DI: Massiv mangel på arbejdskraft er den største vækstbarriere i 2022
Dansk økonomi er i topform efter et par turbulente år under coronakrisen. Men desværre er der overhængende risiko for en hård opbremsning af væksttoget, hvis danske virksomheder ikke får adgang til kvalificeret arbejdskraft – nu.
En ny rundspørge i DI’s Virksomhedspanel viser, at fire ud af 10 virksomheder ser mangel på arbejdskraft som den største vækstudfordring i 2022. Og op mod 60 pct. venter, at det kan bremse væksten i 2022. Det er et alvorligt samfundsproblem, at vi ikke er i stand til at tiltrække arbejdskraft. Det gælder både den private og offentlige sektor.
- Mangel på arbejdskraft er den største og vigtigste økonomiske udfordring, vi står over for. Vi ønsker alle et stærkt samfund i fremtiden, hvor der er råd til blandt andet velfærd og grøn omstilling. Så længe virksomhederne ikke har tilstrækkeligt med hænder, så kommer vi som samfund til at sakke bagud, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.
De seneste måneder har ledigheden været stort set i frit fald. Faktisk har ledigheden ikke været så lav siden finanskrisen i 2008. En rekrutteringssurvey fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) viser, at der det seneste halve år har været 158.000 forgæves rekrutteringer. Det svarer til hver tredje opslået stilling.
- Det er meget alvorligt, at den massive mangel på medarbejdere spænder ben for virksomhedernes udvikling, som vi alle er afhængige af, da de leverer nødvendige varer og services. Virksomhederne siger, at de desværre regner med, at udfordringerne vil vare ved et godt stykke ind i 2022. Derfor er der brug for akutte og langsigtede løsninger. Det er ikke alene et alvorligt problem for virksomhederne, men et decideret samfundsproblem, siger Lars Sandahl Sørensen.
Løsningerne skal blandt andet komme fra politisk hold, hvis Danmark skal fortsætte på væksttoget.
- Opsvinget skal være varigt og til gavn for alle. Den udfordring, som vi som samfund står over for, er så massiv og strukturel, at det ikke kan løses med et fingerknips. Danmark har brug for en ambitiøs reformaftale nu og her, siger Lars Sandahl Sørensen.
Inden længe går reformforhandlingerne i gang på Christiansborg, og på DI’s politiske ønskeliste står bedre muligheder for international rekruttering.
- På den korte bane bør kravet til indkomst i beløbsordningen sænkes fra 445.000 kr. til 360.000 kr., hvilket vil gøre det lettere for virksomheder at tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra udlandet, siger Lars Sandahl Sørensen.
I september udgjorde udenlandsk arbejdskraft 11 pct. af alle lønmodtagere. For ti år siden var andelen kun 6 pct. Havde der ikke været udenlandske medarbejdere, ville situationen på arbejdsmarkedet have været endnu mere kritisk.
- Vi bør bruge skatte- og afgiftsinstrumentet klogt til at øge incitamentet til at arbejde, for udover at få tiltrukket den nødvendige internationale arbejdskraft, gælder det også om at få så mange danskere ud på arbejdsmarkedet som mulig. Både ældre og unge, siger Lars Sandahl Sørensen.
Følg os på:
Kontakter
Kontakt for yderligere kommentarer via pressekoordinator Lars Bøgeskov, 22363138
Billeder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI-direktør: Dybt bekymrende, at næsten halvdelen af de danske virksomheder ikke har kvinder i bestyrelserne28.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det går langsomt med at få flere kvinder i de danske virksomheders bestyrelser. I 2024 sidder kvinder på 18,6 pct. af de generalforsamlingsvalgte pladser i bestyrelseslokalerne, hvilket er en lille stigning i forhold til 2023. Det viser en ny analyse, som landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, har lavet. I 48,7 pct. af de danske bestyrelser sidder der udelukkende mænd. Det er for dårligt, mener DI-direktør, der peger på løsninger.
Nyt DI-udspil: Sådan får vi et mere elektrificeret Danmark26.11.2024 12:09:04 CET | Pressemeddelelse
Der skal skub på elektrificeringen, hvis vi både skal nå vores ambitiøse klimamål og sikre vores forsyningssikkerhed. Desværre går udviklingen i dag alt for langsom, hvilket skyldes en række barriere, som erhvervslivets talerør, Dansk Industri, vil have ryddet af vejen. Det kan ske ved at følge ni konkrete anbefalinger, som organisationen anviser i et nyt udspil.
COP29-aftale sikrer 300 milliarder dollar årligt til hårdest klimaramte lande24.11.2024 00:34:08 CET | Pressemeddelelse
Næsten 200 lande er ved COP29 blevet enige om global klimafinansiering, der skal sikre, at alle lande kan gennemføre en grøn omstilling. Nu skal aftalen følges op med konkret klimahandling, og her kan og skal Danmark og danske virksomheder spille en afgørende rolle, mener DI’s klimapolitiske chef.
Ny økonomisk prognose: Usikkerheden er stor efter valget af Trump23.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Dansk økonomi vil umiddelbart vokse i et pænt tempo de næste par år, men væksten hjælpes stærkt på vej af medicin, gas og en offentlig sektor med vokseværk. Fremtidsudsigterne er samtidig omgærdet af stor usikkerhed, hvilket kan påvirke virksomhedernes vækst, viser ny prognose fra Dansk Industri.
Danske virksomheder satser på Sydøstasien – nu hjælper DI på vej22.11.2024 10:20:53 CET | Pressemeddelelse
Danske virksomheders aktiviteter i Sydøstasien stiger kraftigt i disse år, fortæller en ny analyse fra Dansk Industri (DI). Derfor sætter DI nu turbo på indsatsen for at hjælpe virksomheders etablering og drift i lande som Thailand, Vietnam, Malaysia, Singapore, Filippinerne og Indonesien.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum