Aarhus Universitet: Health

Dit tandkød sladrer om din kost

Del

Spiser du for meget sukker, eller har du hang til søde læskedrikke, øges risikoen ikke 'kun' for huller i tænderne, men også betændelse i tandkødet. Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet, og derfor skal sunde kostvaner fortsat prioriteres højt, lyder rådet fra forskeren bag studiet.

De fleste kender historien om, at slik og søde sager øger risikoen for huller i tænderne. Nu peger et nyt forskningsresultat på, at sukkerholdig kost også kan fremme sygdomme i tandkødet.

Resultaterne stammer fra en kritisk gennemgang af litteraturen på området inden for de seneste 50 år, og er netop offentliggjort i det internationale tidsskrift Journal of Oral Microbiology.

”Sukker har traditionelt set ikke været forbundet med udvikling af tandkødssygdomme. Ganske vist foreslog to amerikanske forskere i 1970erne, at kost rig på kulhydrater kunne være en fælles risikofaktor for både tandsygdomme og inflammatoriske sygdomme som diabetes, fedme og hjertesygdomme, men denne viden gik i glemmebogen,” fortæller professor Bente Nyvad fra Institut for Odontologi og Oral Sundhed på Aarhus Universitet, som har stået i spidsen for forskningen.

”I dag er der bred enighed om, at de nævnte sygdomme er forbundet med et højt sukkerindtag. Men man har manglet en hypotese, der kunne sammenkæde og forklare de to store tandsygdomme, caries og parodontitis,” fortæller hun.

I arbejdet er forskerne netop kommet frem til en fælles hypotese for udviklingen af huller i tænderne og betændelsestilstande i tandkødet. Hypotesen tager udgangspunkt i de biokemiske processer, der finder sted i tandbelægningerne, når man tilfører rigelige mængder næring til bakterierne, især når man spiser sukker.

”Vi genopliver med andre ord den ’glemte’ hypotese om, at sukker kan fremme både huller i tænderne og sygdomme i tandkødet,” siger Bente Nyvad.

Forskerne antager, at tandkødssygdomme forårsaget af sukker tilhører gruppen af inflammatoriske sygdomme på linje med diabetes, fedme og hjertesygdom.

"Vi bør fortsat prioritere sunde kostvaner højt, hvis vi ønsker at skåne befolkningen for dyre behandlinger i  sundhedsvæsenet," siger Bente Nyvad.

Bag om resultatet

  • Studiet bygger på en kritisk systematisk analyse af litteraturen på området.
  • Samarbejdspartner i projektet er professor Nobuhiro Takahashi fra Tohuku University i Japan.
  • Studiet er finansieret af et forskningslegat The Yngve Ericson Research Prize for Preventive Odontology.
  • Den videnskabelige artikel Integrated hypothesis of dental caries and periodontal diseases er offentliggjort i Journal of Oral Microbiology.

Kontakt

Professor, dr. odont. Bente Nyvad
Aarhus Universitet,  Institut for Odontologi og Oral Sundhed
Mobil: 24 64 35 11
Mail:nyvad@dent.au.dk


Information om Aarhus Universitet: Health

Aarhus Universitet: Health
Aarhus Universitet: HealthHealth er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.

Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.

Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum