DI: Massiv mangel på arbejdskraft er den største vækstbarriere i 2022
Fire ud af 10 virksomheder ser mangel på arbejdskraft som den største vækstudfordring i 2022. Det viser en ny rundspørge blandt DI’s medlemmer. Så længe virksomhederne ikke har tilstrækkeligt med hænder, så kommer vi som samfund til at sakke bagud, siger DI’s topchef.

Dansk økonomi er i topform efter et par turbulente år under coronakrisen. Men desværre er der overhængende risiko for en hård opbremsning af væksttoget, hvis danske virksomheder ikke får adgang til kvalificeret arbejdskraft – nu.
En ny rundspørge i DI’s Virksomhedspanel viser, at fire ud af 10 virksomheder ser mangel på arbejdskraft som den største vækstudfordring i 2022. Og op mod 60 pct. venter, at det kan bremse væksten i 2022. Det er et alvorligt samfundsproblem, at vi ikke er i stand til at tiltrække arbejdskraft. Det gælder både den private og offentlige sektor.
- Mangel på arbejdskraft er den største og vigtigste økonomiske udfordring, vi står over for. Vi ønsker alle et stærkt samfund i fremtiden, hvor der er råd til blandt andet velfærd og grøn omstilling. Så længe virksomhederne ikke har tilstrækkeligt med hænder, så kommer vi som samfund til at sakke bagud, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.
De seneste måneder har ledigheden været stort set i frit fald. Faktisk har ledigheden ikke været så lav siden finanskrisen i 2008. En rekrutteringssurvey fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) viser, at der det seneste halve år har været 158.000 forgæves rekrutteringer. Det svarer til hver tredje opslået stilling.
- Det er meget alvorligt, at den massive mangel på medarbejdere spænder ben for virksomhedernes udvikling, som vi alle er afhængige af, da de leverer nødvendige varer og services. Virksomhederne siger, at de desværre regner med, at udfordringerne vil vare ved et godt stykke ind i 2022. Derfor er der brug for akutte og langsigtede løsninger. Det er ikke alene et alvorligt problem for virksomhederne, men et decideret samfundsproblem, siger Lars Sandahl Sørensen.
Løsningerne skal blandt andet komme fra politisk hold, hvis Danmark skal fortsætte på væksttoget.
- Opsvinget skal være varigt og til gavn for alle. Den udfordring, som vi som samfund står over for, er så massiv og strukturel, at det ikke kan løses med et fingerknips. Danmark har brug for en ambitiøs reformaftale nu og her, siger Lars Sandahl Sørensen.
Inden længe går reformforhandlingerne i gang på Christiansborg, og på DI’s politiske ønskeliste står bedre muligheder for international rekruttering.
- På den korte bane bør kravet til indkomst i beløbsordningen sænkes fra 445.000 kr. til 360.000 kr., hvilket vil gøre det lettere for virksomheder at tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra udlandet, siger Lars Sandahl Sørensen.
I september udgjorde udenlandsk arbejdskraft 11 pct. af alle lønmodtagere. For ti år siden var andelen kun 6 pct. Havde der ikke været udenlandske medarbejdere, ville situationen på arbejdsmarkedet have været endnu mere kritisk.
- Vi bør bruge skatte- og afgiftsinstrumentet klogt til at øge incitamentet til at arbejde, for udover at få tiltrukket den nødvendige internationale arbejdskraft, gælder det også om at få så mange danskere ud på arbejdsmarkedet som mulig. Både ældre og unge, siger Lars Sandahl Sørensen.
Følg os på:
Kontakter
Kontakt for yderligere kommentarer via pressekoordinator Lars Bøgeskov, 22363138
Billeder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Erhvervslivet vil have flere internationale studerende19.8.2022 07:18:08 CEST | Pressemeddelelse
Landets to største erhvervsorganisationer, DI og Dansk Erhverv, går nu sammen om et nyt udspil, som skal tiltrække og fastholde flere udenlandske studerende i Danmark. Udspillet vil i løbet af bare ti år øge arbejdsudbuddet med 4.000 personer på fuld tid og give en samfundsgevinst på knap 400 mio. kroner årligt.
Virksomheder kårer Skive til Danmarks grønneste kommune18.8.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mange grønne indkøb og gode betingelser for erhvervslivets grønne udvikling skaffer Skive Kommune førstepladsen som erhvervslivets grønne kommune 2022. 7.900 virksomheder fra hele landet er blevet spurgt om den grønne udvikling i deres kommune.
DI: Regeringens huslejeindgreb er gift for fremtidige danske investeringer16.8.2022 13:41:14 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forslag om et huslejeloft er på grænsen til ekspropriation, og det er ikke et retssamfund værdigt. Sådan lyder det fra Dansk Industri, der vurderer, at forslaget vil have uoverskuelige konsekvenser for landets udlejere.
Brødrene Dahl vinder Lærepladsprisen 202216.8.2022 10:24:04 CEST | Pressemeddelelse
Kun attraktive lærepladser kan sikre nok dygtige medarbejdere i fremtiden. Sådan er holdningen hos storgrossisten i Randers, Brødrene Dahl, der pt. har tyve lærlinge, som dermed udgør 15 procent af hele arbejdsstyrken. Virksomheden modtager nu Lærepladsprisen 2022 for DI Randers-Norddjurs.
Sønderborg får borgerservicecenter for internationale medarbejdere15.8.2022 14:31:30 CEST | Pressemeddelelse
Internationale medarbejdere i Sydjylland kan snart slippe for at rejse til Odense eller Århus, når de skal have opholdstilladelse, cpr-nummer m.m. i Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum