Djøf

Djøfs TechDK Kommission: Techgiganter skal betale for brugen af borgernes data

Del
Der er behov for langt mere åbenhed om, hvordan techgiganterne bruger danskernes data i jagten på profit. Sådan lyder opfordringen fra Djøfs TechDK Kommission. I sin første delrapport anbefaler kommissionen politikerne at indføre en ny skat, så techgiganter skal betale for brugen af vores personlige data. Derudover bør der laves en ny lov om dataansvar, ligesom virksomhedernes kædeansvar for data skal styrkes, anbefaler kommissionen.

Teknologi påvirker alle dele af vores tilværelse. Vi bliver eksponeret for den fra morgen til aften - på både godt og ondt, når vi bruger mobilen eller køber ind på nettet. Men selvom den teknologiske udvikling har betydet vækst, viden og valgmuligheder, så halter lovgivningen om teknologi bagefter.

Offline og online regulering er i dag langt fra sidestillet. Og det på trods af at internettet i 2019 fylder 30 år - og altså ikke længere kan betragtes som en uskyldig teenager. Tænk blot på, at børn kan se selvmordsvideoer på YouTube, mens der omvendt kan være aldersbegrænsninger på en uhyggelig tegnefilm i biografen.

Derfor er der brug for, at vi som samfund tager et opgør med teknologiens skyggesider. Det mener Djøfs TechDK Kommission, der udkommer med sin første delrapport i dag.

- Den teknologiske udvikling udfordrer nogle af vores samfunds kerneværdier som tillid, åbenhed og lighed for loven. Det er værdier, vi skal værne om og passe på. Vi anerkender teknologiens mange goder, men vi bliver også nødt til at forholde os til de problemer, som står uløste hen. Internettet er blevet voksent, og det er de store techgiganter i den grad også. Men på mange områder har vi ikke set dem tage et voksent ansvar. Det skal de nu, siger formand for Djøfs TechDK Kommission, Stine Bosse.

Djøfs TechDK Kommission ønsker, at det bliver tydeligere, hvem der har ansvaret for skadelige konsekvenser af virksomhedernes databehandling, så brugerne lettere kan holde virksomhederne ansvarlige. Det skal ske ved at styrke kædeansvaret for data. Kommissionen vil også give kontrollen tilbage til brugerne, så man kan bruge tredjepartstjenester til at få adgang til eksempelvis Facebook og Googles services. Og så anbefaler kommissionen at indføre en ny techskat, der giver brugerne økonomisk kompensation for virksomhedernes profit tjent på deres data.

- Det er hul i hovedet, at stenrige globale techgiganter kan slippe for at betale en fair skat i Danmark og dermed bidrage til det danske velfærdssamfund. Ikke mindst når de nu tjener penge på danske data og danske forbrugere. Derfor foreslår vi en såkaldt 5-5-5-techskat, så techvirksomheder, der har en global omsætning på 5 milliarder kroner og en national omsætning på 5 millioner kroner skal betale en skat på 5 procent af deres danske omsætning. Politikerne, både herhjemme og i EU, efterspørger løsninger på de svære techudfordringer. Det får de her. Rapporten er plug-and-play, hvis politikerne vil, siger Stine Bosse.

I alt indeholder rapporten 16 anbefalinger til, hvordan vi sikrer, at vi som samfund styrer udviklingen og undgår, at udviklingen styrer samfundet. Ikke for at bremse den teknologiske udvikling, men for at sikre, at den sker demokratisk, og så alle – ikke mindst brugerne – kan følge med.

- Der er behov for politisk handling på teknologiområdet. Hellere i dag end i morgen, for udviklingen venter ikke på os. Vi tror på, at vi som samfund og med vores demokratiske institutioner kan løse udfordringerne og få alle med på en og samme gang. Men kun hvis vi tør. Derfor er det tiltrængt og progressivt, at en organisation som Djøf ønsker at finde løsninger på de her udfordringer og på den måde være med til at få samfundet til at finde sammen om bæredygtige løsninger, siger it-iværksætter og næstformand i TechDK Kommissionen, Thomas Høgenhaven.

- Vi har tilladt os selv at tænke højtravende og skrive lavpraktisk, så anbefalingerne er så konkrete, at de kan medtages direkte i det politiske arbejde – også i et kommende regeringsgrundlag, siger Thomas Høgenhaven.

TechDK Kommissionen blev i januar nedsat af Djøf med begrundelsen om, at der mangler en demokratisk debat om, hvilken rolle teknologien skal spille i fremtidens samfund, og hvordan vi kobler vores grundlæggende samfundsværdier med techverdenens fremskridt og muligheder.

Siden har kommissionens 17 medlemmer identificeret udfordringer og diskuteret løsningsforslag. Anbefalingerne er udarbejdet af kommissionens medlemmer – med bidrag til en række af anbefalingerne fra eksterne økonomer og jurister.

Læs hele rapporten og alle de 16 anbefalinger her [LINK til djøf]

Fakta om kommissionen

  • TechDK Kommissionen arbejder uafhængigt, men er nedsat af Djøf, der også har stået for sekretariatsbetjeningen.
  • Medlemmerne bidrager frivilligt og ulønnet. Alle har haft mulighed for at bidrage og byde ind. Både i plenum og i gruppedrøftelser til møderne.
  • Temaerne er blevet drøftet på en række møder, og rapportens tekst har efterfølgende været i skriftlig høring hos de udvalgte kommissionsmedlemmer, der har været involveret i de forskellige kapitler.

Kommissionens medlemmer

Stine Bosse, erhvervskvinde og formand, Thomas Høgenhaven, ph.d., it-iværksætter, Lea Korsgaard, chefredaktør på Zetland, Henrik Funder, formand for Djøf Privat, CMO i Globus Wine, Thomas Terney, ph.d. og oplægsholder, Stine Carsten Kendal, adm. direktør på Dagbladet Information, Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia, Andreas W. Juni, selvstændig konsulent, Torben M. Andersen, professor på Aarhus Universitet, Mikkel Flyverbom, professor på CBS, Philipp Schröder, professor på Aarhus Universitet, Thomas Bolander, lektor på DTU, Merete Eldrup, adm. direktør på TV 2 Danmark, Vincent Hendricks, professor på Københavns Universitet og chef for Center for Information og Boblestudier , Imran Rashid, ph.d., læge og iværksætter, Camilla Mehlsen, selvstændig medieforsker og forfatter, og Marie Louise Gørvild, direktør for Techfestival.

For yderligere info

Stine Bosse, formand for TechDK Kommissionen: 2123 2425

Jakob Stig Jørgensen, mediechef i Djøf: 2970 9495

Nøgleord

Vedhæftede filer

Information om Djøf

Djøf
Djøf
Gothersgade 133
1123 København K

33 95 97 00https://www.djoef.dk/

Djøf er faglig organisation for jurister og jurastuderende samt erhvervsøkonomiske og samfundsvidenskabelige kandidater og studerende. Vi repræsenterer 107.000 medlemmer, der arbejder på alle niveauer i det private og det offentlige i Danmark og udlandet. Mange arbejder med analyse, strategi, økonomi, jura, udvikling og kommunikation. En stor del er ledere, og endnu flere ønsker at blive det.

Som fagforening arbejder vi for at optimere medlemmernes arbejdsliv ved at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår og give inspiration til karrierevalg, faglig udvikling, netværk og nye muligheder. Som medlemmer bruger vi hinanden til at blive bedre og skaber et solidt grundlag for at træffe vigtige beslutninger i vores arbejdsliv og studieliv. Sammen arbejder vi for at udvikle samfundet til gavn for alles bedste.

Følg pressemeddelelser fra Djøf

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Djøf

Djøfs Trivselsalliance: Universiteter tager hånd om studerendes trivsel og indgår løfte21.3.2024 06:05:17 CET | Pressemeddelelse

Seks universiteter har nu indgået og forpligtet sig på et trivselsløfte, der skal forbedre de studerendes trivsel ved at inddrage trivsel som en del af de faglige aktiviteter. “Hvis vi virkelig skal lykkes med at gøre en forskel, er det vores overbevisning, at trivselsarbejdet skal ind i undervisningen på uddannelserne,” siger Kristian Lauta, formand for Djøfs Trivselsalliance og prorektor på Københavns Universitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye