Drikkevandet er under pres – det økologiske landbrug har en løsning
Vi skal passe på det dyrebare drikkevand, og derfor mener vi i Økologisk Landsforening, at det er uacceptabelt, at der er et stigende antal pesticidrester i drikkevandsboringerne.
”I økologien har vi den store fordel, at vi ikke bruger syntetiske pesticider – og derfor er det meget logisk, at mere økologi er med til at sikre rent drikkevand uden pesticidrester. Vi har gode erfaringer med økologiske omlægningstjek, som motiverer flere landmænd til frivilligt at lægge om til økologi. Vi foreslår, at alle landbrug i de kritiske drikkevandsarealer tilbydes et økologisk omlægningstjek,” siger Paul Holmbeck, politisk direktør, Økologisk Landsforening.
Forslaget støttes af både Danske Vandværker og DANVA. Omkostningen vil blive ca. 4-5 mio. kr. om året. Svarende til, hvad det koster at erstatte bare én forurenet drikkevandsboring.
Det økologiske landbrug har en løsning
Igennem en årrække har Økologisk Landsforening arbejdet sammen med 30 kommuner om at tilbyde konventionelle landmænd et omlægningstjek. Det har været gratis for kommuner og landmænd, da arbejdet har været finansieret af fondsmidler.
Under et omlægningstjek gennemgår en økologifaglig rådgiver den konkret bedrift og giver landmanden et bud på, hvad det vil betyde for ham at lægge om til økologi. Mange landmænd har valgt frivilligt at lægge om til økologi, og er nu med til at beskytte vores drikkevand mod pesticider.
Mere info om omlægningstjek og samarbejdet med kommunerne her:
https://okologi.dk/media/2621756/vaerdiskabelse_faktaark-vand.pdf
Kontaktinfo:
Kontakt for udtalelser
Paul Holmbeck, politisk direktør, Økologisk Landsforening, 2819 1962
Per Kølster, Formand, Økologisk Landsforening, 2222 0737
Kontakt for cases
Marendine Ladegaard, Pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, 2016 4434
Fakta
En af de pesticidrester, der er fundet i grundvandet, stammer fra chloridazon. Pesticidet blev brugt i navnlig roemarker som et ukrudtsmiddel. Det blev lanceret i 1964 og var et middel, som blev hilst velkommen, da medarbejderne på landbrugene slap for at skulle hakke roer. I 1996 valgte Miljøstyrelsen ikke længere at godkende brugen af chloridazon. Efterfølgende viste det sig, at en rest fra aktivstoffet, Desphenyl-chloridazon, nedbrydes meget vanskeligt, og at det kunne findes i jordbund og grundvand mange år efter, at pesticidet var sprøjtet ud på marken. Men den mistanke reagerede Miljøstyrelsen ikke på. Ifølge DR blev Miljøstyrelsen advaret om nedbrydningsproduktet i 2013, 2016 og senest 14. august 2017 – ti dage inden DR fortalte om de første fund i stor stil i drikkevandet.
Forbrugerne ønsker mere økologi, og det er en af årsagerne til, at mange landmænd har valgt at omlægge produktionen efter et omlægningstjek. Økologisk landbrug sikrer drikkevand, som fremtidige generationer kan tappe af hanen med sikkerhed for, at det er fri for syntetiske pesticider eller deres nedbrydningsprodukter.
Økologisk Landsforening lavede alene i 2019 170 omlægningstjek til glæde for naturen, drikkevandet og mennesker.
Information om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten26.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan.
Organic Summit 2025 i København præsenterer et stærkt speaker line-up23.6.2025 09:05:02 CEST | Pressemeddelelse
Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige fødevareproduktion.
Flot stigning i det økologiske dagligvaresalg22.4.2025 08:54:48 CEST | Pressemeddelelse
Salget af økologiske fødevarer steg i 2024 med tre pct., og omsætningen lander på 16 mia. kr. i 2024. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som også viser en flot volumenfremgang på to pct.
110.000 forbrugere deltog i Økodag 202514.4.2025 08:51:37 CEST | Pressemeddelelse
41 økologiske gårde tiltrak i går anslået 110.000 forbrugere til Økodag. Dagen var en fest for og med de økologiske malkekøer.
Økologisk Landsforening roser aftale, der skal give mere økologi12.4.2025 07:42:01 CEST | Pressemeddelelse
Pressekommentar fra Økologisk Landsforening til politisk aftale, der trækker en del af EU's landbrugsstøtte ind i det grønne trepartsarbejde. Her øges bl.a. incitamenterne til at lægge om til økologi, og 4 % naturkravet fastholdes.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum