Energistyrelsen

Energistyrelsen lancerer ny strømpyramide, der skal hjælpe danskere med at høste endnu større energibesparelser

Del
Energistyrelsen lancerer nu en strømpyramide, der skal hjælpe danskerne med at finde frem til de største energibesparelser i hjemmet. Det sker som en del af en landsdækkende kampagne, hvor Energistyrelsen samtidig offentliggør en række nye udregninger, så danskerne kan se eksempler på, hvor det bedst kan betale sig at spare på energien.

Slukker du lyset, når du går ud af et rum? Eller timer du din vask efter, hvornår strømmen er billigst? Så er du én blandt mange. Gode energispareråd er nemlig blevet integreret i danskernes hverdag.

Energistyrelsens nyeste forbrugstal viser, at danskerne i 2022 i gennemsnit reducerede deres elforbrug med 6 procent i forhold til det forventede energiforbrug i Energistyrelsens fremskrivninger.

”Vi kan se, at sparerådene bliver brugt flittigt i de danske hjem. Og det er virkelig godt. Men vi får stadig rigtig mange spørgsmål om, hvilke sparetiltag der har den største effekt. Derfor har vi lavet en strømpyramide, som giver et simpelt og let afkodeligt overblik over, hvilke apparater i hjemmet der har et stort forbrug, og hvor forbruget er noget mindre. Ideen er, at det kan hjælpe folk til at finde de steder, hvor der er mest at hente ved at spare på energien,” siger Matilde Grøn Bjørneboe, som er ansvarlig for Rådgivningstjenesten ved SparEnergi.dk. SparEnergi.dk er Energistyrelsens borgerrettede platform, som skal hjælpe danskerne med at spare på energiforbruget.

Energistyrelsens strømpyramide er bygget op på samme måde som den velkendte madpyramide, hvor man skal spise mest fra bunden i madpyramiden. Strømpyramiden viser, at man med fordel kan spare mest i bunden. Det er altså i bunden af pyramiden, man finder de apparater med det største forbrug, og hvor man som forbruger opnår de største energibesparelser. Jo længere mod toppen, man bevæger sig. Desto mindre bliver besparelserne.

”Der er ret meget at spare, hvis man giver ovnen en pause og bruger brødristeren eller mikrobølgeovnen i stedet. Til gengæld har det en mindre effekt på forbruget, hvis man for eksempel vælger at slukke for radioen om morgenen. Med udregningerne skaber vi nu overblikket, så danskerne konkret kan se eksempler på, hvor det bedst kan betale sig at spare på energien i hjemmet. På den måde kan man lægge sin spareindsats der, hvor det giver bedst mening,” siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Vil aflive sparemyter

Målet med kampagnen er desuden at aflive de sparemyter, som florerer. Opvaskemaskinen ligger i bunden af pyramiden, da den er et af de mere strømforbrugende apparater i hjemmet. Men alternativerne til at bruge den er dyrere.

”Sætter man for eksempel opvaskemaskinen i gang hver eneste dag, koster det ca. 90 kr. om måneden. Dropper man opvaskemaskinen og flytter opvasken til en balje med varmt vand, så stiger prisen faktisk til over 200 kr. om måneden, og hvis man vasker op under rindende vand, kan prisen være over 500 kr. hver måned, da man bruger langt mere varmt vand. Så her er det helt centrale råd at blive ved med at bruge opvaskemaskinen. Og så ellers sørge for at følge sparerådene ved for eksempel fylde opvaskemaskinen helt op, inden man sætter den i gang,” siger Matilde Grøn Bjørneboe. 

Fakta: Fem gode steder at spare derhjemme

Der er mange ting, du kan gøre for at bruge mindre el. SparEnergi har samlet de mest effektive spareråd til dig lige nu:

  1. Strømforbrug er individuelt. Gennemgå dit strømforbrug og overvej hvor du bruger meget strøm i din hverdag. For nogle er der meget at spare i køkkenet, for andre vil det måske være på skærme eller vasketøj.

  2. Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen op. Du kan vaske ved lavere temperaturer og bruge tørresnoren i gården eller tørreloftet i stedet for tørretumbleren.

  3. Brug strømmen, når den er billigst. Du kan for eksempel undgå at vaske tøj og køre din opvaskemaskine, når elprisen er højest. 

  4. Jo større skærm, des højere strømforbrug. Hvis du får din underholdning fra mindre eller færre skærme, kan der være meget at spare.

  5. Spar på strømmen, når du laver mad. Du kan for eksempel bruge en brødrister eller mikroovnen til dit brød frem for ovnen og huske låget på gryderne.

Få flere tips til, hvordan du kan spare strøm i hjemmet og se strømpyramiden på SparEnergi.dk.

Kontakter

Information om Energistyrelsen

Energistyrelsen
Energistyrelsen
Carsten Niebuhrs Gade 43
1577 København V

33 92 67 00https://ens.dk/

I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.

Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Ny rapport viser vejen for Kinas grønne energiomstilling13.11.2024 06:59:13 CET | Pressemeddelelse

Som verdens største CO2-udleder spiller Kina en afgørende rolle i at få nedbragt de globale udledninger. Landets massive udbygning af sol og vind er den rette vej at gå, men energieffektivitet og markedsmekanismer skal forbedres, hvis målet om CO2-neutralitet skal nås. Det viser en ny kinesisk rapport, som danske eksperter har bidraget væsentligt til, og som bruges aktivt i udviklingen af kinesisk energipolitik.

Energistyrelsen godkender overdragelse af ejerandele i to olie- og gastilladelser i Nordsøen1.11.2024 10:19:00 CET | Nyhed

Petrogas Denmark ApS, Petrogas E&P UK Limited (Petrogas) og Danoil Exploration A/S (Danoil) overtager det fulde ejerskab af to eksisterende tilladelser til olie- og gasefterforskning og -indvinding i Nordsøen. Det sker, efter de hidtidige medejere, Dana Petroleum Netherlands B.V. og Nordsøfonden, har valgt at trække sig ud. Det har Energistyrelsen godkendt i henhold til undergrundsloven.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye