DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

DUF og Ældre Sagen vil bryde de digitale ekkokamre

Del

Flertallet af unge og ældre får mindre lyst til at give deres mening til kende på grund af tonen i den online samfundsdebat. Den hårde og hadske tone i kommentarsporene på sociale medier er en af vores tids største demokratiske udfordringer, mener DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd og Ældre Sagen, der på tværs af generationer er gået sammen om at tage ansvar for at bryde de digitale ekkokamre.

Tonen på sociale medier som Facebook udgør et stigende demokratisk problem, for når tonen bliver for hård, holder unge og ældre sig væk. DUFs Demokratianalyse viser, at over 60% af unge og ældre mener, at tonen i debatten online giver dem mindre lyst til at give deres mening til kende. Dette ønsker DUF og Ældre Sagen et fælles opgør mod. Organisationerne ser de vrede kommentarer og polariseringen på sociale medier som en direkte en trussel mod vores demokrati.

”I DUF har vi længe arbejdet for at mindske den hårde tone på sociale medier. Sociale medier og onlinekommunikation skal være med til at udvikle demokratiet, fordi den giver alle et talerør, men i de her år mudres den til af skældsord og en ubehagelig tone. Det skal vi gøre op med hurtigst muligt. Vi har et ønske om at gå forrest i den kamp, der handler om at styrke den demokratiske samtale online”, udtaler Christine Ravn Lund, forkvinde for Dansk Ungdoms Fællesråd.

Demokratisk problem skal løses på tværs af generationer
DUF og Ældre Sagen har besluttet sig for at gå sammen i kampen for at sikre den gode tone i onlinedebatten. De to organisationer afholder sammen om tre workshops under titlen ’Bryd Ekkokammeret’. På tværs af generationer stiller de to organisationer sig i spidsen for at finde ud af, hvordan vi sammen kan forbedre tonen online og derved styrke den demokratiske samtale.

”Aktivt medborgerskab kræver, at vi tør deltage i samfundsdebatten - også på sociale medier - og at vi ved, hvordan vi holder den gode tone for ikke at skræmme andre væk. Derfor ser vi i Ældre Sagen stor værdi i, at vi på tværs af aldre, fordomme og ekkokamre har en dialog om, hvordan vi i fællesskab kan sikre, at flere har lyst til at komme til orde”, udtaler Maria Luisa Højbjerg, underdirektør hos Ældre Sagen.

De tre workshops ligger i København, Aarhus og Odense. Her skal unge og ældre personer snakke sammen om, hvordan vi kan bryde vores ekkokamre og få en bedre tone på de sociale medier.

Om DUFs Demokratianalyse
Siden 2011 har DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd gennemført en årlig Demokratianalyse, hvor en spørgeskemaundersøgelse gør status over danskernes – og særligt unges – holdninger og deltagelse i demokratiet. Undersøgelsens data er indsamlet fra d. 7. juni til d. 30. juni 2021 af Epinion via webpaneler og består af i alt 560 webinterviews med 16-25-årige og 1.113 interviews med danskere over 25 år. Stikprøven er repræsentativ for unge mellem 16 og 25 år, danskere over 25 år og den samlede gruppe på 16 år og derover.

  • Analysen viser bl.a.:
    Over 60 procent af både den yngre generation af 16-24-årige (61 procent) og ældre generation på 66+ år (62 procent) holder sig fra at medvirke i den online debat på grund af den hårde tone (DUFs Demokratianalyse 2021).
  • Over 70 procent af unge mellem 16 og 24 år er helt enige eller delvist enige i, at samfundsdebatten er domineret af ekstreme holdninger. Det samme gælder for aldersgruppen 66+ år (DUFs Demokratianalyse 2021).
 
 
 
 
 
 

Kontakter

DUFs pressetelefon

Henvendelser pr. SMS læses ikke. Send en mail til presse@duf.dk

Tlf:22109005presse@duf.dk

Billeder

Links

Information om DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd
DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd
Scherfigsvej 5
2100 København Ø

+45 3929 8888https://duf.dk/

 

 
 
 
 
 
 

Følg pressemeddelelser fra DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

Måling: Hver tredje ung ved ikke, hvad vi skal stemme om d. 1. juni11.5.2022 09:49:15 CEST | Pressemeddelelse

Hver tredje ung mellem 18 og 30 år ved ikke, at folkeafstemningen d. 1. juni handler om forsvarsforbeholdet, og mere end hver tredje har enten ikke tænkt sig at stemme eller er i tvivl, om de vil stemme. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd. Vi skal have fart på den demokratiske samtale om, hvad forsvarsforbeholdet betyder for Danmark, mener Christine Ravn Lund, forkvinde for DUF.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum