Energistyrelsen udgiver Danmarks globale klimapåvirkning
Hvad er Danmarks påvirkning af klimaet uden for Danmarks grænser? Danmarks globale klimapåvirkning – Global Afrapportering 2023 ser på, hvordan danske forbrugere, virksomheder og myndigheder påvirker klimaet globalt. Rapporten er nu klar.
Danmarks globale klimapåvirkning – Global Afrapportering adskiller sig fra Klimastatus- og fremskrivning ved blandt andet at se på Danmarks klimaaftryk i udlandet. Rapporten ser samtidig på, hvordan Danmark bidrager til den grønne omstilling via vores internationale indsatser og dansk erhvervslivs grønne eksport.
Frem til 19. maj vil det være muligt at give bemærkninger til den offentlige høring. Der inviteres derudover til teknisk gennemgang onsdag den 3. maj.
Læs hovedrapporten om Danmarks globale klimapåvirkning - Global Afrapportering
Læs baggrundsmaterialet til Danmarks globale klimapåvirkning - Global Afrappotering
Dansk forbrug udleder ca. 11 tons CO2e per dansker
Energistyrelsen har blandt andet opgjort de drivhusgasudledninger, der er knyttet til Danmarks forbrug. Både dem som finder sted i Danmark og i udlandet. Det gælder eksempelvis udledningerne knyttet til Danmarks forbrug af tøj, mad og energi. Danmarks forbrugsbaserede klimaaftryk er opgjort til 63 mio. ton CO2e i 2021. Det svarer til ca. 11 ton CO2e per dansker.
Dette års afrapportering ser som noget nyt på, hvordan Danmarks forbrug forventes at påvirke klimaet i fremtiden. Ifølge Energistyrelens opgørelse, forventes Danmarks forbrugsbaserede klimaaftryk at falde til mellem 25 og 46 mio. ton CO2e i 2035, alt efter hvordan omverden udvikler sig. Opgørelsen viser, at udviklingen i klimaaftrykket fra dansk forbrug i høj grad afhænger af den globale klimaindsats og omstillingen i udlandet.
Størstedelen af de store danske virksomheder rapporterer på deres udledninger
Danmarks Globale Påvirkning – Global Afrapportering 2023 har også set på, hvordan danske virksomheder forholder sig til klimaaftrykket af deres aktiviteter. Af de 100 største danske ikke-finansielle virksomheder og de 10 største finansielle virksomheder laver størstedelen allerede i dag et klimaregnskab. Det viser en ny kortlægning, som man kan læse om i dette års afrapportering.
Næsten halvdelen af de 110 virksomheder, Energistyrelsen har undersøgt, offentliggør deres klimapåvirkning af både deres eget energiforbrug og den energi, de køber andre steder. Ca. 14 procent af virksomhederne laver en komplet opgørelse af hele deres klimapåvirkning, der dermed også er inklusiv underleverandørers drivhusgasudledninger.
Danmarks eksport af grøn teknologi bidrager til grøn omstilling
Danmark eksporterede i 2022 for ca. 63 mia. kr. grøn energiteknologi og ca. 23 mia. kr. grøn miljøteknologi. Over levetiden estimeres den danske eksport af energiteknologier i 2022 at muliggøre reduktion af mellem 119 og 218 mio. ton CO2. Det svarer til 5-8 mio. ton CO2 i ét givent år af teknologiens levetid. Det er vind og vandteknologi, der dominerer den grønne eksport.
Kontakt
Fuldmægtig Sara Hillbom Guizani, tlf: 33 95 52 04, mail: srhmg@ens.dk
Kontakter
Laura AndersenPressemedarbejder
Tlf:+45 33 95 09 06lrsn@ens.dkTure Falbe-HansenPressechef
Tlf:+45 25 13 78 46tfh@ens.dkBilleder
Information om Energistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Ny rapport viser vejen for Kinas grønne energiomstilling13.11.2024 06:59:13 CET | Pressemeddelelse
Som verdens største CO2-udleder spiller Kina en afgørende rolle i at få nedbragt de globale udledninger. Landets massive udbygning af sol og vind er den rette vej at gå, men energieffektivitet og markedsmekanismer skal forbedres, hvis målet om CO2-neutralitet skal nås. Det viser en ny kinesisk rapport, som danske eksperter har bidraget væsentligt til, og som bruges aktivt i udviklingen af kinesisk energipolitik.
To selskaber vil lagre CO2 ved Thorning11.11.2024 12:28:29 CET | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har modtaget to ansøgninger fra selskaber, der ønsker at undersøge muligheden for at lagre CO2 i undergrunden i et område ved Thorning.
Energistyrelsen godkender overdragelse af ejerandele i to olie- og gastilladelser i Nordsøen1.11.2024 10:19:00 CET | Nyhed
Petrogas Denmark ApS, Petrogas E&P UK Limited (Petrogas) og Danoil Exploration A/S (Danoil) overtager det fulde ejerskab af to eksisterende tilladelser til olie- og gasefterforskning og -indvinding i Nordsøen. Det sker, efter de hidtidige medejere, Dana Petroleum Netherlands B.V. og Nordsøfonden, har valgt at trække sig ud. Det har Energistyrelsen godkendt i henhold til undergrundsloven.
Thor: Danmarks største havvindmøllepark får etableringstilladelse31.10.2024 10:18:35 CET | Pressemeddelelse
Energistyrelsen udsteder etableringstilladelse til Thor Havvindmøllepark. Dermed kan etableringen af Danmarks til dato største havvindmøllepark for alvor gå i gang. Når parken er i drift senest i slutningen af 2027, vil den kunne levere grøn strøm svarende til elforbruget i en million husstande.
Historisk lavt kulforbrug og mere vedvarende energi i 202331.10.2024 10:13:46 CET | Pressemeddelelse
Forbruget af kul faldt med 36 pct. i 2023 og har aldrig været lavere i energistatistikkens 50 årige historie. Det samme gælder for Danmarks bruttoenergiforbrug, som også satte bundrekord sidste år. Til gengæld steg forbruget af vedvarende energi og CO2-udledningen fra energiforbruget faldt 7,6 pct. Det fremgår af Energistatistik 2023, som Energistyrelsen publicerer i dag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum