DI - Dansk Industri

DI om optag: Fortsat brug for flere med en stem-uddannelse

Del

I nat får 67.425 besked om, at de er optaget på en videregående uddannelse. Det er et fald på 3 procent i forhold til sidste års historisk høje optag, men optaget i år er det næsthøjeste optag. I Dansk Industri havde man krydset fingre for endnu et rekord-år, især på ingeniørstudierne og på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser.

- Det er et lille fald i årets optag sammenlignet med sidste års historisk høje optag, men jeg er glad for den positive fremgang i optaget sammenlignet med året før coronapandemien. Mange virksomheder bliver bremset i deres udvikling på grund af mangel på kvalificeret arbejdskraft og det er et stigende problem. For at vende den udvikling havde vi krydset fingre for endnu et rekordår, det er det næsten, siger underdirektør, Mette Fjord Sørensen, DI.

Desværre viser årets optagelsestal også, at 11.188 kvalificerede ansøgere får et afslag på deres ansøgning om optagelse. Det er 33 pct flere end i 2019.

- Det er en hård besked at få for de mange unge. Jeg håber, at de vil se nærmere på de mange uddannelser, som stadig har ledige pladser og selvfølgelig tage fat i studievejlederne. Der er stadig muligheder for at komme i gang med en uddannelse, selvom man er blevet afvist på ens første valg af uddannelse, siger Mette Fjord Sørensen.

Ser man nærmere på tallene, er der sket et fald i optaget på de såkaldte STEM-uddannelser (Science, Technology, Engineering og Mathematics) i forhold til 2020 med 5 procent.

- Vi har altså stadig hårdt brug for flere med en STEM-uddannelse. Det er det erhvervslivet efterspørger og vi har hårdt brug for kandidater til at udvikle de nye grønne løsninger, som skal hjælpe os i mål med vores klimaambitioner. Derfor er det også bekymrende med et fald på 12 pct, på de tekniske universitetsuddannelser ifht. 2020. Jeg havde håbet, at vi kunne holde samme høje optag til de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, som vi så i 2020. Men hånden på hjertet, har jeg ikke forventet det, da 2020 på mange måder var et anderledes år.

- Det er godt, at optaget på STEM-uddannelserne i 2021 er 4 procent højere end optaget i 2019 var. Det er vigtigt, da virksomhederne i høj grad efterspørger netop kompetencer inden for digitalisering og teknologisk viden, og vi har brug for at den positive fremgang fortsatte de næste mange år, Mette Fjord Sørensen.

På STEM-uddannelserne, er det især kvinderne, der sikrer at optaget fortsat er højt. I fht 2019 er der 10 pct flere kvinder, der er optaget i 2021 på STEM uddannelserne, mens det kun er 1 procent mænd.

- Det er virkeligt godt at se, at der er en stigning i optaget af kvinder på STEM-uddannelserne. Det er væsentligt, at vi får brudt med de kønsstereotype uddannelsesvalg, så alle talenterne kan komme i spil og vi får et mindre kønsskævt arbejdsmarked, siger Mette Fjord Sørensen.

Følg os på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos Mette Fjord Sørensen, tlf. +455213 2312, e-mail mfj@di.dk eller pressrådgiver Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

PRESSEINVITATION: DI Topmødet 2021 – Mulighedernes land16.9.2021 13:13:30 CEST | Presseinvitation

Dansk erhvervsliv er over en bred kam tilbage i topform efter corona. Arbejdspladserne og produktionen kører i de fleste brancher for fuld tryk, i en sådan grad at erhvervslivet - som sjældent set før - skriger efter hænder til at sikre et varigt opsving. Beskæftigelsen sætter nye rekorder, og for hver dag der går, uden løsninger, tabes enorme summer. Der er behov for akut handling - både politisk og fra hele samfundet - så vi forløser vores fantastiske lands mange muligheder.

Invitation: Ikast-Brande kåres som Danmarks bedste erhvervskommune1.9.2021 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse

For 11. år ud af 12 mulige er det Ikast-Brande, der vinder DI’s store undersøgelse Lokal Erhvervsvenlighed og bliver kåret som Danmarks mest erhvervsvenlige kommune. Det bliver fejret med en reception torsdag den 2. september kl. 8, hos IBF, Ikast Beton Fabrik, Lysholt Allé 4, Ikast. Receptionen er åben for pressen. Borgmester Ib Lauritsen vil være der, DI’s medlemsdirektør Anders Søndergaard Larsen deltager og underdirektør Annette Christensen og formand DI Midt Vest Claus Arberg er også til stede sammen med lokale virksomhedsledere. Giv gerne en tilbagemelding om I kommer, eller trop bare op. Læs alt om Lokal Erhvervsvenlighed 2021 her. Følg os på:

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum