Eksperter: Solcreme er en gevinst for folkesundheden

Del
En ny rapport fra en norsk ekspertkomite konkluderer, at de gavnlige sundhedsmæssige effekter ved at bruge solcreme langt overstiger risikoen for, at UV-filtrene i solcreme gør skade

Foråret er for alvor over os, og det er årstid for at finde solcremen frem og smøre sig ind for at beskytte sig mod solens kræftfremkaldende stråler. Men kan jeg bruge min solcreme uden at være bekymret for, at indholdsstofferne gør skade på mig?

Ja, siger de norske miljømyndigheder, der i en ny videnskabelig rapport har undersøgt de seks mest brugte UV-filtre på markedet og kommet frem til, at der er ikke videnskabelig evidens for, at UV-filtrene i solcreme kan have en skadelig virkning. Tværtimod er solcreme en afgørende brik i forebyggelsen af hudkræft.

”Den mængde UV-filtre, som bruges i solcreme, er mange gange lavere end de mængder, som har potentialet til at have en sundhedsskadelig virkning,” siger regulatorisk konsulent i Kosmetik- og hygiejnebranchen, Joachim Noach og tilføjer:  

”Vores egen YouGov-undersøgelse af danskernes solvaner fra 2021 viste, at hver tiende ung mellem 18 og 29 år har undladt at bruge solcreme, fordi de var bekymrede for indholdsstoffernes virkning på deres sundhed. Nu har vi også de norske myndigheders ord for, at den bekymring er ubegrundet.”

Hudlæge: Danskerne er for dårlige til at smøre sig ind i solcreme

Danmark har, ligesom Norge, en af de højeste forekomster af hudkræft i verden, og antallet af danskere, der bliver diagnosticeret med hudkræft eller modermærkekræft er stigende. Over 50 danskere får hver dag konstateret kræft i huden.

Ifølge hudlæge og bestyrelsesmedlem i Dansk Dermatologisk Selskab, Christina Skovbølling Haak, er danskerne generelt set ikke gode nok til at bruge solcreme og følge solrådene fra Kræftens Bekæmpelse.  

”Flere undersøgelser peger på, at danskerne ikke er gode nok til at bruge solcreme. Vores lyse hud gør os ekstra udsatte for solens stråler, og det betyder, at vi her i de nordiske lande er i øget risiko for at udvikle hudkræft, hvis ikke vi beskytter os ordentligt med solcreme, når UV-indekset ryger op over tre. Du skal bruge en hel håndfuld solcreme til en hel krop, hvis den skal virke ordentligt,” siger Christina Skovbølling Haak og tilføjer:

”Og hvis ikke tallene for hudkræft i Danmark skræmmer dig, så husk, at den bedste rynkecreme er solcreme.”

Fakta om rapporten:

Rapporten er lavet af ”Vitenskapskomiteen for mat og miljø”, som er en uafhængig og tværfaglig videnskabelig komite, der rådgiver de norske myndigheder om sundheds- og miljøspørgsmål.

Komiteen har undersøgt de seks mest brugte UV-filtre i solcreme: Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Ethylhexyl Salicylate, Ethylhexyl Salicylate, Octocrylene og Titanium Dioxide på nanoform.

Læs hele rapporten her

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Kosmetik- og hygiejnebranchen

Kosmetik- og hygiejnebranchen
Slotsholmsgade 1
1216 København K

http://www.kosmetikoghygiejne.dk

Den danske kosmetik- og hygiejnebranche løser samfundsnyttige og konkrete behov hos danskerne hver dag. Tandpasta forebygger karies, håndsæbe, desinfektionsmidler og rengøringsmidler fjerner farlige bakterier i hjemmet og i offentlige institutioner og solcreme forebygger hudkræft. 

Kosmetik- og hygiejnebranchen er Danmarks førende brancheforening for danske og internationale virksomheder, der producerer eller leverer kosmetik og personlig pleje og vaske- og rengøringsmidler til det danske og internationale marked. 

Følg pressemeddelelser fra Kosmetik- og hygiejnebranchen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kosmetik- og hygiejnebranchen

Kosmetikbranchen: Vi er stolte af bagsiden12.9.2023 10:47:11 CEST | Pressemeddelelse

Forbrugerrådet TÆNK Kemi sætter fokus på bagsiden af kosmetik og personlige plejeprodukter i en ny kampagne, hvor de opfordrer forbrugerne til at kigge på ingredienslisten på bagsiden. Hos Kosmetik- og hygiejnebranchen er vi stolte af bagsiden. Den giver nemlig forbrugerne nogle helt særlige handlemuligheder. Men vi savner nuancer i debatten. Bagsiden kan nemlig ikke bruges til at vurdere om et produkt er sikkert eller ej.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye