning af deres og vores fibernet. Vi har kørt tests med de første eksterne kunder og er nu klar til at gennemføre den fulde kommercielle lancering. På VE-området har vi med Eurowind-fusionen skabt et selskab, der er top 20 i Europa og en ny position, hvor vi kan spille en væsentlig rolle i fremtidens energisamfund, fortæller Martin Romvig.

Frasalg af Eniig Energiteknik
Eniig valgte også i 2018 at skære forretningen til og frasælge en af koncernens fem divisioner, Eniig Energiteknik. Divisionen omfattede aktiviteter inden for gadebelysning, teknisk salg, målerkalibrering og salg af varmepumper.

- Vi har haft fokus på at sikre en sundere portefølje, og aktiviteterne i Energiteknik var ikke i stand til at sikre det afkast, vi som koncern kræver af vores forretningsenheder. Vi måtte derfor konstatere, at vi ikke længere var de rette ejere af disse forretningsområder. Det er dog positivt, at vi har formået at afhænde dem alle til kollegaselskaber i branchen, som samtidig har kunnet tilbyde vores medarbejdere ansættelse. Det var vores ultimative mål, da vi satte aktiviteterne til salg, siger Martin Romvig.

Et solidt afsæt til fremtiden
Gennem 2018 var Eniig i dialog med SE om en mulig sammenlægning, og beslutningen om at fusionere og skabe et fælles andelsselskab ved navn Norlys blev offentliggjort i efteråret.

- Vi afventer konkurrencemyndighedernes behandling af fusionen, og vi kan i mellemtiden se tilbage på 2018 for Eniig med tilfredshed. Det er lykkedes os at skabe en skalerbar forretning, der er baseret på et stærkt strategisk fundament, og som samtidig er tilpasningsdygtig i forhold til branchens fortsatte konsolidering, konkluderer Jan Skytte Pedersen, som har været Eniigs bestyrelsesformand gennem de seneste tre år.

Jan Skytte Pedersen ønskede ikke at genopstille i forbindelse med valget til Eniigs bestyrelse, som fandt sted torsdag den 25. april. Læs mere om valget til Eniigs bestyrelse her.

Se Eniigs fulde årsrapport her

For yderligere information:

Martin Romvig, adm. direktør i Eniig, tlf.: 2121 9775

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Eniig

Eniig
Eniig
Tietgensvej 4
8600 Silkeborg

70151560https://eniig.dk/

Eniig og SE er fusioneret og hedder nu Norlys. Vi er Danmarks største integrerede energi- og telekoncern med 2.500 medarbejdere, 1,5 millioner kundeforhold og mere end 700.000 andelshavere. Som Norlys vil vi skabe bedre oplevelser for vores kunder og samtidig styrke digitalisering og grøn omstilling i Danmark.

Norlys-koncernen ejer: Stofa, Boxer, Eniig Fiber, Eniig Energi, SE Energi & Klima, N1 og Evonet. Læs mere på norlys.dk.

Følg pressemeddelelser fra Eniig

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Eniig

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum