DI - Dansk Industri

DI-topchef: Afgørende at uddannelser passer til fremtidens samfund

Del
Uddannelses- og forskningsministeren har i dag præsenteret en ambitiøs reform, der både skal sikre, at uddannelserne følger med udviklingen i samfundet og løfter arbejdsudbuddet markant. Landets største erhvervsorganisation roser regeringens reformudspil. Til gengæld bør bestemte fag undtages.
Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI. Foto: Sif Meincke.
Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI. Foto: Sif Meincke.

I udspillet, Forberedt på fremtiden 1, lægger regeringen op til store forandringer på uddannelsesområdet, hvor endemålet er mere tidssvarende kandidatuddannelser med en tættere kobling til samfundet. I Dansk Industri (DI) er man enig med regeringen i, at der er behov for en grundlæggende nytænkning med et tilhørende kvalitetsløft, ligesom Danmarks største erhvervsorganisation hilser ambitionen om 5.000 erhvervskandidatuddannelser velkommen, så uddannelse og arbejde integreres bedre.

- Verden er under konstant forandring, og det er helt afgørende for samfundet, at vores uddannelser følger med tiden. Derfor fortjener regeringen ros for store ambitioner, der skal ruste de studerende til fremtidens arbejdsmarked. Vi har længe peget på en bedre kobling mellem lange videregående uddannelser og erhvervslivet, og det leveres der på nu, ligesom der for alvor sættes gang i læring gennem hele livet, siger Dansk Industris adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

- Vi er i DI varme fortalere for, at reformudspillet vil øge arbejdsudbuddet med 11.000 personer, så vi for alvor kan få sikret de flere innovative hoveder og hænder, der skal til for at realisere eksempelvis vores massive grønne ambitioner, fortsætter Lars Sandahl Sørensen.

Vigtigt med mere international arbejdskraft

I udspillet lægger regeringen også op til at oprette yderligere 2.500 engelsksprogede uddannelsespladser og 5.000 erhvervskandidatpladser, hvor studerende arbejder på halv tid med et konkret projekt i en virksomhed, mens de læser.

- Flere internationale studerende er en forudsætning for, at dansk erhvervsliv kan indfri det vækstpotentiale, som eksisterer i flere brancher. Vi ved, at udenlandske studerende er en gevinst for Danmark, og derfor er det glædeligt, at regeringen nu vil arbejde for at skaffe flere internationale studerende på kandidatuddannelserne, så de kan være med til at dække virksomhedernes behov for arbejdskraft, siger Lars Sandahl Sørensen.

Fag med høj studieintensitet skal undtages

Regeringens forslag om at forkorte visse kandidatuddannelser er ifølge DI fornuftigt, så længe det fokuseres omkring uddannelser, hvor der er et stort potentiale for at øge kvaliteten. Samtidig mener DI, det er højt sat, at forkorte halvdelen af de lange videregående uddannelser.

- Vi er enige med regeringen i, at det er oplagt, at omlægge kandidatuddannelser, hvor der er et stort potentiale på grund af lav studieaktivitet og for lidt feedback. Derimod giver det ikke mening at gøre det på uddannelser, hvor studieintensiteten er høj og med lav dimittendarbejdsløshed. Det gælder især de såkaldte STEM- og sundhedsuddannelserne. Derfor skal vi være helt sikre på, at uddannelserne passer til virkelighedens behov i både den private og offentlige sektor, når de fremtidige kandidatuddannelser skal sammensættes, siger Lars Sandahl Sørensen.

Reform skal være gennemtænkt

Lars Sandahl Sørensen understreger vigtigheden af, at reformen gennemføres i god dialog med erhvervslivet, så det passer til fremtidens behov.

- Reformudspillet lægger op til store og på lange stræk nødvendige forandringer i vores samfund. Derfor er det også vigtigt, at vi i fællesskab sikrer respekt for detaljen. Det kræver, at reformen tænkes grundigt igennem, ligesom vi naturligvis også skal følge effekterne og være klar til at justere yderligere, hvis det viser sig klogt og nødvendigt. Det arbejde ser vi frem til at være en del af samt bidrage til at finde den rette balance omkring efter- og videreuddannelse senere i livet, slutter Lars Sandahl Sørensen.

Følg os på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Camilla Weigel, tlf. 2834 5366, e-mail cawe@di.dk

Billeder

Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI. Foto: Sif Meincke.
Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI. Foto: Sif Meincke.
Download

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Markrobot fra Vejen vinder SMV’ernes Oscar29.3.2023 14:05:18 CEST | Pressemeddelelse

En selvkørende markrobot, der kan så og renholde afgrøder ved hjælp af solenergi og uden brug af kemikalier. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men den er god nok. Bag robotten står virksomheden Farmdroid i Vejen, som blev stiftet i 2018 og som allerede året efter startede produktionen af den bæredygtige så- og lugemaskine. I dag kører 95 procent af robotterne ud på verdensmarkedet, dog ikke ved egen kraft, men ved hjælp af hårdt arbejde af det innovative team i Vejen. For den indsats belønnes virksomheden nu med Initiativprisen 2022 fra Dansk Industri, som blev uddelt ved erhvervsorganisationens SMV-dag i Kolding.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum