Thor: Danmarks største havvindmøllepark får etableringstilladelse
Energistyrelsen udsteder etableringstilladelse til Thor Havvindmøllepark. Dermed kan etableringen af Danmarks til dato største havvindmøllepark for alvor gå i gang. Når parken er i drift senest i slutningen af 2027, vil den kunne levere grøn strøm svarende til elforbruget i en million husstande.

Energistyrelsen har nu meddelt selskabet Thor Wind Farm I/S tilladelse til at etablere Thor Havvindmøllepark.
”Thor bliver Danmarks hidtil største havvindmøllepark og giver et betydeligt bidrag til at indfri målsætningen om at mangedoble Danmarks produktion af grøn strøm. Men det er langtfra slut med det. Vi har allerede igangsat udbud, der skal muliggøre yderligere minimum 6 GW havvind frem mod 2030,” siger Energistyrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw.
Største danske havmøllepark
Med sin kapacitet på over 1.000 MW – altså 1 GW – bliver Thor Danmarks største havvindmøllepark til dato. Parkens 72 vindmøller på hver 14 MW vil kunne levere grøn strøm nok til at dække forbruget i mere end en million husstande, når Thor bliver tilsluttet elnettet senest i slutningen af 2027.
Dermed vil Thor Havvindmøllepark levere et betydeligt bidrag til at gøre strømmen i vores stikkontakter grønnere og udfase fossile energikilder som kul, olie og gas. Danmark har i dag 17 etablerede havvindmølleparker med en samlet kapacitet på ca. 2,7 GW.
Læs hele etableringstilladelsen til Thor Havvindmøllepark på ens.dk
Baggrund
Med Energiaftale 2018 besluttede samtlige af Folketingets partier at opføre tre nye havvindmølleparker i Danmark frem mod 2030, og i 2019 besluttede forligskredsen, at den første af de tre parker skal ligge i Nordsøen ud for Nissum Fjord. Vindmølleparken fik navnet Thor efter Thorsminde, som er nærmeste landkending.
Thor Wind Farm I/S, hvor tyske RWE er koncessionshaver, vandt i december 2021 det statslige udbud af havvindmølleparken. Med buddet forventes det, at staten vil modtage betaling på op til 2,8 milliarder kroner i takt med, at der produceres strøm.
Energistyrelsen har foretaget en offentlig høring af miljøkonsekvensrapporten med tilhørende bilag, høringsnotatet fra den tidligere gennemførte myndighedshøring af miljøkonsekvensrapporten, Thor Wind Farm I/S’ ansøgning om etableringstilladelse samt et udkast til Energistyrelsens etableringstilladelse. Sideløbende har der været en Espoo-høring af nabolande.
Læs mere om Thor og andre havvindmølleparker på ens.dk
FAKTA
Thor Havvindmøllepark
- Thor Havvindmøllepark vil have en installeret nominel effekt på over 1 GW – nok til at dække cirka en million husstandes elforbrug. Det vil gøre den til Danmarks hidtil største havvindmøllepark.
- Havvindmølleparken består af 72 havvindmøller med en totalhøjde på 266 meter, en transformerplatform og de tilknyttede søkabler.
- Projektområdet udgør ca. 200 kvadratkilometer. Møllerne placeres med en afstand på 22-34 kilometer ud for Thorsminde ved den jyske vestkyst.
- Vindmølleparken får navnet Thor efter Thorsminde, som er nærmeste landkending.
- Thor Havvindmøllepark skal efter planen være i drift senest i slutningen af 2027.
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:+45 33 95 08 00presse@ens.dkTino Rueskov PedersenPresserådgiver i Energistyrelsen
Tlf:+45 33 95 52 15torpd@ens.dkEnergistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Udbud skal bidrage til at fylde gaslagre før vinteren8.7.2025 14:55:16 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har bedt Gas Storage Denmark igangsætte et udbud, så Danmarks to underjordiske gaslagre bliver fyldt mere op forud for vintersæsonen.
Havvindmølleparkerne Nysted og Middelgrunden kan fortsætte med at producere grøn strøm27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har meddelt de to ejerkredse af Nysted Havmøllepark syd for Lolland og Middelgrunden Havvindmøllepark i Øresund, at de får forlænget deres tilladelse til elproduktion. Dermed er der mulighed for, at de to havvindmølleparker kan producere strøm i henholdsvis ti år og 25 år frem i tiden.
EUDP støtter ny grøn energiteknologi med 327 millioner kroner24.6.2025 09:01:34 CEST | Pressemeddelelse
Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram har udmøntet tilskud til en række nye innovative energiprojekter. Der er i alt uddelt 327 millioner kroner til 40 projekter, der vil udvikle og demonstrere ny energiteknologi. Samtidig bliver der åbnet op for nye ansøgninger.
Forlænget levetid for havvind på Samsø: Energistyrelsen giver tilladelse til at producere strøm i yderligere 10 år3.6.2025 09:01:10 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har godkendt, at elproduktionstilladelsen for Samsø Havvindmøllepark bliver forlænget med ti år. Det er første gang i Danmark, at en ældre havvindmøllepark får forlænget sin levetid. Energistyrelsen har samtidig truffet afgørelse om brug af EU’s nødforordning, så tilladelsesprocessen bliver forkortet.
Projekter med havvindmølleparker kan fortsætte: Energiklagenævnet stadfæster afgørelser om etablering af Lillebælt Syd og Jammerland Bugt23.5.2025 13:00:04 CEST | Pressemeddelelse
Etableringen af Lillebælt Syd Vindmøllepark og Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark kan fortsætte inden for de oprindeligt tilladte rammer. Det står klart efter, at Energiklagenævnet har stadfæstet Energistyrelsens afgørelser om at give bygherre tilladelse til etablering af projekterne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum