Alexandra Instituttet

Digitalisering presser installatørerne

Del

Ny undersøgelse viser, at mange installatører er bekymrede for, hvordan internetsalg og smart home produkter vil påvirke deres forretning. Branchen har behov for nye forretningskoncepter, partnere og kompetencer for at kunne gribe de digitale muligheder.

I disse corona-dage tilbringer mange danskere meget mere tid i deres hjem, end de plejer. Vi er blevet vant til at arbejde digitalt, holde Zoom møder med kolleger, se familien over Skype og bestille varer over nettet. Men vores hjem er mere digitale end det.

Varmepumper, vinduer, el-, vand- og varmesystemer, sikkerhedsalarmer, køleskabe, højtalere og mange andre ting i dit hjem kan i dag være koblet til internettet og opsamle data om dit brug og dine behov. For nogen lyder det som en skræmmende science fiction, mens andre er fascineret af de nye muligheder, som det smarte hjem tilbyder.

En afgørende forudsætning for, at det bliver en god oplevelse at få de digitale produkter ind i hjemmet, er at de sættes rigtigt op og at man har mulighed for at få hjælp, hvis man ikke kan få tingene til at virke.

Her spiller installatørerne en central rolle. En ny undersøgelse foretaget af Aarhus Universitet viser, de er noget tilbageholdende med at påtage sig opgaven som smart home eksperter og det er med til at hæmme udviklingen af markedet.

”Mange installatører har godt nok flere smart home produkter på hylderne, men de er afventende ift. for alvor at gå ind i markedet” fortæller postdoc Lone Dalkjær Kavin fra Institut for Virksomhedsledelse, der har analyseret besvarelser fra 359 virksomheder, primært installatører. Undersøgelsen er en del af et større projekt, der undersøger Smart Home markedet og hvordan de digitale hjemmeprodukter påvirker kunder og virksomheder.

”Installatørerne er vant til at arbejde med traditionelle supply chain metoder med faste leverandører og kontrakter, der har fokus på pris og levering. Det vender smart home produkter op og ned på” fortsætter Lone Dalkjær Kavin.

”Smart Home produkterne skaber størst værdi for kunderne, når de taler sammen, kan kombineres i en samlet løsning, der dækker kundens forskellige behov og kan betjenes fra den samme kontrolenhed. Man skal derfor se et smart hjem som et økosystem af produkter og det kræver, at installatøren kan arbejde med mange forskellige partnere og leverandører alt efter kundens behov. Prissætning og serviceaftaler bliver komplicerede og det afholder mange installatører fra at gå ind i det her marked. Det er ærgerligt, for der ligger et klart forretningspotentiale her og venter”.

Internetsalg af komponenter

Mange installatører har baseret deres forretning på salg af deres service plus salg af de komponenter, der skal installeres. I dag finder mange kunder selv varen på internettet ofte til en lavere pris end installatørens. Dermed forsvinder en del af indtjeningen for installatøren.

”Der er ingen tvivl om, at installatørbranchen på flere fronter er presset af den digitale udvikling”, udtaler professor Børge Obel, der leder Smart Home projektet.

”Den gode nyhed er, at digitaliseringen også udfordrer kunderne, så kunsten er at finde nye forretningskoncepter, der løser kundernes nye behov og skaber nye forretningsmuligheder for installatøren, eller hvem der nu er hurtigst til at komme med løsninger. Her er nye spillere begyndt at melde sig på banen”.

Ny app og virtuelt udviklingsforløb kan hjælpe installatører der vil igang

At gå ind i smart home markedet kræver en vis digital modenhed. Digital modenhed handler ikke kun om at implementere ny teknologi, investere i digitalt værktøj eller om at opgradere eksisterende systemer. Det handler lige så meget om at udarbejde en digital strategi samt designe og implemente nye forretningsmodeller. For at hjælpe virksomhederne lidt på gled har Smart Home projektet på Aarhus Universitet udviklet et par nye services.

Hvis man som virksomhedsleder gerne vil vide, hvor digitalt moden virksomheden er i forhold til andre, så kan man teste sig selv via et webbaseret spørgeskema. Projektets forskere giver en række uddybende forklaringer via små videoer, mens man besvarer spørgsmålene.

Når man har besvaret de 15 spørgsmål (det er helt anonymt), så modtager man en vurdering af, hvor klar virksomheden er til at gå ind i det digitale marked og en række anbefalinger til, hvor man kunne sætte ind.

https://digitalmodenhed.au.dk/

Et online udviklingsforløb står klar til at hjælpe virksomheden med at udvikle nye ideer til services og produkter ind i smart home markedet. Forløbet køres af erfarne konsulenter fra Alexandra Instituttet - yderligere information kan fås hos Jørgen Rasmussen, Strategic Designer på Alexandra Instituttet, mobil +45 25 17 71 15, mail jorgen.rasmussen@alexandra.dk

Hele projektet – både forskningen og tilbuddene til virksomhederne er støttet af Industriens Fond.

Mere information:

Postdoc Lone Daljkær Kavin

Mobil: 24601410 
Mail: loka@mgmt.au.dk 

Professor Børge Obel

Mobil: 20207355
Mail: bo@icoa.au.dk 

Billeder

Information om Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet
Alexandra Instituttet
Åbogade 34 · Njalsgade 76, 3. sal
8200 Aarhus N · 2300 København S

+45 70 27 70 12https://alexandra.dk

100 eksperter under ét tag 

Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger. 

Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet computer graphics, kunstig intelligens, internet of things, big data, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter

Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.

 
 

Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Jammerbugt kommune skal tilpasse til klimaforandringer med kunstig intelligens fra KMD, DTU og Alexandra Instituttet7.5.2021 11:55:38 CEST | Pressemeddelelse

Voldsommere nedbør og ændringer i grundvandsstanden udfordrer byplanlægningen hos kommunerne. Jammerbugt Kommune sætter nu strøm til et prominent AI-signaturprojekt i form af et datadrevet screeningsværktøj med KMD som hovedleverandør i projektets første fase, og den nordjyske kommune forventer et markant bedre beslutningsgrundlag, når der skal anlægges infrastruktur og bygges nyt.

Everything is hackable: Absolut alting vi omgiver os med bliver koblet til nettet - og sikkerheden er typisk ikke god nok6.5.2021 12:27:14 CEST | Pressemeddelelse

Vi lever i dag i en verden, hvor ethvert produkt bliver koblet til nettet. Det gælder lige fra produkter i hjemmet til selvkørende biler og til sikkerhedskritisk udstyr på hospitaler. Sikkerhed handler der ikke kun risikoen for datalæk. Det er blevet et offentligt sikkerhedsproblem, hvor smarte enheder, der ikke er sikret, kan kontrollere mennesker.

Mulig game changer for dansk industri: Sikker dataanalyse beskytter mod cyberangreb28.4.2021 14:25:17 CEST | Pressemeddelelse

C.C. Jensen har i samarbejde med Alexandra Instituttet i MADE Digital udviklet digitalt opkoblede produkter, der sikkert sender data i realtid fra oliefiltre på bl.a. Maersk-skibe og fra toppen af vindmøller til hovedkvarteret i Danmark. Den nye løsning sætter en stopper for, at maskiner bliver hacket eller forretningsideer kopieret og hjælper samtidig med at sikre rettidig vedligehold. IoT-løsningen pilottestes i foråret 2021 og kan blive en gamechanger for C.C. Jensen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum