Diskrimination på arbejdspladsen kan føre til depression

Det kan være en grov kommentar fra en kunde. Ydmygende bemærkninger. Nogle gange er det en joke fra en kollega, der bare ikke føles sjov. Diskrimination på arbejdspladsen findes i mange udgaver.
En ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viser, at der kan være 2,7 gange større risiko for at udvikle en depressiv lidelse, hvis man som medarbejder føler sig udsat for diskrimination på arbejdet.
Her defineres diskrimination som at blive dårligt behandlet på grund af køn, alder, etnicitet, religion, helbred eller seksualitet.
Det er første gang, at forskning viser sammenhæng mellem oplevelsen af diskrimination på arbejdspladsen og risiko for udviklingen af depressive lidelser. Og det er vigtig viden.
- I undersøgelsen finder vi en tydelig sammenhæng mellem selvrapporteret diskrimination og risiko for at udvikle en depressiv lidelse. Resultaterne peger således på, at udsættelse for diskrimination kan udgøre en belastning i det psykosociale arbejdsmiljø. Det kan påvirke selvforståelsen negativt hos den, der bliver udsat for diskrimination, og det kan få betydning for vedkommendes mentale helbred. Det skal man tage alvorligt, siger seniorforsker på NFA Thomas Clausen.
Fra diskrimination til depression
I undersøgelsen blev 2.157 personer spurgt, om de havde været udsat for diskrimination på grund af deres køn, alder, etnicitet, religion, helbred eller seksualitet i løbet af det seneste år. Omkring fem procent svarede ja.
Deltagerne skulle også svare på en række spørgsmål, der viser graden af depression. Her stod det klart, at gruppen af de interviewede, der tilkendegav at have været udsat for diskrimination, havde ca. 2,7 gange større risiko for at udvikle en depressiv lidelse i løbet af den seks måneders opfølgningsperiode, end de andre adspurgte.
- Det er en markant forskel. Og den viden understreger, hvor vigtigt det er at forebygge og håndtere diskrimination på arbejdspladsen, siger Thomas Clausen.
Undersøgelsen viser også, at kvinder i højere grad oplever at blive diskrimineret på arbejdet. Seks procent af de adspurgte kvinder svarede ja til at have oplevet diskrimination. Blandt mændene var der tale om 3,7 procent.
Om undersøgelsen:
Undersøgelsen er foretaget med udgangspunkt i en spørgeskemaundersøgelse fra 2015. Her svarede 2.157 personer på en række spørgsmål, der angiver graden af depression ud fra en skala, der også bruges til at diagnosticere klinisk depression. 189 medarbejdere blev sorteret fra, da de selv rapporterede om depression eller tendenser til depression ved undersøgelsens start.
I undersøgelsen er der desuden justeret for faktorer, som tidligere forskning peger på, kan have betydning for sammenhængen mellem diskrimination og risiko for depression. Det gælder køn, alder, uddannelse, jobgruppe og en række faktorer i det psykosociale arbejdsmiljø, herunder arbejdsmængde, indflydelse, social støtte fra kolleger og ledelseskvalitet. Der kan dog være yderligere forklarende faktorer, som det ikke er muligt at tage højde for i undersøgelsen.
Kontakter
Maja Kirstine Frovin AndersenKommunikations- og pressemedarbejder
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Thomas ClausenSeniorforskerDet Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Tlf:39 16 53 68tcl@nfa.dkBilleder
Information om Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Lersø Parkallé 105
2100 København Ø
39 16 52 00http://www.nfa.dk
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) forsker, formidler og uddanner og bidrager dermed til at udvikle et sundt og sikkert arbejdsmiljø i Danmark
Følg pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Dårligt indførte ændringer på arbejdspladsen kan få tanker om pension til at spire11.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Knap hver fjerde senior, der har oplevet organisationsændringer på sin arbejdsplads, har haft overvejelser om tidligere pensionering. Det viser en ny undersøgelse.
Udvikling og anerkendelse holder Europas ældre i arbejde efter pensionsalderen17.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et omfattende studie på tværs af 26 europæiske lande viser, at anerkendelse i arbejdet og mulighed for faglig udvikling får seniorer til at arbejde efter pensionsalderen, mens tidspres og manglende udsigter til forfremmelse har den modsatte effekt.
Ny forskningschef på NFA: Vores forskning skal være anvendelig og gøre en forskel6.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Jens Olav Dahlgaard skal lede forskning i psykisk arbejdsmiljø og sikkerhed på NFA.
Bliver seniorerne længere på arbejdsmarkedet, hvis deres ønsker om fleksibilitet og godt arbejdsmiljø opfyldes?4.3.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv har siden 2018 undersøgt og fundet veje til at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet. Nu er projektet blevet forlænget med to år, og i den nye periode skal forskerne blandt andet se på, hvordan seniorernes muligheder for eksempelvis fleksibilitet hænger sammen med deres tilknytning til arbejdsmarkedet.
Ny forskning afdækker arbejdsulykker på certificerede arbejdspladser20.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse viser, at der generelt er godt styr på sikkerheden i virksomheder, som får certificeret arbejdsmiljøindsatsen. Men når virksomhederne får det officielle arbejdsmiljøcertifikat, fører det ikke nødvendigvis til yderligere nedbringelse af alvorlige arbejdsulykker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum