Gjensidige Forsikring

Egenbetaling kan holde mange unge fra at gå til psykolog

Del

Seks ud af ti vil fravælge at gå til psykolog og hver fjerde vil gå til færre konsultationer. Det er virkeligheden hvis unge mellem 18 og 29 år selv skal betale for at gå til psykolog. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige.

Presset på de danske psykologer stiger stødt, og mange danskere søger hjælp til det mentale helbred gennem både det offentlige system og den private sundhedsforsikring. Ventetiden til at få hjælp med tilskud eller på det offentliges regning er flere steder desværre lang, og det kan holde mange danskere fra at få den nødvendige hjælp, hvis de skal betale for at komme foran i køen. 

Ca. hver fjerde dansker har gået til psykolog indenfor de seneste fem år, og blandt de 18-29-årige er det hele hver tredje, der har et psykologforløb bag sig. Men mange ville fravælge samtalerne med en psykolog, hvis de selv skal betale. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige. 

“Gennem årene er mentalt helbred heldigvis kommet mere i fokus, og det er ikke længere lige så tabubelagt, at man har brug for hjælp fra en psykolog. Det er i sig selv positivt, at så mange har søgt hjælp. Men at det er afgørende for de unge, at de ikke selv skal have pengene op af lommen viser både at vi stadig har arbejde foran os, og at det er vigtigt, at vi har nogle gode tilbud, som unge danskere kan benytte sig af, så de kan få den nødvendige støtte,” siger Louise Brix, fagchef i sundhed i Gjensidige. 

Unge kræver generelt lidt længere behandlingsforløb  

Hvor kun en af 25 blandt de 18- til 29-årige svarer, at de ville tage så mange samtaler med psykologen som nødvendigt, selvom de selv skal betale, så gælder det tilsvarende for en ud af seks blandt de +30-årige. Skadedata fra Gjensidige viser tilmed, at de behandlingsforløb unge gennemgår ofte er længere end andre aldersgrupper. 

“Jo ældre man er, des mindre er chancen for, at man fravælger psykologen, hvis man selv skal betale. Det er rigtig ærgerligt, og det er et problem, som kan vokse sig større med årene. For hvis de unge mennesker, der har brug for hjælp, ikke får den pga. ventetid eller egenbetaling, så kan selv milde gener vokse sig værre med tiden. For uden hjælp kan stress udvikle sig til at blive angst og depression, så det er vigtigt, at man får taget sig af sit mentale helbred tidligt,” siger Louise Brix. 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige i september 2021 blandt 1066 repræsentativt udvalgte danskere.

Har du eller anden person i din husstand gået til psykolog inden for de seneste fem år? (total/18-29/+30) 

Ja, jeg har 

18% / 29 % / 15 % 

 Ja, min partner har 

7% / 11 % / 6 % 

 Ja, mit barn har 

5% / 0 % / 6 % 

 Nej 

71% / 59 % / 74 % 

 Ved ikke / Ønsker ikke at svare 

2% / 3 % 3 % 

 

Hvordan fik du/I adgang til psykologhjælp? (total/18-29 /+30) 226 

Gennem henvisning fra egen læge 

56 % / 59 % / 55% 

 Gennem psykiatrien 

14 % / 22 % / 11% 

 Via egen privat sundhedsforsikring 

21 % / 11 % / 25% 

 Kontaktede selv psykolog - Betalte selv 

18 % / 17 % / 19% 

 Ved ikke / Ønsker ikke at svare 

4 % / 2 % / 5% 

 

Hvilken betydning ville det have for dig, om du selv skulle betale mellem 800 og 1000 kr. per psykologkonsultation? (total/18-29/+30) 

Jeg ville fravælge at gå til psykolog 

53% / 65 % / 49 % 

 Jeg ville gå til færre konsultationer 

27% / 28 % / 28 % 

 Det ville ikke gøre nogen forskel, jeg ville tage så mange konsultationer, som var nødvendigt 

12% / 4 % / 16 % 

 Ved ikke / Ønsker ikke at svare 

8% / 3 % / 9 % 

 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Gjensidige Forsikring

Gjensidige Forsikring
Gjensidige Forsikring
A.C. Meyers Vænge 9
2450 København SV

70 10 90 09https://www.gjensidige.dk/

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, og er noteret på Oslo Børs. Vi er cirka 3.700 medarbejdere, heraf 700 i Danmark, og vi tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 28 mia. NOK i 2020, mens forvaltningskapitalen udgjorde 118 mia. NOK.

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige Forsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige Forsikring

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum