Dom om statens ansvar for IT-kaos ankes til Højesteret
400 boligejere og deltagere i gruppesøgsmålet om ansvaret for lanceringen af den digitale tinglysning anker Østre Landsrets frifindelse af Domsstolsstyrelsen.

Landsrettens afgørelse efterlader boligejerne med det økonomiske tab, som de led ved statens fejlbehæftede lancering af digital tinglysning for 10 år siden, mens Domsstolsstyrelsen slipper for ansvar.
Ifølge dommen placeres ansvaret for den katastrofale implementering hos finanssektoren, fordi denne sendte omkring 200.000 allerede tinglyste pantebreve til indscanning hos tinglysningsretten. Landsretten forholder sig ikke til det faktum, at Domsstolsstyrelsens beslutning om omgående indscanning satte en solid prop i hele systemet, således at igangværende bolighandler ikke kunne tinglyses.
Uforståelig dom ankes
”Vi anker dommen, fordi den efter vores opfattelse ikke giver tilstrækkelig mening. Den forholder sig ikke til statens andel i det kaos, de bolighandlende blev efterladt i. Det er i øvrigt en opfattelse, som bakkes op af advokater, it-eksperter og professionelle aktører på boligmarkedet”, forklarer Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske BOLIGadvokater og Gruppesøgsmål.nu.
Syn- og skønserklæringen omtales intet steds i domsafgørelsen. Det er helt usædvanligt, at syn- og skønserklæringen øjensynligt ikke tillægges værdi. Erklæringen påpeger nemlig en lang række fejl og uhensigtsmæssigheder, som ifølge skønsmanden kunne være løst ved rettidig omhu.
”Det er højst besynderligt, at Landsretten ikke forholder sig til de mange tekniske fejl og mangler, som ramte de bolighandlende eller til den kendsgerning, at borgerne ikke kunne få support, vejledning eller hjælp til den digitale tinglysning. Tinglysningen var annonceret som så enkel, at enhver borger med en PC selv skulle kunne tinglyse”, siger Jan Schøtt-Petersen, som sammen med en enig bestyrelse i Gruppesøgsmål.nu og advokat Morten Samuelsson har anket sagen til Højesteret.
Nøgleord
Kontakter
Jan Schøtt-PetersenFormand
Advokat og formand for Danske BOLIGadvokater
+45 30 60 33 11jsp@alliance3000.dkBilleder
Information om Danske BOLIGadvokater
Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.
Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel.
Danske BOLIGadvokater er repræsenteret i følgegrupperne for hhv. huseftersyn og tinglysning.
Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag godt 140 medlemmer fordelt over hele landet.
Følg pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
Klimaet har fået stor indflydelse på boligmarkedet29.10.2019 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det varme vejr og de mange skybrud har medført, at boligkøberne i stigende grad tjekker risiko for oversvømmelse før de køber boligen, og det får betydning for prisen.
Undgå at falde i byggesjusk fælden3.10.2019 11:34:40 CEST | Pressemeddelelse
Danske BOLIGadvokater tilbyder gratis håndbog til boligejere der vil bygge eller renoverer. Mediernes dækning af historier om byggesjusk, håndværkere der ikke udfører opgaven ordentligt eller løber fra ansvaret, afslører et stort behov for viden om, hvordan private boligejere skal indgå aftaler om alt fra nybyggeri til renoveringsopgaver.
Lokalplaner og servitutter kan ødelægge dine boligdrømme4.9.2019 08:47:53 CEST | Pressemeddelelse
Når man lige har købt et nyt hus, er det kedeligt at opdage, at lokalplaner eller servitutter spænder ben for den ombygning, man har tænkt sig.
Boligejere taber sag om IT-kaos27.5.2019 14:11:53 CEST | Pressemeddelelse
Østre Landsret frifandt i dag Domsstolsstyrelsen for ansvar i forbindelse med lanceringen af den digitale tinglysning. Boligejerne må derfor selv bære det økonomiske tab, de led ved Statens fejlbehæftede lancering af digital tinglysning for 10 år siden. Det er en dom, som vækker undren hos Danske BOLIGadvokater.
Påsken er højsæson for sommerhushandler15.4.2019 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I denne påske er der 10.708 sommerhuse til salg i Danmark. Omkring halvdelen ligger langs den jyske vestkyst, mens der kun er 1150 sommerhuse til salg i Nordsjælland. Påsken er normalt den tid på året, hvor der sælges flest sommerhuse og forårssolen er med til at drive købelysten i vejret.
Efter 10 år træffes der langt om længe afgørelse i gruppesøgsmål om digital tinglysning25.3.2019 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Da den digitale tinglysning blev lanceret for 10 år siden, kunne op mod 50.000 bolighandlende ikke tinglyse deres bolighandel – Østre Landsret afgør nu om staten og Domstolsstyrelsen kan pålægges ansvar
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum