Aarhus Universitet: Arts

DPU-forskere hjælper østeuropæiske erhvervsuddannelser med at skabe bæredygtig forandringskultur

Del

Hvordan kan man skabe en forandringskultur i en uddannelsesinstitution, så udvikling og evaluering bliver en del af den daglige praksis? Det er fokus i et nyt følgeforskningsprojekt på DPU, Aarhus Universitet, der vender blikket mod erhvervsuddannelser i fire østeuropæiske lande.

En forskergruppe på DPU, Aarhus Universitet har fået som opgave at bidrage til udvikling af en forandringskultur på erhvervsuddannelsesinstitutioner i fire østeuropæiske lande: Polen, Ungarn, Slovakiet og Tjekkiet. Forandringskulturen skal sikre en bæredygtig udvikling af kvalitet på skolerne. DPU-forsker Vibe Aarkrog leder følgeforskningen, der i første omgang gennemføres i tilknytning til otte udviklingsprojekter.

Opgaven er stillet af Villumfonden og går under betegnelsen The VELUX Foundations’ European VET Development Initiative 2018-28. Projektet skal bidrage med ny viden om modeller for evaluering og kvalitetsudvikling, herunder kompetenceudvikling af lærere på uddannelsesinstitutioner både nationalt og internationalt.

”Forskningsmæssigt er udfordringen i første omgang at fastlægge kvalitetsbegreber og at vurdere, om kvaliteten forbedres. Vi eksporterer ikke knowhow, vi eksporterer vores forskningsmæssige og internationalt funderede viden om, hvordan man med respekt og forståelse for landenes kontekst udvikler kvalitet i national sammenhæng,” siger Vibe Aarkrog, der er lektor på DPU, Aarhus Universitet og leder det overordnede projekt ’Culture for Change’

DPU-forskerne hjælper desuden de enkelte institutioner med at udarbejde en konkret handlingsplan.

”Vi samarbejder med skoleledelse og lokalpolitikere om at komme med konkrete bud på, hvordan de vil måle på forandringen. Og vigtigst af alt hvordan de vil sikre, at forandringskulturen bliver bæredygtig og selvbærende, så den ikke forsvinder, så snart pengene slipper op, og vi er væk,” siger hun.  

Kvalitet kræver løbende evaluering

Formålet er at udvikle kvalitet i erhvervsuddannelserne i de fire østeuropæiske lande ved at iværksætte en række store udviklingsprojekter. På den måde bidrager Villumfonden til udvikling af erhvervsuddannelsessystemet.

Baggrunden for følgeforskningsprojektet er, at erfaringerne fra andre udviklingsarbejder peger på, at det ofte er problemfyldt at implementere de indsamlede erfaringer og forbedringer i den daglige praksis – ikke mindst på længere sigt.

Om projektet

Forskningsprojektet ”Culture for Change” er støttet økonomisk af Villum Fonden med 5,565 mio. kr. Projektet gennemføres i perioden 1.1.2019-31.12 2020 af lektor Vibe Aarkrog (projektleder), professor Bjarne Wahlgren og videnskabelig assistent Susanne Gottlieb. Til styrkelse af projektets forskningsperspektiv er der tilknyttet en international ekspertgruppe.

Læs mere på projektets hjemmeside: www.sustainablecultureforchange.com

Nøgleord

Kontakter

Lektor Vibe Aarkrog
DPU, Aarhus Universitet
Tlf.: 87163751
Mail: viaa@edu.au.dk

Links

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: ArtsDPU, Aarhus Universitet (Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse) udgør Danmarks største universitetsmiljø for grundforskning og anvendt forskning inden for pædagogik og uddannelse.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Musik i en tid med corona – forskning bag fænomenet Faber22.5.2020 10:38:58 CESTPressemeddelelse

Der sættes nu formel på musikfænomener såsom ”Fællessang hver for sig” og ”Morgensang med Phillip Faber”, som har samlet danskerne under coronakrisen. Et verdensomspændende forskningsprojekt og -samarbejde, som skal kortlægge vores musikadfærd under coronakrisen, er netop sat i gang på initiativ af Aarhus Universitet. De første data viser bl.a., at det er mere populært at lytte til musik fra ens ungdomsår under coronakrisen.

Skoleelever tøver med at tage ordet, når der er fremmedsprog på skemaet13.5.2020 12:19:29 CESTPressemeddelelse

Selvom mundtlighed spiller en central rolle i fremmedsprogsundervisningen i Danmark, holder eleverne ofte igen med at tage ordet og kaste sig ud i klassesamtaler på engelsk, tysk eller fransk. Den nye forskningsoversigt i DPU og NCS’ e-bogsserie ’Pædagogisk indblik’ belyser hvorfor og giver samtidig en række bud på, hvordan de mundtlige kompetencer kan styrkes i grundskolens fremmedsprogsundervisning.

Ny forskergruppe skal undersøge mistillid til videnskabelig ekspertise på nettet26.3.2020 12:21:33 CETPressemeddelelse

Mistillid til videnskabelig ekspertise kan få vidtrækkende konsekvenser for folkesundheden. Vi har set en vaccinationsskepsis, der betød et mæslingeudbrud, og piger der ikke lod sig HPV-vaccinere. Nu står vi så over for COVID19, hvor den videnskabelige ekspertise igen skal stå distancen. Et nyt forskningsnetværk skal undersøge, hvordan mistillid til videnskaben opstår og spredes på nettet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum