DI - Dansk Industri

DI: Sjællandske kommuner kan få grønnere løsninger og bedre velfærd ved at sende flere opgaver i udbud

Del

Gør mere brug af private virksomheder og få bedre løsninger på de kommunale opgaver. Sådan lyder budskabet fra Dansk Industri til de sjællandske kommuner efter at have gennemgået de nyeste tal for den såkaldte Indikator for Konkurrenceudsættelse (IKU).

- Beregningerne viser, at der er betydelige gevinster at hente, hvis kommunerne i Region Sjælland i højere grad inviterer private virksomheder ind som samarbejdspartnere, når det eksempelvis kommer til rengøring, vedligeholdelse af veje og grønne arealer eller plejehjemsdrift. Virksomhederne kan bl.a. bidrage med nye arbejdsgange eller teknologier og udnytte stordriftsfordele, og det kan både fremme kvaltiet og effektivitet i opgaveløsningen, siger Jakob Scharff, der er branchedirektør i Dansk Industri.

Grønne løsninger på tekniske områder
Ifølge Dansk Industri kunne de sjællandske kommuner bl.a. gøre mere for at samarbejde med virksomhederne om at løse tekniske opgaver som vedligeholdelse af veje og grønne arealer – bl.a. af hensyn til klimaet og miljøet. Ved at tage udgangspunkt i erfaringerne fra de kommuner, der er længst fremme på det område, har de sjællandske kommuner her mulighed for at få løst yderligere opgaver for i alt 300 mio. kr. i samarbejde med virksomhederne.

- Flere af de sjællandske kommuner har gode muligheder for at få et tættere samarbejde med erhvervslivet om at få løst de rent tekniske opgaver. Her findes mange gode eksempler på, at inddragelse af virksomhederne både kan løfte kvaliteten og sikre økonomiske gevinster. Odense Kommune betød et udbud af parkvedligeholdelse eksempelvis, at klima- og miljøbelastningen blev nedbragt, fordi den private leverandør kunne bringe smartere miljøteknologi i spil, siger Jakob Scharff.

Tallene i DI’s opgørelse dækker over store forskelle mellem de enkelte kommuner på Sjælland og Lolland-Falster. I kommuner som Greve og Holbæk har virksomheder mulighed for at byde ind på hhv. 33 og 38 pct. af opgaverne, hvilket er en del højere end de øvrige kommuner i området.

- De markante forskelle viser, at der er et stort uudnyttet potentiale for, at kommunerne i området får mere fokus på at lære af hinanden og udbrede de gode erfaringer. Eksempelvis har en kommune som Greve gennem en årrække haft stor succes med at lade private aktører stå for at drive et af de kommunale plejehjem, hvilket har skabt et unikt offentlig-privat samspil med fokus på nytænkning og kvalitetsudvikling til gavn for de ældre borgere, siger Jakob Scharff.

Dansk Industri måler omfanget af offentlig-privat samarbejde i kommunerne på baggrund af den såkaldte Indikator for Konkurrenceudsættelse (IKU), som er fastsat af Indenrigs- og Boligministeriet. Indikatoren måler forholdet mellem værdien af de driftsopgaver, der er konkurrenceudsat, over for den samlede mængde af udbudsegnede opgaver.

En samlet oversigt over kommunernes placering kan findes her.

Følg os på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos branchedirektør Jakob Scharff på jasc@di.dk og tlf. 2112 9423 eller presserådgiver Ben Ron på benr@di.dk og tlf. 2830 5452.

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Erhvervsfremstød til Tyskland skal åbne nye døre for danske virksomheder24.9.2021 11:32:01 CEST | Pressemeddelelse

Tyskland er Danmarks største samhandelspartner og en vigtig allieret på den globale politiske scene. I kølvandet på et tysk valg og genopbygning efter coronakrisen, er der store muligheder for dansk erhvervsliv i Tyskland. Derfor tager DI med 40 danske virksomheder, Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Kronprinsen til Berlin på et erhvervsfremstød den 10.-11. november 2021. Pressen er inviteret med.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum