Egmont Højskolen skaber handicapvenligt uderum til grøn undervisning
Kørestol eller gangbesvær skal ikke være en hindring for at deltage i et aktivt udeliv - derfor anlægger Egmont Højskolen nu en skolehave med adgang for alle.
Egmont Højskolen blev grundlagt i 1956 med det formål at skabe en højskole for handicappede. I dag er det én af Danmarks største højskoler, der stadig har særlige tilbud til personer med handicap, men det er samtidig en skole, der har fokus på mødet mellem mennesker – med alle mulige baggrunde og forudsætninger. Både ved at tilbyde et aktivt højskoleliv, men også ved at beskæftige sig med samfundsaktuelle emner som klima, biodiversitet og udeliv.
Skolen byggede en svømmehal i 2013, og overskudsjorden fra det store hul blev lagt som en bakke på et område af skolen med et stisystem og en amfiscene. Den bakke er der etableret en skovhave på. Næste skridt er at gøre det område endnu mere brugbart til ophold og undervisning.
- Som samfund står vi med en række problematikker, og dem vil vi som skole gerne forholde os til, og vi vil gerne bidrage til, at vores elever forholder sig til dem. Vi skal turde tale om det, men vores opgave er, at det sker på en måde, hvor eleverne får lyst til at lære og gøre noget. Det skal dette projekt understøtte. Samtidig er der et terapeutisk aspekt – vi er en del af naturen, og vi skal leve i samhørighed med den, og derfor giver det god mening at skabe et sanseligt område, siger forstander Søren Møllgaard Kristensen.
Tilgængelighed i fokus
Initiativet begyndte som et udviklingsprojekt sammen med FFD – Foreningen af Folkehøjskoler i Danmark, der blev afsat lærerkræfter til at arbejde med området, og der blev også koblet en lokal, grøn fokusgruppe på.
- Vi har arbejdet med det siden 2019, og processen har vist os, at der både er en lyst til at arbejde med det i lærergruppen, eleverne bruger området, og de lokale er også glade for det. Så nu glæder vi os til at gå i gang med anlæggelsen, så vi kan udnytte haven endnu mere. Der mangler generelt tilgængelighed, og at undervisnings- og formidlingsrum er placeret ude i selve haven, siger Søren Møllgaard Kristensen.
Hedeselskabet har støttet projektet med at videreudvikle skovhaven, og i samarbejde med landskabsarkitekt Lene Lunghøj fra HedeDanmark har Egmont Højskolen udarbejdet et projekt med tre uderum/overdækkede terrasser: Havehuset, Madhuset og Gårdhuset, hvor både fysisk tilgængelighed og adgang til haven er tænkt ind, og hvor skovhaven er bundet sammen med øvrige stier i området.
- Uanset fysik kan man tage aktiv del i det grønne liv. Vi har fokus på at skabe læ, ly og komfort, så også de, der ikke bevæger sig så meget, kan deltage. Vi indtænker forskellige grønne løsninger, men det handler i lige så høj grad om tilgængelighed og et design, hvor alle kan overskue terrænet. Det er en rigtig spændende proces med en masse engagerede mennesker, og hvor man mærker, at de har arbejdet med det gennem en længere periode, siger Lene Lunghøj.
Projektet er støttet af Villum Fonden med 1 mio. kr. og 300.000 kr. fra henholdsvis Friluftsrådet og Hedeselskabet.
Kontakter
Søren Møllgaard Kristensen, forstander, Egmont Højskolen, 61 30 54 18
Vibeke HøjenProjektchef
Tlf:40 37 91 47vh@hedeselskabet.dkBilleder
Links
Information om Hedeselskabet
Om Hedeselskabet: Vi bygger en bæredygtig fremtid - med naturen som partner
Hedeselskabet, der blev grundlagt i 1866, er en forening med status som erhvervsdrivende fond. I Hedeselskabet og i vores forretningsområder arbejder vi for at modvirke og afbøde klimaforandringer ved at begrænse og kompensere CO2-udledning, erstatte CO2-tunge materialer med bæredygtige alternativer og gennem klimasikringsløsninger. Vi medvirker til at øge biodiversiteten og udvikler effektive løsninger til fuld udnyttelse af naturens knappe ressourcer og til genanvendelse.
Hedeselskabet ejer en række virksomheder og beskæftiger ca. 1.000 medarbejdere inkl. associerede selskaber og omsatte i 2021 for ca. 2,1 mia. kr.
Uddelinger fra Hedeselskabet:
Da Hedeselskabet er en forening vil overskuddet af Hedeselskabets kommercielle aktiviteter ikke blive udbetalt til aktionærer. I stedet investerer Hedeselskabet pengene i for eksempel innovation og i at gøre Danmark til et bedre sted at være for de fremtidige generationer. Det gør vi ved at dele penge ud til forskellige formål. Uddelingerne går både til større udviklingsprojekter og mindre konkrete initiativer – alle inden for natur, miljø og energi.
Følg pressemeddelelser fra Hedeselskabet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hedeselskabet
Nyt netværk vil accelerere genopretning af havet27.11.2024 10:41:39 CET | Pressemeddelelse
Havmiljøet er under pres, men udviklingen kan vendes gennem aktiv marin naturgenopretning. Et nyt netværk stiftet af Hedeselskabet, WSP, DHI, Wittrup Seafood og Blue Research har til formål at samarbejde på tværs af sektorer for at stille faglig og praktisk viden til rådighed overfor myndigheder, politikere, virksomheder og organisationer.
Naturlige processer i centrum: Hedeselskabet får certificeret første jyske skov for biodiversitet21.5.2024 09:32:36 CEST | Pressemeddelelse
Den Jenssen-Buchske Plantage ved Silkeborg er som den første skov i Jylland økosystemtjenestecertificeret for biodiversitet gennem FSC. I plantagen har Hedeselskabet, der ejer området, arbejdet med naturens egne processer og sat biodiversiteten i centrum.
Hedeselskabet skabte gode resultater for natur og bundlinje i 202329.4.2024 19:00:27 CEST | Pressemeddelelse
2023 har været et godt år for Hedeselskabet. Organisationen kan således præsentere et regnskab med en stigning i omsætningen på lidt over 6 procent til 2,3 mia. kr. og en vækst på 23 procent i driftsresultatet til 86,5 mio. kr. – det bedste resultat i en årrække. For at styrke forretningen yderligere samles driftsselskaberne under et nyt navn - Dalgas. Hedeselskabet bevares som hovednavn.
Skovbruget lancerer ny kampagne: ”Takket være skoven”23.4.2024 08:02:47 CEST | Pressemeddelelse
I en ny kampagne vil skovbrugets parter sætte fokus på den nytte og værdi, Danmark har af et velfungerende og aktivt skovbrug. Det gælder i forhold til klimadagsordenen og den grønne omstilling, sikring af grundvand, reduktion af kvælstofudledning og fremme af natur og biodiversitet. Kampagnens centrale budskaber spiller direkte ind i regeringens ønske om at rejse yderligere 250.000 ha skov og de igangværende grønne trepartsforhandlinger.
Naturkvaliteten sættes under lup på Klostermarken4.12.2023 14:34:51 CET | Pressemeddelelse
Siden 2015 har Initiativgruppen Houlkær stået i spidsen for et projekt i naturområdet Klostermarken i Viborg, hvor biodiversiteten udvikles og studeres. Med økonomisk støtte fra Hedeselskabet skabes der nu flere nuancer i forsøgene.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum