DI - Dansk Industri

DI: God ide at give en million flere husstande grøn strøm

Del

Et bredt flertal af Folketingets partier er blevet enige om at udvide Energiø Bornholm, der vil give en million husstande mere grøn strøm i stikkontakten. Det skal blandt andet bidrage til at løsrive Europa fra russisk energi. Det er en rigtig god ide, mener DI, for vi har brug for meget mere vedvarende energi.

Troels Ranis, branchedirektør DI Energi. Photo credit: DI
Troels Ranis, branchedirektør DI Energi. Photo credit: DI

- Kursen ud af energikrisen skal være grøn, og det kræver, at der kommer flere havvindmøller i en fart. Med udvidelsen af Energiø Bornholm kan vi tage et stort og ambitiøst skridt i den rigtige retning, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Energiø Bornholm skal udvides fra 2 GW til 3 GW inden 2030. Dermed bliver mængden af havvind fordoblet i Danmark. Derudover skal der etableres et kabel fra energiøen til Tyskland, så der kan komme grøm strøm i det tyske elnet og videre ud til resten af Europa. Det skal blandt andet bringe Europa et skridt nærmere uafhængighed af russisk energi.

- Vi skal være uafhængige af russisk fossilt energi. Det er helt utroligt vigtigt, at vi tænker nyt og stort for at fremtidssikre vores energiforsyning, og samtidig tænker internationalt. Vi har brug for store partnere i EU som Tyskland, der ligesom Danmark også er i gang med en ambitiøs grøn omstilling, men de store grønne ambitioner må ikke stoppe her, siger Troels Ranis.

Med udvidelsen er der skruet op for ambitionerne, så flere husstande kan få grønt strøm. Med 3 GW vil energiøen kunne generere strøm til enten 3,3 millioner danske eller 4,5 millioner tyske husstande. Det er en million flere end i den oprindelige plan.

 - Vi ser energiøerne som det næste og naturlige skridt inden for havvind og ambitionen om at være nettoeksportør af grøn energi inden 2030. Derfor er det også godt, at øen bliver en gigawatt større, fordi mange flere husstande får mulighed for at få den grønne strøm i stikkontakten, siger Troels Ranis. 

Potentialet i havvind er enormt, mener branchedirektøren, og vi skal udnytte Danmarks position til at sætte skub i eksporten af grøn energi:

- Vi er omringet af vand og potentialet i havvind er enormt. Vi skal udnytte vores førerposition i verden til at sende grøn energi ud over grænserne. I den nuværende situation er det et virkelig vigtigt signal til markedet, at Danmark stadig er en åben eksportør af den grønne strøm. Sådan må og skal det fortsætte - krise eller ej, siger Troels Ranis.

Den politiske aftale lander dagen inden EU-mødet, Baltic Energy Summit, på Bornholm. På gæstelisten står ledere, ministre, embedsmænd og virksomheder fra Finland, Sverige, Tyskland, Polen, Baltikum og Danmark. Desuden deltager formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, og energikommissæren Kadri Simson.

- Potentialet i Østersøen er stort, og derfor ser vi meget frem til EU-mødet i morgen, hvor ledere og virksomheder mødes for at sætte nye projekter i søen. Sammen kan vi skabe et af de største vindeventyr i Europa. Men der er brug for investeringer og øget tempo, siger Troels Ranis.

I dag tager det ca. ni år at få en havvindmølle til at snurre rundt og lave grøn strøm. Den tid skal halveres, mener DI.

Følg os på:

    

Kontakter

DI's branchedirektør Troels Ranis kan kontaktes på tlf. +4523285056 for yderligere kommentarer. Ellers kontakt presserådgiver Ditte Rieland på tlf. +4522467822 eller e-mail: dirh@di.dk

Billeder

Troels Ranis, branchedirektør DI Energi. Photo credit: DI
Troels Ranis, branchedirektør DI Energi. Photo credit: DI
Download

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum