DI - Dansk Industri

DI: Stort potentiale for øget offentlig-privat samarbejde i nordjyske kommuner

Del

Kommunerne i Nordjylland kan opnå store gevinster, hvis de i højere grad samarbejder med private virksomheder om at løse driftsopgaver som rengøring eller vedligeholdelse af veje. Det er vurderingen fra Dansk Industri, der har regnet på de nyeste tal for konkurrenceudsættelsen i de nordjyske kommuner.

I dag er det mindre end en tredjedel af opgaverne i de nordjyske kommuner, som virksomhederne har mulighed for at byde ind på. I Dansk Industri er vurderingen at de er store gevinster at hente for kommunerne og borgerne er ved at øge det offentligt-private samarbejde.

- Kommunerne i Nordjylland har et stort potentiale i at få afdækket, om serviceniveauet kan løftes på flere områder ved i højere grad af at inddrage de kompetencer, som virksomhederne ligger inde med. Det handler om at være åben overfor, at der er mange ting, der kan gøres smartere, hvis vi samarbejder om dem, siger Jakob Scharff, der er branchedirektør i DI.

Uudnyttet potentiale inden for vej- og parkområdet
Vedligeholdelse af veje og grønne områder er en af de typer opgaver, hvor Dansk Industri ser det største potentiale for et tættere samarbejde mellem de nordjyske kommuner og virksomhederne. I dag er det kun omkring 40 pct. af disse typer opgaver, der bliver løst i samarbejde med erhvervslivet. Blev niveauet hævet til 70 pct., som andre kommuner har opnået, kunne de nordjyske kommuner få løst yderligere opgaver for i alt 192 mio. kr. i samspil med private virksomheder.

- Her er tale om opgaver, hvor det er helt oplagt at bringe virksomhedernes ekspertise, erfaringer og teknologier i spil, og hvor der findes talrige eksempler på, at et tættere samarbejde både kan sikre både økonomiske gevinster og et højere serviceniveau. I Odense Kommune betød et udbud af parkvedligeholdelse eksempelvis, at klima- og miljøbelastningen blev nedbragt, fordi den private leverandør kunne bringe smartere miljøteknologi i spil, siger Jakob Scharff.

Store forskelle kommunerne imellem
Inden for det nordjyske område er der dog store forskelle på graden af offentlig-privat samarbejde. Mens Thisted og Mariagerfjord konkurrenceudsatte mellem 20 og 22 pct. af opgaverne i 2020, formåede kommuner som Vesthimmerlands, Brønderslev og Jammerbugt alle at nå op over 30 pct. Det bør give anledning til refleksion og erfaringsudveksling, lyder det fra Dansk Industris side.

- Vi kan se i tallene, at der er store forskelle på, hvor villige de nordjyske kommuner er til at bringe virksomhedernes løsninger i spil. Min anbefaling til kommunalpolitikerne er derfor at få lavet en grundig gennemgang af, hvad det er for nogle opgaver, der i dag ikke bliver løst i samarbejde med erhvervslivet – og i den forbindelse er det helt oplagt også at søge inspiration i de gode erfaringer, andre kommuner allerede har gjort sig, siger Jakob Scharff.

Dansk Industri måler omfanget af offentlig-privat samarbejde i kommunerne på baggrund af den såkaldte Indikator for Konkurrenceudsættelse (IKU), som er fastsat af Indenrigs- og Boligministeriet. Indikatoren måler forholdet mellem værdien af de driftsopgaver, der er konkurrenceudsat, over for den samlede mængde af udbudsegnede opgaver.

En samlet oversigt over kommunernes placering kan findes her.

Følg os på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos branchedirektør Jakob Scharff på jasc@di.dk og tlf. 2112 9423 eller presserådgiver Ben Ron på benr@di.dk og tlf. 2830 5452.

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

PRESSEINVITATION: DI Topmødet 2021 – Mulighedernes land16.9.2021 13:13:30 CEST | Presseinvitation

Dansk erhvervsliv er over en bred kam tilbage i topform efter corona. Arbejdspladserne og produktionen kører i de fleste brancher for fuld tryk, i en sådan grad at erhvervslivet - som sjældent set før - skriger efter hænder til at sikre et varigt opsving. Beskæftigelsen sætter nye rekorder, og for hver dag der går, uden løsninger, tabes enorme summer. Der er behov for akut handling - både politisk og fra hele samfundet - så vi forløser vores fantastiske lands mange muligheder.

Invitation: Ikast-Brande kåres som Danmarks bedste erhvervskommune1.9.2021 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse

For 11. år ud af 12 mulige er det Ikast-Brande, der vinder DI’s store undersøgelse Lokal Erhvervsvenlighed og bliver kåret som Danmarks mest erhvervsvenlige kommune. Det bliver fejret med en reception torsdag den 2. september kl. 8, hos IBF, Ikast Beton Fabrik, Lysholt Allé 4, Ikast. Receptionen er åben for pressen. Borgmester Ib Lauritsen vil være der, DI’s medlemsdirektør Anders Søndergaard Larsen deltager og underdirektør Annette Christensen og formand DI Midt Vest Claus Arberg er også til stede sammen med lokale virksomhedsledere. Giv gerne en tilbagemelding om I kommer, eller trop bare op. Læs alt om Lokal Erhvervsvenlighed 2021 her. Følg os på:

Kommunal erhvervsvenlighed: Større forskel på øst og vest end nogensinde1.9.2021 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Erhvervsvilkårene i kommunerne er centrale for at sikre Danmarks de bedste vækstvilkår. Men forskellen på erhvervsvenligheden i Øst- og Vestdanmark er i år er større end nogensinde. Der er tilmed stor forskel på tilfredsheden hos de store og små virksomheder, så der er altså en klar skævvridning i den danske erhvervsvenlighed. Det viser DI’s nye undersøgelse Lokal Erhvervsvenlighed 2021.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum