Dit tandkød sladrer om din kost
De fleste kender historien om, at slik og søde sager øger risikoen for huller i tænderne. Nu peger et nyt forskningsresultat på, at sukkerholdig kost også kan fremme sygdomme i tandkødet.
Resultaterne stammer fra en kritisk gennemgang af litteraturen på området inden for de seneste 50 år, og er netop offentliggjort i det internationale tidsskrift Journal of Oral Microbiology.
”Sukker har traditionelt set ikke været forbundet med udvikling af tandkødssygdomme. Ganske vist foreslog to amerikanske forskere i 1970erne, at kost rig på kulhydrater kunne være en fælles risikofaktor for både tandsygdomme og inflammatoriske sygdomme som diabetes, fedme og hjertesygdomme, men denne viden gik i glemmebogen,” fortæller professor Bente Nyvad fra Institut for Odontologi og Oral Sundhed på Aarhus Universitet, som har stået i spidsen for forskningen.
”I dag er der bred enighed om, at de nævnte sygdomme er forbundet med et højt sukkerindtag. Men man har manglet en hypotese, der kunne sammenkæde og forklare de to store tandsygdomme, caries og parodontitis,” fortæller hun.
I arbejdet er forskerne netop kommet frem til en fælles hypotese for udviklingen af huller i tænderne og betændelsestilstande i tandkødet. Hypotesen tager udgangspunkt i de biokemiske processer, der finder sted i tandbelægningerne, når man tilfører rigelige mængder næring til bakterierne, især når man spiser sukker.
”Vi genopliver med andre ord den ’glemte’ hypotese om, at sukker kan fremme både huller i tænderne og sygdomme i tandkødet,” siger Bente Nyvad.
Forskerne antager, at tandkødssygdomme forårsaget af sukker tilhører gruppen af inflammatoriske sygdomme på linje med diabetes, fedme og hjertesygdom.
"Vi bør fortsat prioritere sunde kostvaner højt, hvis vi ønsker at skåne befolkningen for dyre behandlinger i sundhedsvæsenet," siger Bente Nyvad.
Bag om resultatet
- Studiet bygger på en kritisk systematisk analyse af litteraturen på området.
- Samarbejdspartner i projektet er professor Nobuhiro Takahashi fra Tohuku University i Japan.
- Studiet er finansieret af et forskningslegat The Yngve Ericson Research Prize for Preventive Odontology.
- Den videnskabelige artikel Integrated hypothesis of dental caries and periodontal diseases er offentliggjort i Journal of Oral Microbiology.
Kontakt
Professor, dr. odont. Bente Nyvad
Aarhus Universitet, Institut for Odontologi og Oral Sundhed
Mobil: 24 64 35 11
Mail:nyvad@dent.au.dk
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Mænd hører babygråd lige så godt - men mødrene står op2.7.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie afkræfter myten om kvinders særlige evne til at høre babygråd. Forskerne fandt kun minimale forskelle mellem mænd og kvinders hørelse, men mødre står stadig for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene.
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
Supercomputer og AI løfter dansk kræftbehandling – nyt projekt får 53 mio. kr.27.6.2025 08:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en bevilling på over 53 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Grand AI Challenge til projektet AIM@CANCER får forskere nu mulighed for at udnytte de enorme mængder billeddata, der genereres i forbindelse med strålebehandling af kræftpatienter, til at forbedre behandlingen.
Nu skal flere medicinstuderende læse kandidaten i Herning26.6.2025 15:02:38 CEST | Pressemeddelelse
Først var det 30, nu er det 60 medicinstuderende, som fremover kan læse deres kandidat på Regionshospitalet i Gødstrup. Aarhus Universitet har netop besluttet at styrke studiemiljøet i Herning ved en fordobling af det årlige optag af studerende på kandidatuddannelsen.
Nyt håb for behandling af kranieskader: Immunceller styrker kunstige implantater26.6.2025 09:54:20 CEST | Pressemeddelelse
I stedet for at bruge egen knogle eller titanium til at reparere kraniebrud, arbejder forskere på at bruge kunstige materialer. Ny forskning viser – overraskende – at kroppens immunforsvar hjælper det kunstige materiale med at blive stærkere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum