Energistyrelsen udsteder nye regler om metantab fra biogasanlæg
Fra 1. januar 2023 træder nye regler om lækager med metan fra biogasanlæg i kraft, efter det har vist sig, at der har været et højere niveau af lækage end tidligere vurderet.
Rambøll gennemførte i 2021 en undersøgelse, der har vist, at der er lækager med metan fra biogasanlæg. På baggrund af den undersøgelse udsteder Energistyrelsen nu regler om metantabsregulering, der træder i kraft 1. januar 2023. Helt konkret betyder det, at biogasanlæg skal have et egenkontrolprogram og desuden få gennemført en årlig kontrol ved en uafhængig tredjepart inden 31. december 2023.
Ansøgningsproces for virksomheder, der skal gennemføre en årlig kontrol
Virksomhederne, der skal gennemføre kontrollen, kan blive registreret på en såkaldt ’positivliste’. Denne liste vil blive offentliggjort på styrelsens hjemmeside.
Virksomheden skal sende dokumentation for erfaring med nedenstående for at blive optaget på ’positivlisten’:
- Udarbejdelse og tilpasning af egenkontrolprogram
- Lækagesøgning på gasbærende komponenter
- Måling og kvantificering af metantab fra opgraderingsanlæg
- Estimater for metanpotentiale ved udbedringer
- Afrapportering af resultater
Ansøgning om at blive optaget på den første udgave af ’positivlisten’ skal sendes til KRHA@ens.dk senest den 9. januar 2023. Der vil blive indkaldt til et møde for virksomheder på positivlisten i slutningen af januar 2023. Efterfølgende kan ansøgning om at komme på listen ske løbende.
Særlige bemærkninger om gasmotorer
Der var særligt været bemærkninger til punktkildekrav til gasmotorer i høringen af udkast til bekendtgørelse. Derfor ændres forslaget, så punktkildekravet for gasmotorer udgår af den regulering, der sættes i kraft nu. Energistyrelsen er i dialog med Miljøstyrelsen om de juridiske og tekniske muligheder for at regulere metanemissionen, fordi emissioner af metan og NOx fra biogasfyrede motorer er modsatrettede. Når der er afklaring, forventer Energistyrelsen at sende et nyt regelforslag med bestemmelser om regulering af metanemissioner fra gasmotorer i offentlig høring senere i 2023.
Derudover er kravet om årlig kontrol ved uafhængig tredjepart udsat til at skulle være gennemført senest 31. december 2023 og herefter med en årlig kadence med frist ved årsskiftet.
Høringsnotatet kan findes på høringsportalen her
De nye regler fremgår af bæredytighedsbekendtgørelsen
Kontakt
Yderligere oplysninger ved specialkonsulent Claus-Peter Clausen, mail: CPCN@ens.dk og tlf: 33 95 08 29 eller chefkonsulent Kristian Havskov Sørensen, mail: KRHA@ens.dk og tlf: 33 92 78 10.
Kontakter
Laura AndersenPressemedarbejder
Tlf:+45 33 95 09 06lrsn@ens.dkTure Falbe-HansenPressechef
Tlf:+45 25 13 78 46tfh@ens.dkInformation om Energistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Ny kortlægning: Danske virksomheders potentiale for at spare på energien er stadig stort27.1.2023 10:21:24 CET | Pressemeddelelse
I Danmark har virksomhederne længe haft fokus på at udnytte energien effektivt, både når de producerer og forbruger energi. Men der er fortsat store potentialer, som kan realiseres i de danske produktionserhverv, viser en ny kortlægning, som Energistyrelsen står bag.
Status på forsyningssituationen: Danskernes gode sparevaner gavner energiforsyningen26.1.2023 12:39:48 CET | Pressemeddelelse
Danskerne sparer på energien, og det styrker energiforsyningen. Forbruget er reduceret, og i løbet af 2022 har danskerne øget deres besparelser. Det er konklusionen i Energistyrelsens løbende status på forsyningssituationen, der fremover vil blive offentliggjort månedligt.
Dansk udstyr skal bidrage til varme og rent vand i Ukraine20.1.2023 15:06:35 CET | Nyhed
Russiske angreb har lagt store dele af Ukraines energiforsyning i ruiner. Den ukrainske region Mykolaiv har bedt Danmark om hjælp til at genopbygge forsyningssystemerne og dermed bidrage til at sikre rent vand og beskyttelse fra vinterkulden til sine borgere. Nu er godt 11 ton dansk vand- og varmeudstyr ankommet til Ukraine.
Energistyrelsen udgiver ny drejebog for fossilfri spidslast for at fremme fossilfrie løsninger i fjernvarmesystemet20.1.2023 10:11:46 CET | Nyhed
Energistyrelsen har fået udarbejdet en drejebog for fossilfri spidslast i fjernvarmesystemet. Drejebogen skal øge viden om fossilfri spidslast i små og mellemstore fjernvarmeselskaber for at fremme udrulningen af de fossilfrie løsninger. I drejebogen kan fjernvarmeselskaber, bestyrelser og kommuner finde inspiration til, hvordan de kan optimere deres spidslastforbrug og implementere fossilfrie spidslastteknologier i deres fjernvarmesystem.
Forudsætningerne for forårets klimafremskrivning sendes i høring20.1.2023 06:00:00 CET | Nyhed
Energistyrelsen sender de væsentligste forudsætninger for Klimastatus og -fremskrivning 2023 i høring og inviterer samtidig til et høringsmøde den 25. januar.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum