Danmarks Naturfredningsforening

DN Syddjurs: Bjergtagende landskab beskyttet for altid

Del

FREDNING: Mange års ventetid er forbi. Det smukke landskab mellem Rodskov og Eskerod ved Kalø Vig er blevet endeligt fredet. Det har Miljø- og Fødevareklagenævnet nu afgjort. Danmarks Naturfredningsforening Syddjurs glæder sig over, at naturen nu er beskyttet for bestandig.

En lang fredningshistorie har fået sin afslutning – og den er til fordel for naturen og dens fremtidige gæster ved Kalø Vig. Fredningen breder sig over 277 hektar og strækker sig mellem Rodskov og Eskerod fra Landevejen og ud til Kalø Vig.

Planer om byudvikling i naturområdet gjorde, at Danmarks Naturfredningsforening efter lokalt initiativ i 2014 rejste fredningssagen – og i 2017 blev området så fredet af Fredningsnævnet. Efterfølgende blev sagen dog også prøvet i Miljø- og Fødevareklagenævnet, da alle fredningssager, hvor erstatningen til de berørte lodsejere overstiger 0,5 mio. kr., også skal behandles her. 

Nu er afgørelsen om fredningen endelig, og det vækker stor glæde hos Danmarks Naturfredningsforening Syddjurs.

- Det er en enorm lettelse, at sagen er afgjort med dette resultat. Nu ved vi, at vi fremover kan nyde landskabet og udsigten og ikke mindst give området videre til vores børn og børnebørn. Det siger Stig Bredstrup, der er formand i Danmarks Naturfredningsforening Syddjurs.

Fredningen beskytter landskabet imod byggeri, tilplantning, tekniske anlæg og lignende. De eksisterende stier gennem den værdifulde skov i området må ikke nedlægges og er tilgængelige for alle. Landbruget må stadig opdyrke landsbrugsjorden som hidtil.

DN Syddjurs reagerede hurtigt på byggeplaner

Da Syddjurs Kommune i 2013 besluttede, at området skulle omdannes til et attraktivt boligområde, gav det anledning til bekymring på naturens vegne hos lokale borgere og Danmarks Naturfredningsforening Syddjurs, der råbte vagt i gevær.

- Vi var blevet kontaktet af lokale borgere, som var fortvivlede over, at kommunen planlagde byggeri i det fantastiske landskab. Kommunen ville forståeligt have del i den vækst, som de kunne se omkring de større byer, og i det her område kunne man lave boliger i pendlerafstand af Århus. Men vi skal ikke sælge ud af vores største værdier for kortsigtede vindinger. Vi skal i stedet beskytte de flotteste landskaber og vigtigste naturområder mens tid er – og helst med en fredning, fortæller Stig Bredstrup.

Kort efter opfordringen fra Syddjurs rejste Danmarks Naturfredningsforening fredningssagen, som vandt opbakning hos mange beboere, der havde bosat sig i området netop på grund af landskabet. Sagen mødte også modstand fra de, der havde udsigt til gevinster ved jordudstykning samt kommunen, der ønskede at bygge.

Kommunen har gennem årene fastholdt sit byggeønske. Og ifølge Stig Bredstrup understreger det, at kun en fredning af landskabet kan beskytte området imod byggeri på sigt. Han håber, at kommunen med tiden også bliver glade for fredningen og de store landskabelige værdier, der nu bevares.

Kontakter

Anders Vogel, kommunikationsrådgiver i DN | anders@dn.dk | 31 19 32 11
Stig Bredstrup, formand DN Syddjurs | bredstrup@mail.dk | 40 19 66 87

Information om Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening
Masnedøgade 20
2100 København Ø

39 17 40 00https://www.dn.dk/

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening