Haderslev KommuneHaderslev KommuneHaderslev Kommune

Dronningens karet udstilles i Haderslev

Del

Ved fejringen af 101-året for genforeningen den 13. juni kørte dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian over den gamle grænse i en helt særlig karet. Ved genforeningen i 1920 kørte dronningens farmor, dronning Alexandrine, nemlig over grænsen i nøjagtig den samme vogn. Foran red kong Christian 10. på den hvide hest. Fra tirsdag den 6. juli kan kareten ses i udstillingen Kongelige Vogne på Slesvigske Vognsamling i Haderslev sammen med andre vogne fra kongehuset og fra museets egen samling.

Kim Jacobus Paulsen er museumsinspektør ved Slesvigske Vognsamling og glæder sig til at præsentere de Kongelige Vogne for museets gæster
Kim Jacobus Paulsen er museumsinspektør ved Slesvigske Vognsamling og glæder sig til at præsentere de Kongelige Vogne for museets gæster

Kongehuset har mange flotte biler i garagen og det er ikke længere nødvendigt at køre med hestevogn for at komme rundt i landet, som det var engang. Men ved særlige begivenheder kører dronningen og kongefamilien stadig i hestevogn. Det skete bl.a. ved den store fejring af genforeningen den 13. juni, hvor dronningen kørte over den gamle grænse ved Frederikshøj i den samme karet, som også kørte over grænsen i 1920. Kareten er blevet brugt af både dronningen og hendes forgængere ved mange statsbesøg og officielle begivenheder siden den blev bygget i 1864. Og fra den 6. juli kan den opleves sammen med de øvrige vogne i udstillingen Kongelige Vogne på Slesvigske Vognsamling. 

Vi har gennem længere tid oparbejdet et rigtig godt samarbejde med Den Kongelige Stald, og derfor har vi fået mulighed for at vise de her helt enestående vogne frem til vores gæster.” fortæller Kim Jacobus Paulsen, der er museumsinspektør på Slesvigske Vognsamling.  

Udstillingen byder også på vogne fra museets egen samling, heriblandt en såkaldt landauer, som tidligere har været lånt ud til både dronningen og kronprinsparret ved deres besøg på Årø og i Haderslev. Kim Jacobus Paulsen fortæller, at Slesvigske Vognsamling både har museumsvogne, der kan ses i udstillingen på Simmerstedvej, og en række vogne, som stadig er velkørende. Det er museets frivillige, som hjælper med at holde vognene i god stand så de er klar til at blive lånt ud til bl.a. kongehuset. 

Vi har både fornemme kareter og praktiske arbejdsvogne på Slesvigske Vognsamling” forklarer Kim Jacobus Paulsen og fortsætter: “Og begge typer af vogne giver et vigtigt indblik i, hvordan man gennem tiden er kommet fra A til B. Nogle gange skal man bare hurtigt frem for at komme på arbejde – andre gange er det selve turen, som er vigtig. En fin vogn har sikret, at alle på vejen har vidst, at det var en vigtig person, som var ude at køre.” 

Borgmester H.P. Geil åbner udstillingen Kongelige Vogne ved en reception mandag den 5. juli. Af hensyn til corona-restriktionerne i museumslokalerne er receptionen dog kun for inviterede gæster. Udstillingen åbner for offentligheden tirsdag den 6. juli og kan opleves frem til d. 29. august. 

Slesvigske Vognsamling er en del af Historie Haderslev. 

 

Kontakter

Kim Jacobus Paulsen
Museumsinspektør


Haderslev Kommune
Slesvigske Vognsamling
Simmerstedvej 1 - 6100 Haderslev
Direkte telefon: 74 34 78 19 - 23 29 07 50
kijp@haderslev.dk
www.haderslev.dk

Billeder

Kim Jacobus Paulsen er museumsinspektør ved Slesvigske Vognsamling og glæder sig til at præsentere de Kongelige Vogne for museets gæster
Kim Jacobus Paulsen er museumsinspektør ved Slesvigske Vognsamling og glæder sig til at præsentere de Kongelige Vogne for museets gæster
Download
Vognene bliver gjort klar til at blive vist frem i udstillingen. Her ses Sally Schlosser Schmidt
museumsformidler, ph.d.
Vognene bliver gjort klar til at blive vist frem i udstillingen. Her ses Sally Schlosser Schmidt museumsformidler, ph.d.
Download
Det er en helt særlig vogn, der skal vises frem i udstillingen
Det er en helt særlig vogn, der skal vises frem i udstillingen
Download
I udstillingen kan man også se vogne fra museets egen samling, bl.a. denne landauer, som dronningen kørte i da hun besøgte Årø
I udstillingen kan man også se vogne fra museets egen samling, bl.a. denne landauer, som dronningen kørte i da hun besøgte Årø
Download

Links

Information om Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Haderslev Kommune
Christian X's Vej 39
6100 Haderslev

http://www.haderslev.dk/

Slesvigske Vognsamling er et vognmuseum, der ligger i Haderslev. Museet og det tilhørende historiske værksted, varetager en af Nordeuropas største samlinger af historiske hestekøretøjer. Det inkluderer alt fra trækærrer og  kaner til herskabelige vogne. Museet har desuden et bredt perspektiv på den kulturhistoriske udvikling af hestevogne, og i udstillingsområdet finder man også forskellige historiske værktøjer, der har fokus på vognbyggeri.

 

Følg pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Royal sommer på Slesvigske Vognsamling6.7.2021 08:47:16 CEST | Pressemeddelelse

Prinsessedrømmene har gode vilkår på Slesvigske Vognsamling denne sommer, hvor der udstilles kareter med tilknytning til kongehuset. De historiske vogne har gennem tiden sikret en lang række betydningsfulde personer en behagelig rejse på de danske landeveje, men nu står de for en stund stille i det store udstillingsrum på Simmerstedvej. Mandag den 5. juli var der officiel åbning af udstillingen Kongelige Vogne, hvor gæsterne kan opleve de helt særlige køretøjer.

Et usædvanligt samarbejde skal forbedre vandkvaliteten i Haderslev Fjord17.6.2021 08:23:04 CEST | Pressemeddelelse

Tidligere på året satte Sønderjysk Landboforening (SLF), Provas og Haderslev Kommune gang i et projekt, hvor man sammen vil finde ud af, hvad der skal til for at forbedre vandkvaliteten i Haderslev Fjord. Nu ligger den første rapport om årsagerne til den dårlige vandkvalitet klar, og den peger på løsninger, der involverer alle tre parter. Men der er også behov for mere præcise målinger fra Miljøstyrelsen, så der tages højde for de særlige lokale forhold, så pengene prioriteres rigtigt.

Flagstænger i Slotsgadekvarteret7.6.2021 08:38:49 CEST | Pressemeddelelse

Hvis man går en tur i Haderslevs historiske bykerne, lægger man måske mærke til de mange holdere på husenes facader, hvor der kan monteres en flagstang. På rigtig mange huse blev der i genforeningstiden opsat flagstænger, hvor Dannebrog kunne veje til fejring. Nu er 100 år gået og mange flagstænger er forsvundet igen – men ikke alle! I Slotsgade findes også mange af disse historiske spor, og det er dem, der har inspireret et nyt projekt.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum