Endelig: Dyrevelfærd ind i udvalg bag naturnationalparker

Dyrenes Beskyttelse og Den Danske Dyrlægeforening har gennem længere tid lagt pres på miljøminister Lea Wermelin for at få en dyrevelfærdsforsker og veterinærfaglig ekspertise ind i den videnskabelige arbejdsgruppe, der skal levere input til de planlagte nationalparker. Samtidig har der også været en opfordring til at udvide den nationale interessentgruppe med en veterinærfaglig kandidat.
Set i lyset af den vigtige rolle de udsatte husdyr er udset til at få i naturnationalparkerne, undrede organisationerne sig over fraværet af så essentielle kompetencer, idet arbejdsgrupperne netop skal medvirke til at sikre, at naturnationalparkerne bliver etableret på det bedst tilgængelig videnskabelige grundlag.
Miljøministeren har hørt foreningernes opråb og udvider nu begge grupper med yderligere et medlem i hver.
- Det er det eneste rigtige at gøre, siger direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis og uddyber:
- Vild natur er dynamisk og en af måderne at sikre dynamikken på er via de udsatte husdyr. Dyrene har alle muligheder for at få et liv med en meget høj grad af dyrevelfærd – men kun hvis opgaven med at forvalte dem løses på den rigtige måde. Skal projektet med naturnationalparker lykkes, kræver det, at det bygges på solid og uafhængig faglighed, siger Britta Riis
Formand for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, er ligeledes glad for, at miljøministeren har været lydhør for de faglige argumenter, som Dyrlægeforeningen og Dyrenes Beskyttelse er kommet med.
- Når dyr sættes bag hegn, påvirkes dyrenes levevilkår og sundhed. Det giver en række udfordringer, som vi som mennesker og fagpersoner er forpligtede til at forholde os til for at sikre dyrevelfærden i bestanden. Fx ved at bidrage med tilskudsfoder og sygdomsbekæmpelse, når det skønnes veterinærfagligt nødvendigt, siger Hanne Knude Palshof og understreger, at dyr under hegn er ikke vilde dyr og skal derfor behandles som farmede dyr.
Så nu glæder Dyrenes Beskyttelse sig over, at miljøminister Lea Wermelin opfylder organisationens ønske om en dyrevelfærdsforsker til den videnskabelige arbejdsgruppe.
Samtidig er Dyrlægeforeningens ønske om en veterinærfaglig ekspertise imødekommet i arbejdsgruppen for interessenter, der også er med i planlægningen af nationalparkerne. Her er der nemlig skabt en ekstra plads til en repræsentant fra Den Danske Dyrlægeforening. Den Danske Dyrlægeforening hilser udvidelsen velkommen og håber at udvidelsen af begge grupper vil skabe mere fokus på dyrevelfærd og værdien af veterinærfaglig viden.
- Det er netop den veterinærfaglige viden, som vi har savnet i den nationale arbejdsgruppe for interessenter. Vi ser frem til at komme i gang med arbejdet, siger formand for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof.
Dyrenes Beskyttelse er ligeledes repræsenteret i interessentgruppen.
Regeringen indgik i december sidste år en aftale med Radikale, Venstre, SF, Alternativet og SF om en natur- og biodiversitetspakke på 888 mio. kroner i perioden 2021-2024. En del af den pakke er etableringen af nye nationalparker.
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder
Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
Pak hækkesaksen væk lidt endnu – og red liv i din have23.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For fugleunger, insekter og pindsvin er haven et sted, hvor de kan finde ro, skjul og føde - men hvert år går de en farlig sommer i møde med skarpe sakse og hækkeklippere. Dyrenes Beskyttelse advarer derfor haveejere imod at klippe hækken for tidligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum