Egmont Højskolen skaber handicapvenligt uderum til grøn undervisning

Kørestol eller gangbesvær skal ikke være en hindring for at deltage i et aktivt udeliv - derfor anlægger Egmont Højskolen nu en skolehave med adgang for alle.
Egmont Højskolen blev grundlagt i 1956 med det formål at skabe en højskole for handicappede. I dag er det én af Danmarks største højskoler, der stadig har særlige tilbud til personer med handicap, men det er samtidig en skole, der har fokus på mødet mellem mennesker – med alle mulige baggrunde og forudsætninger. Både ved at tilbyde et aktivt højskoleliv, men også ved at beskæftige sig med samfundsaktuelle emner som klima, biodiversitet og udeliv.
Skolen byggede en svømmehal i 2013, og overskudsjorden fra det store hul blev lagt som en bakke på et område af skolen med et stisystem og en amfiscene. Den bakke er der etableret en skovhave på. Næste skridt er at gøre det område endnu mere brugbart til ophold og undervisning.
- Som samfund står vi med en række problematikker, og dem vil vi som skole gerne forholde os til, og vi vil gerne bidrage til, at vores elever forholder sig til dem. Vi skal turde tale om det, men vores opgave er, at det sker på en måde, hvor eleverne får lyst til at lære og gøre noget. Det skal dette projekt understøtte. Samtidig er der et terapeutisk aspekt – vi er en del af naturen, og vi skal leve i samhørighed med den, og derfor giver det god mening at skabe et sanseligt område, siger forstander Søren Møllgaard Kristensen.
Tilgængelighed i fokus
Initiativet begyndte som et udviklingsprojekt sammen med FFD – Foreningen af Folkehøjskoler i Danmark, der blev afsat lærerkræfter til at arbejde med området, og der blev også koblet en lokal, grøn fokusgruppe på.
- Vi har arbejdet med det siden 2019, og processen har vist os, at der både er en lyst til at arbejde med det i lærergruppen, eleverne bruger området, og de lokale er også glade for det. Så nu glæder vi os til at gå i gang med anlæggelsen, så vi kan udnytte haven endnu mere. Der mangler generelt tilgængelighed, og at undervisnings- og formidlingsrum er placeret ude i selve haven, siger Søren Møllgaard Kristensen.
Hedeselskabet har støttet projektet med at videreudvikle skovhaven, og i samarbejde med landskabsarkitekt Lene Lunghøj fra HedeDanmark har Egmont Højskolen udarbejdet et projekt med tre uderum/overdækkede terrasser: Havehuset, Madhuset og Gårdhuset, hvor både fysisk tilgængelighed og adgang til haven er tænkt ind, og hvor skovhaven er bundet sammen med øvrige stier i området.
- Uanset fysik kan man tage aktiv del i det grønne liv. Vi har fokus på at skabe læ, ly og komfort, så også de, der ikke bevæger sig så meget, kan deltage. Vi indtænker forskellige grønne løsninger, men det handler i lige så høj grad om tilgængelighed og et design, hvor alle kan overskue terrænet. Det er en rigtig spændende proces med en masse engagerede mennesker, og hvor man mærker, at de har arbejdet med det gennem en længere periode, siger Lene Lunghøj.
Projektet er støttet af Villum Fonden med 1 mio. kr. og 300.000 kr. fra henholdsvis Friluftsrådet og Hedeselskabet.
Kontakter
Søren Møllgaard Kristensen, forstander, Egmont Højskolen, 61 30 54 18
Vibeke HøjenProjektchef
Tlf:40 37 91 47vh@hedeselskabet.dkBilleder


Links
Information om Hedeselskabet
Om Hedeselskabet: Vi bygger en bæredygtig fremtid - med naturen som partner
Hedeselskabet, der blev grundlagt i 1866, er en forening med status som erhvervsdrivende fond. I Hedeselskabet og i vores forretningsområder arbejder vi for at modvirke og afbøde klimaforandringer ved at begrænse og kompensere CO2-udledning, erstatte CO2-tunge materialer med bæredygtige alternativer og gennem klimasikringsløsninger. Vi medvirker til at øge biodiversiteten og udvikler effektive løsninger til fuld udnyttelse af naturens knappe ressourcer og til genanvendelse.
Hedeselskabet ejer en række virksomheder og beskæftiger ca. 1.000 medarbejdere inkl. associerede selskaber og omsatte i 2021 for ca. 2,1 mia. kr.
Uddelinger fra Hedeselskabet:
Da Hedeselskabet er en forening vil overskuddet af Hedeselskabets kommercielle aktiviteter ikke blive udbetalt til aktionærer. I stedet investerer Hedeselskabet pengene i for eksempel innovation og i at gøre Danmark til et bedre sted at være for de fremtidige generationer. Det gør vi ved at dele penge ud til forskellige formål. Uddelingerne går både til større udviklingsprojekter og mindre konkrete initiativer – alle inden for natur, miljø og energi.
Følg pressemeddelelser fra Hedeselskabet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hedeselskabet
Nye høje træer sættes i Rimmerskoven23.5.2023 11:44:38 CEST | Pressemeddelelse
10 hektar blandet opvokset skov lidt syd for Vester Hassing er siden plantningen i 1927 blevet passet af Rimmerskovens Laug. Skoven har altid været anvendt af de omkringboende, men nu skaber lauget flere oplevelsesmuligheder. Hertil har de fået tildelt 20.000 kroner fra E.M. Dalgas’ Mindelegat, der administreres af Hedeselskabet.
Mathias fandt vejen hjem til Gærum og landbruget8.5.2023 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter et år i hovedstaden vendte Mathias Broholm for ti år siden hjem til Gærum ved Frederikshavn og har siden taget uddannelse som landmand og agrarøkonom. Inden for kort tid har han dernæst sammen med en kompagnon skabt et landbrug med 1.600 søer fordelt på to ejendomme. Som en påskønnelse for denne indsats har han modtaget 25.000 kr. fra Edvard og Ane Agerholms Legat.
Masser af gode naturtiltag på slægtsgården Ny Majgaard8.5.2023 08:47:41 CEST | Pressemeddelelse
I Skallerup på en af de højst beliggende gårde, Ny Majgaard, samles der sten til dynger i læbælterne, hvor grenene får lov til at forrådne, og sammen med stendyngerne er med til at skabe liv og biodiversitet omkring markerne. Mange andre tiltag ses og som en påskønnelse for deres indsats har ejerne, Mette og Klaus Iversen modtaget 10.000 kr. fra Ane og Edvard Agerholms Legat.
Livslang kærlighed til planter belønnes8.5.2023 08:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Hos ægteparret Lise og Anders Holm, Haderuplund, bliver der stadig eksperimenteret med nye buske og træarter, fundet på nye tiltag og i allerhøjeste grad taget hensyn til naturen, selvom det er 48 år siden, de overtog ejendommen efter Lises forældre. Ægteparrets store indsats hædres nu med et legat på 15.000 kroner fra E.M. Dalgas’ Mindelegat, der administreres af Hedeselskabet.
Biodiversitet og klima er med til at sikre et positivt regnskab i Hedeselskabet1.5.2023 16:41:49 CEST | Pressemeddelelse
2022 har været et udfordrende år for hele verden – også for Danmark og Hedeselskabet. Derfor er det positivt, at Hedeselskabet kan præsentere en stigning i omsætningen på knap 10 procent til 2,16 mia. kroner og et resultat på 57,7 mio. kroner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum