DI: Kæmpe gevinster ved CO2-fangst og lagring
Hvis vi skal undgå omfattende klimaforandringer i fremtiden og efterleve Parisaftalen, er det nødvendigt at indfange CO2 og lagre det i undergrunden. Derfor er dagens aftale om CO2-fangst og lagring (CCS) en særdeles vigtig aftale, mener DI. Aftalen vil gavne klimaet, og den kan give danske virksomheder en hovedrolle i udviklingen af fremtidens teknologi.

Mulighederne for at lagre CO2 i de geologiske lag under Nordsøen er gode – så gode, at Danmark kan spille en central rolle i EU inden for lagring af CO2.
- CCS er en helt afgørende teknologi, når vi skal tage de sidste skridt mod at gøre Danmark og EU 100 procent klimaneutralt. Og hvis vi skal undgå de dramatiske klimaforandringer, som forskere over en bred kamp forudser, bliver det nødvendigt at tage CCS i brug over alt i verden, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.
DI glæder sig over, at ambitionerne er hævet markant, siden forligspartierne indgik klimaaftalen for energi og industri i 2020. Dengang var målet at indfange 0,9 millioner ton i 2030. Det er nu hævet til mindst 1,4 millioner ton CO2 i 2030.
- Kulstoffangst - og lige om lidt også anvendelse af CO2 i bæredygtige brændstoffer - rummer kæmpe muligheder for virksomhederne. Derfor har vi ventet i spænding på denne strategi. Der er store klimagevinster i kulstoffangst, og det er et enormt marked, som er på vej til at blive skudt i gang, siger Troels Ranis.
I klimaaftalen (2020) blev der afsat i alt 16 milliarder kroner til en CCUS-pulje, der skal understøtte udviklingen af det helt nye erhverv. Den pulje har forligspartierne i dag fastlagt principperne for.
I aftalen er det blandt andet besluttet at udvikle en klynge i Nordjylland, der skal dække hele værdikæden fra fangst, til lagring og anvendelse af CO₂.
- Politikerne fortjener ros for at se værdikæderne i en sammenhæng, at hæve ambitionerne til nye højder og på samme tid have øje for, at der er flere strategier for nye teknologier, der skal spille sammen, siger Troels Ranis
Kulstoffangst vil ifølge aftalen bidrage med en reduktion på 0,4 millioner ton CO2 årligt fra 2025. Dansk Industri er glade for, at aftalen har fokus på at indfri klimaambitionerne og samtidig skaber grundlaget for en konkurrencedygtig grøn industri for fangst, anvendelse og lagring af CO2.
- Vi forventer, at omkostningerne til fangst og lagring vil falde i fremtiden, så det bliver realistisk at indfange CO2 fra både store og lidt mindre punktkilder. Hvis vi indfanger og lagrer CO2 fra biomassefyrede kraftværker, får vi negative emissioner, som kan give et markant bidrag til kampen mod klimaforandringerne, siger Troels Ranis.
- I Danmark har vi en stærk offshore industri, gode muligheder for at lagre CO2 både på land og under havbunden samt et velintegreret energisystem, hvor virksomhederne er gode til at samarbejde. Det gør, at danske virksomheder har gode kort på hånden i forhold til at udvikle denne industri.
DI Energi har samlet en gruppe virksomheder i et Advisory Board for PtX/CCU og CCS. Virksomhederne dækker hele værdikæden. Advisory Board har udarbejdet en række anbefalinger til både CCUS og PtX.
Følg os på:
Billeder

Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Mange uddannelser med ledige studiepladser og gode jobmuligheder28.7.2022 14:10:52 CEST | Pressemeddelelse
Der er stadig ledige pladser på 461 uddannelser, og samtidig er der sket et markant fald i antallet af uddannelser med høje karakterkrav siden 2019, viser beregninger fra DI.
DI: Historisk lavt optag vækker bekymring hos dansk erhvervsliv27.7.2022 19:55:49 CEST | Pressemeddelelse
Efter to år med historisk høje optag, er optaget på de videregående uddannelser nu faldet så meget, at vi er tilbage til samme niveau som i 2012. En udvikling, der får advarselslamperne til at blinke i dansk erhvervsliv.
DI hilser EU's energispareplan velkommen26.7.2022 12:23:58 CEST | Pressemeddelelse
EU’s energi- og klimaministre er i dag nået til enighed om en plan, der skal ruste borgere og virksomheder til en kommende vinter med stærkt reducerede mængder gas til opvarmning. Det er en plan, som landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, hilser velkommen.
DI: Glædeligt at piloter og SAS er enige19.7.2022 08:04:13 CEST | Pressemeddelelse
I landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, er der glæde over, at SAS og piloterne er blevet enige om en overenskomst. Det er afgørende for både erhvervsfolk, ferierejsende og hele turismesektoren.
DI: Uden løsninger fra Datatilsynet mister Danmark digitalt momentum18.7.2022 13:15:56 CEST | Pressemeddelelse
Datatilsynet har midt i sommerferien meddelt Helsingør Kommune, at de ikke længere må anvende Chromebooks med Google Workspace i undervisningen, da flere regler i GDPR ikke er overholdt. Afgørelsen er en kæmpe udfordring for Helsingør Kommune og alle de andre kommuner, som bruger Chromebook med Googles operativsystemer. Og det kan i værste fald sætte Danmark tilbage i den digitale udvikling, mener DI.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum