DI om optag: Fortsat brug for flere med en stem-uddannelse

- Det er et lille fald i årets optag sammenlignet med sidste års historisk høje optag, men jeg er glad for den positive fremgang i optaget sammenlignet med året før coronapandemien. Mange virksomheder bliver bremset i deres udvikling på grund af mangel på kvalificeret arbejdskraft og det er et stigende problem. For at vende den udvikling havde vi krydset fingre for endnu et rekordår, det er det næsten, siger underdirektør, Mette Fjord Sørensen, DI.
Desværre viser årets optagelsestal også, at 11.188 kvalificerede ansøgere får et afslag på deres ansøgning om optagelse. Det er 33 pct flere end i 2019.
- Det er en hård besked at få for de mange unge. Jeg håber, at de vil se nærmere på de mange uddannelser, som stadig har ledige pladser og selvfølgelig tage fat i studievejlederne. Der er stadig muligheder for at komme i gang med en uddannelse, selvom man er blevet afvist på ens første valg af uddannelse, siger Mette Fjord Sørensen.
Ser man nærmere på tallene, er der sket et fald i optaget på de såkaldte STEM-uddannelser (Science, Technology, Engineering og Mathematics) i forhold til 2020 med 5 procent.
- Vi har altså stadig hårdt brug for flere med en STEM-uddannelse. Det er det erhvervslivet efterspørger og vi har hårdt brug for kandidater til at udvikle de nye grønne løsninger, som skal hjælpe os i mål med vores klimaambitioner. Derfor er det også bekymrende med et fald på 12 pct, på de tekniske universitetsuddannelser ifht. 2020. Jeg havde håbet, at vi kunne holde samme høje optag til de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, som vi så i 2020. Men hånden på hjertet, har jeg ikke forventet det, da 2020 på mange måder var et anderledes år.
- Det er godt, at optaget på STEM-uddannelserne i 2021 er 4 procent højere end optaget i 2019 var. Det er vigtigt, da virksomhederne i høj grad efterspørger netop kompetencer inden for digitalisering og teknologisk viden, og vi har brug for at den positive fremgang fortsatte de næste mange år, Mette Fjord Sørensen.
På STEM-uddannelserne, er det især kvinderne, der sikrer at optaget fortsat er højt. I fht 2019 er der 10 pct flere kvinder, der er optaget i 2021 på STEM uddannelserne, mens det kun er 1 procent mænd.
- Det er virkeligt godt at se, at der er en stigning i optaget af kvinder på STEM-uddannelserne. Det er væsentligt, at vi får brudt med de kønsstereotype uddannelsesvalg, så alle talenterne kan komme i spil og vi får et mindre kønsskævt arbejdsmarked, siger Mette Fjord Sørensen.
Følg os på:
Kontakter
Yderligere oplysninger fås hos Mette Fjord Sørensen, tlf. +455213 2312, e-mail mfj@di.dk eller pressrådgiver Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk
Billeder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Europæiske erhvervsorganisationer med DI i spidsen efterlyser klimahandling9.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
EU skal følge sine klimamål op med handling. Det gavner både erhvervslivet og EU’s konkurrenceevne. Sådan lyder budskabet i en fælles erklæring fra europæiske erhvervsorganisationer fra Danmark, Tyskland, Frankrig, Irland, Sverige, Norge og Finland, som Dansk Industri har taget initiativ til.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum