DI - Dansk Industri

DI: Nyt affaldssystem bliver en kæmpe gevinst for miljø og klima

Del

Langt mere af vores affald vil i fremtiden blive genanvendt – til glæde for miljøet og klimaet. Et bredt flertal i Folketinget står bag et historisk grønt affaldsforlig, mener DI. Der bliver en ensartet indsamling af affald fra husholdningerne rundt omkring i landet, og der bliver skabt en klar rollefordeling mellem kommunerne og de private virksomheder.

Når forliget er trådt i kraft vil affald af blandt andet plastik, metal, glas og pap blive indsamlet på stort set samme måde i alle landets kommuner. Det sikrer store mængder ensartet materiale, som kan eftersorteres effektivt og i høj kvalitet.

- Vi er på vej ind i en fremtid, hvor affaldet skal genanvendes til nye produkter. Affald er ikke længere et problem, som vi skal af med. Det er en ressource, vi skal udnytte. Politikerne indretter nu affaldssektoren, så den afspejler den nye virkelighed. Det er et historisk grønt forlig og en politisk aftale, der fortjener stor anerkendelse, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Ifølge aftalen vil det genanvendelige husholdningsaffald blive udbudt. Dermed bliver der skabt grundlag for investeringer i sorterings- og genanvendelsesanlæg. Der er allerede virksomheder, som er klar med penge til at investere.

- Ud af affaldet vil anlæggene skabe genanvendte råvarer til ny produktion. Vi får en cirkel, hvor vi kan bevare materialernes kvalitet. Det vil sige, at kødbakken af plastik kan blive genanvendt til en ny kødbakke i stedet for at ende i et forbrændingsanlæg eller blive et til mindre værdifuldt produkt, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Samtidig får vi skabt grundlag for en cirkulær økonomi med nye forretningsmodeller, flere eksportordrer og nye arbejdspladser. Det har vi kæmpet for i årevis. Opbygningen af en stærk genanvendelsesindustri i Danmark kan skabe konkurrencekraft, nye grønne arbejdspladser og et bedre samfund for vores børn, siger han.

Når vi skal genanvende en større del af affaldet, bliver der i sagens natur mindre affald, som ryger i ovnene på forbrændingsanlæggene. Under forhandlingerne har der været en omfattende offentlig debat om at konkurrenceudsætte det forbrændingsegnede affald. For DI handler det om at finde en model, så de mest effektive, topmoderne og højteknologiske forbrændingsanlæg bliver tilbage, når mængden af affald til forbrænding falder. 

- Vi skal af med overkapaciteten på forbrændingsanlæggene. Mere genanvendelse betyder, at der bliver mindre til forbrænding. Derfor skal vi tilpasse kapaciteten. På den måde reducerer vi også importen af affald, siger Lars Sandahl Sørensen.

I en anden del af forliget har parterne aftalt, at vandsektoren skal være klima- og energineutral. Det er en ambition, som vandsektoren bredt set støtter og er klar til at opfylde. Det kan føre til store reduktioner af CO2 og bane vejen for eksport af grønne vandteknologiske løsninger til hele verden, mener DI.

Følg os på:

    

Kontakter

Adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen træffes via presserådgiver Claus Kaae-Nielsen på clkn@di.dk eller 2332 6829.

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI har i dag holdt generalforsamling i København, og her fik DI’s hovedbestyrelse 20 nye medlemmer29.9.2020 12:05:53 CESTPressemeddelelse

Her er de nye medlemmer af hovedbestyrelsen: • Tømrermester Michael Ancher, E. Anker & Søn A/S • Adm. direktør Claus Bering, CRH Concrete A/S • Direktør Ib Gregers Boers, DitoBus Linjetrafik A/S • CEO Berit Didriksen, Epinion P/S • Koncerndirektør Simon Pauck Hansen, SAS Denmark – Norway – Sweden • Adm. direktør Susanne Mørch Koch, Tivoli A/S • Direktør Morten Knudsen, MP Construction A/S • Adm. direktør Morten Lindholt Laursen, Gardit A/S • Direktør Michael R. Lund, Michael Lund A/S • Adm. direktør Jesper Toft Mathiasen, Claus Sørensen A/S • Adm. direktør Peter Lanng Nielsen, Keolis Danmark A/S • Adm. direktør Erik Nimb, A/S Botica Entreprise • Adm. direktør Hans Olling, Dansk Sintermetal A/S • Murermester Christian Dahl Pedersen, J. Ole Pedersen A/S • Direktør Mads Raaschou, Raaschou Byg ApS • Direktør Palle Bjerre Rasmussen, NCC Danmark A/S • Adm. direktør Søren Leerskov Rasmussen, Bo Michelsen A/S • COO Peter Rindebæk, Bladt Industries A/S • Adm. direktør Ole Sander, Norisol A/S •

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum