Efter årtiers klimanøl på transportområdet: Flyt afgifterne fra køb til kørsel
»Det er nogle vigtige anbefalinger, elbilkommissionen er kommet med i dag, men jeg havde gerne set, at roadpricing havde fyldt mere i kommissionens anbefalinger. Det koster noget at lave forandringer, og ingen havde forestillet sig, at det ville være gratis at indhente årtiers klimanøl på transportområdet. Når det er sagt, så tydeliggør kommissionens anbefalinger, at der er behov for handling nu, for det haster med at træde speederen i bund, så også transportområdet kommer med i klimakampen,« siger Thomas Damkjær Petersen, der er formand for Ingeniørforeningen, IDA.
IDA anbefaler, at afgiftssystemet geares til at kunne indføre roadpricing med henblik på at omlægge – alle eller dele af – danske bilafgifter væk fra registrerings- og vægtafgifter over på kørselsafgifter med differentierede priser i forskellige zoner. Elbilskommissionen foreslår, at roadpricing skal indføres på lastbiler fra 2025, hvilket er for sent, mener Thomas Damkjær Petersen:
»Man kan ikke udelukke, at det er en god idé at teste det af på tung transport, men at vente til efter 2025 med personbilerne er klimanøl. Der er ikke nogen grund til ikke at komme i gang med et stort demonstrationsprojekt. Vi behøver ikke være så teknologiforskrækkede, for teknologierne er klar – det er bare om at komme i gang og teste det af nu. Vi er med på, at hele omlægningen fra fossil til grøn transport så vidt muligt skal være provenuneutral og uden store konsekvenser for stats- og samfundsøkonomien. Derfor har Danmark brug for at teste roadpricing her og nu, så vi kan flytte beskatning fra køb til kørsel,« siger han.
IDA foreslår, at roadpricing i første omgang indføres som en frivillig ordning for nye bilejere, som en simpel årlig selvangivelse til en start med mulighed for også at benytte GPS i nyere biler. GPS muliggør differentiering mellem tid og sted. Gradvist udvides ordningen baseret på en økonomisk gulerod ved at skifte afgiftsmodel fra registrerings- og vægtafgifter til brug af vejene.
Regeringen bør desuden gå videre med den afgiftsmodel kommissionen foreslår, der giver 1 million nul- og lavemissionsbiler i 2030, selv om kommissionen fraråder netop den model. IDA har tidligere regnet på, hvad der skal til for at opfylde 70-procents-målsætningen i 2030. Ifølge IDAs beregninger kræver det, at der kommer 1,3 millioner elbiler ud at køre på de danske veje i 2030. Det forudsætter, at der bliver solgt 128.500 elbiler årligt fra nu af, hvis vi skal nå målet. I 2019 blev der solgt 225.000 nye biler i Danmark, hvoraf kun var 5.524 elbiler. Hvis vi skal nå i mål, skal næsten hver anden bil, der triller ud ad døren hos forhandleren, være en elbil.
En befolkningsundersøgelse fra IDA viste i sommer, at danskerne er skeptiske, når det kommer til at købe elbiler. Kun 13 pct. svarer, at de ville vælge en elbil, hvis de skulle anskaffe en ny bil i dag.
Kontakter
Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA - tlf. 21708784
Tina Splidsboel, presserådgiver, IDA - tlf. 60 666 700
Information om Ingeniørforeningen, IDA
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Massiv interesse for ingeniøruddannelserne5.7.2025 16:56:53 CEST | Pressemeddelelse
Civilingeniøruddannelsen er for andet år i træk den mest søgte
Facebook på kollisionskurs med danske brugere3.7.2025 13:28:59 CEST | Pressemeddelelse
Facebook vil have adgang til brugernes private billeder på telefonen, men otte ud af ti danskere opfatter deres billeder som lige så private som helbredsoplysninger, viser IDA-undersøgelse.
Hver femte arbejder et sted uden stressplan2.7.2025 07:45:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvad skal du gøre, hvis du bliver ramt af stress? Det svæver i luften på mange arbejdspladser. Mange erhvervsaktive danskere aner ikke, hvor de skal gå hen, hvis stressen rammer, viser nye tal fra IDA.
Hver anden tager jobbet med på ferie1.7.2025 07:28:11 CEST | Pressemeddelelse
Over halvdelen af danskerne tjekker arbejdsmail og tager opkald i sommerferien – og for mange er det ikke frivilligt. Hver fjerde oplever, at arbejdsgiveren forventer, de står til rådighed. Det viser nye tal fra IDA.
Gratis internet på ferien kan blive dyrt29.6.2025 08:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Kun under hver femte dansker holder sig fra åbne wifi, når de er på ferie, hvilket ellers er det smarteste, advarer it-sikkerhedsekspert.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum