home a/s

Energiforbedringer – usikker vej til hurtig salgsgevinst

Del

Boligejere bør i stedet fokusere mere på, hvor hurtigt en eventuel energiforbedring tjener sig selv hjem

Hvor hurtigt tjener energiforbedringen sig hjem? Foto: Palle Skov
Hvor hurtigt tjener energiforbedringen sig hjem? Foto: Palle Skov

To omfattende undersøgelser har tidligere slået fast, at et godt energimærke har en positiv effekt på boligens salgspris på i omegnen af 70.000-100.000 kr. pr. spring i karakteren på energiskalaen for et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter. Nye beregninger fra Realkredit Danmark bekræfter undersøgelserne.

Men ifølge cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig, der står bag analysen, kan man ikke blot forvente, at salgsprisen på ens hus automatisk løftes.

”Hvis der eksempelvis blot laves en lille investering i kroner og øre for at løfte energimærket med en karakter, så burde en potentiel boligkøber også kunne gennemskue dette – og dermed bør det ikke have den store reelle effekt for salgsprisen, om investeringen foretages eller ej,” fastslår han i analysen.

Positiv effekt men…
Dermed ikke sagt, at det ikke i sig selv kan have en positiv effekt at forbedre boligens energimærke op til et salg, lyder det fra ejendomsmæglerkæden Home:

”Et bedre energimærke kan give øget interesse for boligen, da en del boligkøbere har fokus på energimærket i screeningen af boligerne til salg. Vi hører også fra vores ejendomsmæglere, at der er købere, der fravælger boliger udelukkende på energimærket,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Årsagen til, at et bedre energimærke ikke nødvenligvis er vejen til en sikker gevinst ved et salg, er, at der indimellem skal større investeringer til for at flytte energimærket opad, påpeger Realkredit Danmarks analyse.

Energistyrelsen har i en tidligere rapport anslået, at det vil koste i omegnen af 300.000-500.000 kr. at løfte et gennemsnitligt parcelhus fra energimærke G til C. Skalaen går fra A til G, hvor A er bedst.

Det svarer til en investering på i omegnen af 75.000-125.000 kr. pr. karakter, man forbedrer.

Første step er billigst
Ofte er det dog svært at hæve energimærket med mere end to karakterer, hvis investeringen skal være nogenlunde økonomisk rentabel.

”Den krævede investering vil som tommelfingerregel tiltage, jo mere man ønsker at kravle op af skalaen – den første karakter, man forbedrer energimærket, er med andre ord billigere end den næste karakter,” forklarer Christian Hilligsøe Heinig.

Der findes ikke nogen officielle tommelfingerregler for en krævet investering for at forbedre energimærket med én karakter, men beløbsstørrelser på i omegnen af 50.000-100.000 kr. er over årene nævnt i markedet. Det er altså nogenlunde på niveau med den estimerede effekt på salgsprisen, konkluderer han.

I Realkredit Danmark og Home mener man derfor, at udgangspunktet for energiforbedringer ikke bør være en forventning om, at man skal sikre sig en større gevinst ved et salg.

”Fokus bør i stedet først og fremmest være på, hvor hurtigt en eventuel energiforbedring tjener sig selv hjem – altså investeringen holdt op imod den løbende lavere energiregning - samt den øgede komfort, som energiforbedringen kan bidrage til,” lyder rådet fra Christian Hilligsøe Heinig.

Her tænkes især på, at gener som træk, kolde gulve eller bare et koldt hus hen over vinteren kan reduceres.

FAKTA: Genveje til energiforbedringer

 1. Håndværkerfradraget giver i 2021 mulighed for at få et skattemæssigt fradrag på op til 25.000 kr. pr. person af lønudgifterne, hvis man foretager energiforbedringer/klimatilpasninger af boligen. Fradragets skatteværdi er i omegnen af 26 %, og dermed får man reelt set omkring 6.500 kr. retur ved et fradrag på 25.000 kr.
 2. Der er mulighed for at søge om energitilskud fra Bygningspuljen. Der bliver i 2021 uddelt for samlet 675 mio. kr. til energiforbedringer af helårsboliger. Der er tre ansøgningsrunder i år – den første er afholdt tilbage april, og mange ansøgere gik forgæves grundet enorm interesse. For at få adgang til puljen kræves, at man har et gyldigt energimærke. Næste ansøgningsdato er endnu ikke meldt ud
 3. Der findes endvidere mulighed for at optage lån til energiforbedringer i bankerne på favorable vilkår. Og har man behov for input og hjælp til at komme i gang med energiforbedringer, så har flere banker også et samarbejde med uafhængige energikonsulenter, som kan komme ud og se nærmere på ens bolig og potentialet for energiforbedringer

Kilde: Realkredit Danmark – Energimærkning og boligøkonomien, 2021

Læs hele analysen her: https://bit.ly/36lg5c1

Nøgleord

Kontakter

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom, Realkredit Danmark
Tlf: 4513 1972 - Mobil: 2498 2382 - mail: chei@rd.dk

Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker, home a/s
Tlf: 2043 3514 - mail: hehj@home.dk

Billeder

Hvor hurtigt tjener energiforbedringen sig hjem? Foto: Palle Skov
Hvor hurtigt tjener energiforbedringen sig hjem? Foto: Palle Skov
Download

Information om home a/s

home a/s
home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

Det er homes mission at være ejendomsmægler for alle, der flytter.
I home hjælper vi dig godt på plads i boliglivet.

 • home er landets mest kendte ejendomsmæglerkæde*
 • home blev stiftet den 1. august 1989
 • home omsætter årligt boliger for en værdi af 30-35 mia. kr.
 • home har over 900 ansatte
 • home er en franchise-kæde
 • home har ca. 120 franchisetagere
 • home har 181 home-butikker fordelt over hele landet**
 • homes ejendomsmæglere formidler også lejeboliger
 • home har særligt uddannede køberrådgivere
 • home har 4 servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.


Kom godt hjem!

*  Kilde: Analyseinstituttet YouGov, brandtracking medio 2020.
** medio 2021.

Følg pressemeddelelser fra home a/s

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra home a/s

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum