Energistyrelsen giver tilladelse til igangsættelse af forundersøgelser for tre potentielle havmølleparker

Energinet vil gå i gang med forundersøgelserne i første kvartal 2023. Undersøgelserne vil omfatte geofysiske og geotekniske undersøgelser af områderne udpeget til mulige havvindmølleparker samt mulige kabel-ilandføringskorridorer. Derudover vil der blive foretaget marinbiologiske undersøgelser i et større område omkring de tre mulige havvindmølleparker.
Forundersøgelsestilladelsen giver ikke i sig selv ret til at opføre havvindmøller, men den giver Energinet ret til at indsamle relevante data og oplysninger om de udpegede havarealer. Resultaterne skal sikre, at havvindmølleparkerne kan etableres med mindst mulig risiko for en udvikler. En potentiel udvikler vil også kunne bruge miljøundersøgelserne til sin senere miljøkonsekvensvurdering (VVM) af det konkrete projekt.
Baggrund om de tre områder
Hesselø
Med Energiaftalen af 29. juni 2018 og efterfølgende Klimaaftale for energi og industri mv. af 22. juni 2020 blev det besluttet at udbyde Hesselø Havvindmøllepark på 800-1200 MW. Den 2. juli 2020 modtog Energinet pålæg om gennemførelse af forundersøgelser og om etablering af nettilslutningspunkt for Havvindmølleparken.
I juni 2021 blev udbudsprocessen for Hesselø Havvindmøllepark dog sat på pause, da Energinets indledende forundersøgelser viste, at der var blød bund i store dele af området udpeget til Havvindmølleparken. Med Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022 blev det derefter besluttet at omplacere Havvindmølleparken til området syd for den oprindelige placering med henblik på, at parken kan nettilsluttes fra 2028 og færdigetableres i 2029. Beslutningen skete på baggrund af en screening af havarealer, som blev offentliggjort den 11. maj 2022, og som indikerer, at området syd for det oprindelige Hesselø-område udgør et godt alternativ.
Læs mere om finscreeningen af havarealer 2022.
På den baggrund meddelte klima-, energi- og forsyningsministeren den 30. juni 2022 pålæg til Energinet om at gennemføre forundersøgelser og etablere nettilslutningspunkt til Hesselø Havvindmøllepark for den nye placering. Pålægget erstattede dermed pålægget af 2. juli 2020.
Udbuddet af koncessionsaftalen for Hesselø Havvindmøllepark forventes igangsat primo 2024, og forundersøgelserne forventes at være færdige i december 2024. Parken forventes at være fuldt idriftsat senest i 2029.
Figur: Hesselø Havvindmøllepark skal placeres i Hesselø Bugt i Kattegat, ca. 30 km fra Sjællands Nordkyst. Den orange linje indikerer kabelkorridoren undersøgt under tidligere pålæg af 2. juli 2020, med ilandføring ved Gilbjerg Hoved på Nordsjælland.
Den orange polygon viser området, der er udpeget til en potentiel havvindmøllepark, og sammen med det omkringliggende skraverede område udgør dette selve forundersøgelsesområdet – dog er de geotekniske undersøgelser begrænset til den orange polygon. De marinbiologske undersøgelser vil blive udført inden for den stiplede firkant.
Kattegat II & Kriegers Flak II områderne
Med Finansloven for 2022 blev det besluttet at udbyde 2 GW havvind ud over ambitionerne fastsat i Energiaftalen af 29. juni 2018 og efterfølgende Klimaaftale for energi og industri mv. af 22. juni 2020. Med Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022 blev det desuden besluttet, at der skal udbydes områder, der kan rumme minimum 4 GW yderligere havvind til etablering inden udgangen af 2030.
Forundersøgelser er historisk sket blevet igangsat efter politisk beslutning om konkret placering af en ny havvindmøllepark. Men for at muliggøre de politiske ønsker om flere GW havvind inden udgangen af 2030, blev det med Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022 besluttet at igangsætte forundersøgelser for alle kendte attraktive havvindsplaceringer fra 2022-screeningen. Kriegers Flak II og Kattegat II områderne blev identificeret som attraktive områder i 2022-screeningen, og forundersøgelserne heri igangsættes derfor forud for en endelig politisk beslutning om placeringen af havvindmølleparker i områderne.
Figur: De orange polygoner og de omkringliggende skraverede områder udgør tilsammen forundersøgelsesområderne – dog er de geotekniske undersøgelser begrænset til de orange polygoner. De prikkede områder udgør forundersøgelsesområdet for kabelkorridorerne og de marinbiologske undersøgelser vil blive udført inden for de stiplede firkanter. For Krigers Flak II vil ingen forundersøgelser blive foretaget udenfor den danske eksklusive økonomiske zone (EØZ).
Kontakt:
Specialkonsulent Alf Skovgaard, +45 33 95 51 62, alfsk@ens.dk
Kontakter
Ture Falbe-HansenPressechef
Tlf:+45 25 13 78 46tfh@ens.dkBilleder

Information om Energistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Havvindmølleparkerne Nysted og Middelgrunden kan fortsætte med at producere grøn strøm27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har meddelt de to ejerkredse af Nysted Havmøllepark syd for Lolland og Middelgrunden Havvindmøllepark i Øresund, at de får forlænget deres tilladelse til elproduktion. Dermed er der mulighed for, at de to havvindmølleparker kan producere strøm i henholdsvis ti år og 25 år frem i tiden.
EUDP støtter ny grøn energiteknologi med 327 millioner kroner24.6.2025 09:01:34 CEST | Pressemeddelelse
Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram har udmøntet tilskud til en række nye innovative energiprojekter. Der er i alt uddelt 327 millioner kroner til 40 projekter, der vil udvikle og demonstrere ny energiteknologi. Samtidig bliver der åbnet op for nye ansøgninger.
Forlænget levetid for havvind på Samsø: Energistyrelsen giver tilladelse til at producere strøm i yderligere 10 år3.6.2025 09:01:10 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har godkendt, at elproduktionstilladelsen for Samsø Havvindmøllepark bliver forlænget med ti år. Det er første gang i Danmark, at en ældre havvindmøllepark får forlænget sin levetid. Energistyrelsen har samtidig truffet afgørelse om brug af EU’s nødforordning, så tilladelsesprocessen bliver forkortet.
Projekter med havvindmølleparker kan fortsætte: Energiklagenævnet stadfæster afgørelser om etablering af Lillebælt Syd og Jammerland Bugt23.5.2025 13:00:04 CEST | Pressemeddelelse
Etableringen af Lillebælt Syd Vindmøllepark og Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark kan fortsætte inden for de oprindeligt tilladte rammer. Det står klart efter, at Energiklagenævnet har stadfæstet Energistyrelsens afgørelser om at give bygherre tilladelse til etablering af projekterne.
Disse 10 selskaber skal konkurrere om milliardpulje til at fange og lagre CO216.5.2025 10:00:53 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har blandt 16 ansøgere udvalgt de 10 selskaber, der nu kan søge penge fra puljen på 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO2. Det er forventningen, at puljen kan bidrage til at reducere Danmarks årlige CO2-udledninger med 2,3 millioner ton fra 2030.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum