DI: Ny aftale kan sikre uddannelser, der passer bedre til arbejdsmarkedets behov

- Den nye aftale er guld værd for både de studerende og for universiteterne, som kan bruge de nye muligheder til at tilpasse uddannelserne med viden og erfaringer fra erhvervslivet. Det passer rigtig godt til et hurtigt foranderligt arbejdsmarked, siger chef for videregående uddannelser og forskning Mette Fjord Sørensen, DI.
- Jeg vil gerne rose ministeren Folketingets partier for at nå i mål med aftalen, fordi det kan sikre, at universitetsuddannelserne passer bedre til de fremtidige behov på arbejdsmarkedet.
Aftalen betyder blandt andet, at retskravet – den periode, hvor den studerende har krav på at blive indskrevet på en kandidatuddannelse – udvides til tre år. Det betyder, at de studerende efter endt bacheloruddannelse kan søge job og få et par års erhvervserfaring, inden de tager tilbage på universitetet for at afslutte deres uddannelse.
- De nye muligheder betyder, at de studerende i højere grad får mulighed for at afprøve det, de har lært på universitetet i en virksomhed. Det kan gøre dem klogere på, hvad de kan bruge deres akademiske kompetencer til, og det vil skærpe deres krav til deres uddannelse, siger Mette Fjord Sørensen.
Øget trafik fra forelæsningerne og virksomhederne vil også kunne få betydning for, hvordan universitetsuddannelserne tilrettelægges.
- Uddannelsessystemet skal være bedre til at reagere på skiftende efterspørgsel på arbejdsmarkedet. I fremtiden skal to ud af tre studerende finde job i det private, og med den udvikling, vi allerede nu ser på arbejdsmarkedet, opstår der løbende behov for nye kompetencer. Den nye aftale om mere fleksible universitetsuddannelser er en central del af løsningen, siger Mette Fjord Sørensen.
Med aftalen øges også mulighederne for at tage en erhvervskandidatuddannelse, og der skabes mulighed for at etablere nye etårige akademiske overbygningsuddannelser som et alternativ til den toårige kandidatuddannelse.
- Det er vigtigt, at vi ikke ender med at uddanne mindre. Hovedvejen bør fortsat være den toårige kandidatuddannelse. Den etårige akademiske overbygning åbner en ny mulighed for at skabe alternative uddannelsestilbud. Det kan give god mening, så længe udbuddet drives af en efterspørgsel fra arbejdsmarkedet.
Aftalen lægger op til yderligere initiativer, herunder at bonussen for at starte på en videregående uddannelse senest to år efter endt ungdomsuddannelse, den såkaldte 1,08-regel, fjernes.
- Det er også rigtig positivt. Studiepladser skal fordeles ud fra faglighed og ikke på basis af studenterhuens alder, siger Mette Fjord Sørensen.
Følg os på:
Kontakter
Yderligere oplysninger fås hos Mette Fjord Sørensen, tlf. 5213 2312, e-mail mfj@di.dk, eller pressekoordinator Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk.
Billeder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Europæiske erhvervsorganisationer med DI i spidsen efterlyser klimahandling9.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
EU skal følge sine klimamål op med handling. Det gavner både erhvervslivet og EU’s konkurrenceevne. Sådan lyder budskabet i en fælles erklæring fra europæiske erhvervsorganisationer fra Danmark, Tyskland, Frankrig, Irland, Sverige, Norge og Finland, som Dansk Industri har taget initiativ til.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum