TEKNIQ Arbejdsgiverne

Din nye varmepumpe kan blive ulovlig ved årsskiftet

Del

Nye regler for kølemidler i varmepumper gør det særligt vigtigt for kunderne er være opmærksomme på, hvilken model de vil have installeret.

Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Når rådhusklokkerne slår det nye år i gang, er det samtidig slut med at installere en række varmepumper. Ny lovgivning forbyder de varmepumper, der ikke kan leve op til den såkaldte fem tons-regel, som skal mindske risikoen for udledning klimaskadelige kølemidler fra varmepumper i atmosfæren.

”De nye regler træder i kraft ved årsskiftet og har alene betydning, hvis varmepumpen installeres efter denne dato, men med de forsinkelser, som mange oplever på grund af manglende leverancer, er det desværre et problem, en del risikerer at havne i. Derfor er det en god idé at tale med din installatør for at sikre, at din kommende varmepumpe stadig er lovlig, hvis den installeres efter årsskiftet,” siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal.

Man skelner groft sagt mellem to typer af luft/vand-varmepumper. Monoblok-anlæggene er fabrikssamlede, mens splitanlæggene bliver samlet på installationsstedet, hvor der bliver påfyldt kølemiddel.  Det er typisk splitanlæggene, der falder for de nye regler, som skal mindske udslippet af drivhusgasser gennem hele varmepumpens levetid.

Ekstra juletravlhed

De nye regler skaber i øjeblikket ekstra travlhed hos installatørerne. Det gælder blandt andre fynske Særslev Blik & VVS, som skal nå at installeret en række varmepumper, før de ved årsskiftet bliver ulovlige. Ellers vanker der bøder og i værste fald fængselsstraf til installatøren.

”De bliver lavet færdige inden nytår. Jeg tør simpelthen ikke andet,” siger Søren Andersen, der er autoriseret gas- og vandmester nær Søndersø.

Særslev Blik & VVS har seks af den slags pumper liggende på lager, som nu skal installeres inden nytår. Det er meget for et firma med syv ansatte inklusive installatøren selv, når der i forvejen bliver løbet mere end almindeligt stærkt i branchen i øjeblikket.

Søren Andersen bestilte varmepumperne i sommer, men på grund af den generelle materialemangel, er de først blevet leveret nu. Derudover er der stadig usikkerhed om to af projekterne, som er afhængige af tilskud fra Bygningspuljen.

”Kunderne har fået at vide, at de senest får besked fra Energistyrelsen om tilskuddet ved årsskiftet, men hvad hjælper det, når varmepumpen senest skal være sat op der?” spørger Søren Andersen retorisk.

TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer installatørerne til at tage kontakt til grossister og leverandører, hvis de skulle ”brænde inde” med nogle varmepumper op mod nytår.

”De har ofte mulighed for at kanalisere varmepumperne til andre lande i EU, hvor reglerne endnu ikke er trådt i kraft,” siger Troels Hartung.

Nye varmepumperegler

  • Den 1. januar 2022 træder der nye regler i kraft, som betyder, at der maksimalt må være kølemiddel svarende til 5 tons CO2-ækvivalenter i split-varmepumper, der installeres efter denne dato.
  • Strafferammen er fra bødestraf op til to års fængsel, hvis man importerer, forhandler eller installerer ulovlige varmepumper efter skæringsdatoen.
  • Det er rodfæstet i en ny udgave af den såkaldte F-gasbekendtgørelse.

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger:
Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne – tlf.: 77 41 15 38

Billeder

Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Download

Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne
Paul Bergsøes Vej 6
2600 Glostrup

4343 6000http://www.tekniq.dk/

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum