DI: Skal den danske model ødelægges for 140 kr. om måneden?

Flere politikere taler nu for at give offentlige ansatte mere i løn. Statsminister Mette Frederiksen åbnede diskussionen sidste weekend, og i denne weekend er det så Moderaternes leder Lars Løkke Rasmussen, der taler for, at sygeplejersker skal have mere i lønposen. Kravet er i øvrigt blevet fremført gennem længere tid af Enhedslisten.
- Fælles for politikerne er, at de er ukonkrete, når spørgsmålet falder på, hvem af de offentligt ansatte, der skal have mere i løn, hvor mange penge der skal bruges, og hvornår det skal gælde fra. Desuden svarer ingen af politikerne præcist på, om lønstigningen skal være inden for rammerne af den danske model, eller om man vil bryde med princippet om, at det private og offentlige arbejdsmarked følges ad i lønstigning, siger Kim Graugaard, viceadm. direktør i Dansk Industri (DI).
Derfor har DI lavet en analyse af, hvad man ville få ud af at bruge 1 mia. kr. på lønstigninger i den offentlige sektor inkl. tilbageløb. Hvis pengene deles ligeligt ud på alle offentlige fuldtidsbeskæftigede, vil det føre til en lønstigning på 1.700 om året – dvs. ca. 140 kr. om måneden.
- Man skal altså bruge et meget stort beløb af vores fælles skattekroner, hvis de offentlige ansatte skal have en lønstigning, der kan mærkes, forklarer Kim Graugaard.
- Skal de offentlige ansatte modtage eksempelvis 1.000 kr. i lønstigning om året, skal staten bruge et stort milliardbeløb, eller også skal det kun være en gruppe af de offentligt ansatte, der får noget. Og hvem skal så ikke have noget?
- Politikerne skylder at svare på, hvor pengene skal komme fra, om de offentlige ansatte skal løbe fra de privatansatte i lønstigning, og om det er de privat ansatte, der skal betale mere i skat, for at deres kollegaer i det offentlige kan modtage lønstigningen, siger DI-direktøren.
- I DI advarer vi kraftigt imod at udfordre den danske model. Det er ikke et spørgsmål for Christiansborg at uddele lønstigninger – og slet ikke i en valgkamp. Det er en sag, der skal afgøres i et forhandlingsrum mellem arbejdsgiver og arbejdstager, slutter Kim Graugaard.
Kontakter
Nis Peder KolbyPresserådgiver
Tlf:40323400nipk@di.dkBilleder

Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Europæiske erhvervsorganisationer med DI i spidsen efterlyser klimahandling9.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
EU skal følge sine klimamål op med handling. Det gavner både erhvervslivet og EU’s konkurrenceevne. Sådan lyder budskabet i en fælles erklæring fra europæiske erhvervsorganisationer fra Danmark, Tyskland, Frankrig, Irland, Sverige, Norge og Finland, som Dansk Industri har taget initiativ til.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum