Energisamarbejde med Vietnam kan spare op mod 370 millioner tons CO₂ årligt
Det er en milepæl i det dansk-vietnamesiske energisamarbejde, når departementschef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Morten Bæk i dag præsenterer Vietnams Energy Outlook Report 2019 sammen med den vietnamesiske viceminister for handel og industri, Hoang Quoc Vuong, og Danmarks ambassadør, Kim Højlund Christensen, ved en stor ceremoni i Hanoi. Rapporten indeholder løsningsforslag til Vietnams energiudfordringer og kan blive et nøgleinstrument i landets fremtidige energiplanlægning.
Nye beregninger viser, at Vietnam kan skabe et grønnere og mere omkostningseffektivt energisystem, så landet i 2050 kan spare op mod 370 millioner tons CO₂årligt i forhold til dets nuværende nationale klimaplan. Det svarer til mere end 10 gange så meget som de årlige udledninger fra Danmarks energiforbrug. I første omgang ventes rapporten at bidrage til regeringens officielle udviklingsplan for elsektoren frem mod 2030 (Power Development Plan 8).
”Der er med rette store forventninger til, at Vietnam Energy Outlook Report 2019 kan bidrage til udviklingen af et bæredygtig energisystem i Vietnam. Ved at tage afsæt i de løsningsforslag, rapporten fremstiller, kan Vietnam accelerere sin grønne omstilling, reducere den stigende afhængighed af importeret energi og opnå de nationalt bestemte bidrag til reduktion af drivhusgasser, som Vietnam offentliggjorde til COP21 i Paris. Samtidig kan omstillingen bidrage til at skabe grønne jobs og vækst”, siger Morten Bæk.
Energipartnerskab understøtter grøn omstilling i Vietnam
I 2013 indgik Danmark og Vietnam et energipartnerskab med det formål at styrke Vietnams omstilling til et lavemissionssamfund. Samarbejdet drives af Energistyrelsen, og Vietnam Energy Outlook Report er et produkt af myndighedssamarbejdet med den vietnamesiske Electricty and Renewable Energy Authority (EREA) under Ministry of Industry and Trade (MOIT).
Under sit to dage lange besøg i Hanoi mødes Morten Bæk med viceministeren for handel og industri og formanden for økonomiske anliggender i Kommunistpartiets Centralkomité samt formanden for nationalforsamlingens komité for videnskab, teknologi og miljø for at diskutere næste fase af samarbejdet (2020-25). Herudover mødes han med EU's ambassadør til Vietnam, ngo’er og civilsamfundsgrupper for at drøfte Vietnams grønne omstilling.
”Danske erfaringer med grøn omstilling bidrager til kapacitetsopbygning i Vietnam, og Vietnam Energy Outlook er et godt eksempel på de flotte resultater, der leveres i fællesskab. For at reducere globale drivhusgasudledninger er det afgørende, at vækstøkonomier som Vietnam vælger at investere i grønne løsninger såsom havvind. Fra dansk side er vi indstillet på at konsolidere og udvide samarbejdet i de kommende år”, siger Morten Bæk.
Energipartnerskabet har hidtil fokuseret på energieffektivitet, integration af vedvarende energikilder og langsigtet energiplanlægning og –modellering, men udvides nu også til at omfatte havvind. I første omgang skal Energistyrelsen og Electricity and Renewable Energy Authority sammen sætte tal på potentialet for havvind i Vietnam, hvorefter der i 2020 skal udarbejdes et roadmap til den vietnamesiske regering med bud på, hvordan udviklingen af havvind kan kickstartes.
Fakta
- Det dansk-vietnamesiske energipartnerskab drives af Energistyrelsen og finansieres gennem Klimapuljen.
- Samarbejdet blev etableret i år 2013 og har i dag fokus på at understøtte Vietnam i opfyldelsen af Parisaftalen og FN’s verdensmål for energi og klima.
- Danmark har myndighedssamarbejde på energiområdet med 15 lande, der til sammen udleder mere end 60 procent af verdens CO2.
- Ved at opbygge viden og kapacitet i partnerlandenes nationale myndigheder, styrkes de politiske beslutningstagere til at træffe bæredygtige og omkostningseffektive energipolitiske beslutninger, der understøtter den globale grønne omstilling.
- Næste fase af myndighedssamarbejdet er pt. i gang med at blive formuleret og forventes at blive udmøntet i perioden 2020-2025
Nøgleord
Kontakter
Presserådgiver Lasse Bendtsen, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
E: lasab@kefm.dk / M: 4172 3884
Specialkonsulent Mieke Bak, Energistyrelsen
E: mbrn@ens.dk / M: 3392 6784
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
COP29: Enighed om ny aftale om klimafinansiering24.11.2024 01:38:42 CET | Pressemeddelelse
På COP29 i Baku i Aserbajdsjan er verdens lande netop blevet enige om en aftale, der skal sikre mere klimafinansiering til verdens udviklingslande. Med målet skal der sikres mindst 300 mia. USD gennem offentlige indsatser i 2035. Derudover er der sat et mål om, at de samlede investeringer i udviklingslandes klimaindsats skal nå 1300 mia. USD i 2035 fra både offentlige og private kilder.
Nye medlemmer af Klimarådet22.11.2024 10:00:05 CET | Pressemeddelelse
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard har efter indstilling fra Klimarådet udpeget to nye medlemmer af Klimarådet. Det sker, fordi to medlemmers sidste udpegningsperiode udløber pr. 1. marts 2025.
Launch: Alliance brings likeminded nations together on a path towards global net negative emissions21.11.2024 12:29:49 CET | Pressemeddelelse
The Group of Negative Emitters welcomes five new members and brings the global north and south together for a common purpose. Together, the eight nations push for higher ambitions in climate plans that include net-negative emissions to keep the 1.5 target alive.
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard er til COP29 og skal blandt andet forhandle for EU19.11.2024 08:54:51 CET | Pressemeddelelse
Når verdens lande bl.a. skal blive enige om et nyt mål for klimafinansiering, regelsættet for køb og salg af klimakreditter samt ambitionerne for reduktion af udledninger, sidder klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard med ved bordet. Ud over forhandlingerne danner COP29 rammerne for en bred vifte af ministermøder, sideevents og paneldebatter om klimahandling og grøn omstilling, som ministeren vil deltage i.
Danmark styrker det grønne samarbejde på det afrikanske kontinent12.11.2024 15:08:05 CET | Pressemeddelelse
Danmark indgår nyt energisamarbejde med Marokko og udvider det grønne samarbejde med Kenya. Indsatsen omsætter Afrikastrategien fra ord til handling og understøtter udbygningen af vedvarende energi og bedre adgang til billig, grøn strøm i Kenya og Marokko.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum