En tredjedel flere opkald om dyreunger under coronakrisen

En natugleunge uden uglemor, en harekilling, der trykker sig i græsset eller en mågeunge alene på tur på den lokale gågade. Mange af de opkald, der kommer til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 i disse dage, kommer fra bekymrede borgere, der mener, de har set en dyreunge i nød.
Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 håndterede i 2019 knap 12.000 opkald om dyreunger. I år ses der allerede 30 % flere sager om dyreunger gennem 1812 sammenlignet med den samme periode sidste år. Ifølge Dyrenes Beskyttelse skyldes det formentlig, at folk grundet corona har haft mere tid til at være i naturen, men opråbet lyder stadig: Lad dyreungerne være i fred.
Corona har ændret typen af opkald
”Vores vagtcentral har også mærket coronakrisen. Travlheden har været den samme, men vi har oplevet en ændring i de sager, folk ringer ind om. Her er det særligt opkald om dyreunger, der fylder, da folk syntes, det virker mærkeligt at se en unge uden sin mor,” siger Camilla Jensen, leder af Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.
Opkaldene om dyreunger står for knap 15 pct. af det samlede antal sager til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Det høje tal viser, at dyreungernes ve og vel i den grad står danskernes hjerte nær. Men faktisk behøver vi ikke bekymre os så meget. Michael Carlsen, som er biolog ved Dyrenes Beskyttelse, forklarer:
”Vi er glade for, at danskerne er opmærksomme på naturen omkring sig, men størstedelen af de dyreunger, der ligger alene, er ikke i nød. De ligger og gemmer sig, og de og deres forældre har helt styr på situationen. Mange dyreunger er ofte ude på egen hånd og det kan man nemt forveksle med, at ungen er i nød,” siger han.
Hvis man er i tvivl, opfordrer Dyrenes Beskyttelse altid til, at man ringer 1812.
[Faktaboks] Dyreungernes top ti
Disse dyreunger henvendte folk sig mest om til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 i 2019:
- Småfugleunger: 2.137
- Dueunger: 1.682
- Måger, vadefugle, hønsefugle, vandhønseunger: 1.550
- Rålam/kalv: 997
- Skader og kragefugle: 929
- Ællinger: 755
Kontakter
Camilla Skovgaard JensenLeder af Dyrenes Vagtcentral
Tlf:33287000cj@dyrenesbeskyttelse.dkMichael CarlsenProjektleder biologi/fauna
Tlf:22799436mc@dyrenesbeskyttelse.dkMedievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder


Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Din nysgerrighed får sælunger til at sulte ihjel: Lad dem være i fred9.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To sælunger er døde. Det er konsekvensen af, at mennesker er kommet for tæt på og har udvist manglende respekt for dyret. Derfor tør moderen ikke nærme sig, og sælungerne har sultet. Dyrenes Beskyttelse kommer med kraftig opfordring til at lade dem være i fred.
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum