DI: EU bør forbyde gruppe af problematiske stoffer
Som den første industriorganisation støtter DI, at EU forbyder grupper af kemiske stoffer, hvis de er skadelige for mennesker og miljø. I dag bliver stofferne vurderet enkeltvist, inden de bliver forbudt, og det tager årevis per stof. Konkret foreslår DI, at EU forbyder ikke-nødvendig brug af PFAS-forbindelser, der af nogle bruges i muffinforme, regnfrakker og elektronik.

PFAS-forbindelser (poly- og perflouralkylstoffer) virker vand- og fedtafvisende, og de er blevet brugt i utallige produkter siden 1960’erne. Omfattende undersøgelser har dog bekræftet mistanken om, at stofferne er stærkt hormonforstyrrende og bliver ophobet i miljøet.
- Der er ingen grund til at udsætte forbrugerne for den risiko. Der findes i dag alternativer til disse stoffer i næsten alle forbrugerprodukter. Visse steder kan det dog være nødvendigt fortsat at benytte stofferne, indtil man har fundet alternativer. Det kan for eksempel være i nogle typer mikrochips og i en produktion, hvor stoffer ikke findes i det færdige produkt, siger miljøpolitisk chef i DI Karin Klitgaard.
EU’s Miljøagentur har estimeret, at de mere end 4.700 PFAS-forbindelser, der er i handlen, fører til helbredsudgifter for mellem 52 og 84 milliarder euro om året.
- Det har enorme menneskelige, miljømæssige og økonomiske konsekvenser, at vi bruger disse stoffer. Og da der er tale om en så stor gruppe stoffer, kan man ikke benytte den kendte tilgang og vurdere hvert enkelt stof, inden man forbyder det. Derfor anbefaler vi et forbud mod en stor del af gruppen af stoffer, siger Karin Klitgaard.
Der har i de senere år været flere frivillige initiativer, hvor producenter og detailhandlen har udfaset produkter med perflourerede stoffer. Og i Danmark bruges stofferne ikke længere i produkter, der er i kontakt med fødevarer.
- Vi ønsker, at så mange produkter som overhovedet muligt skal være fri for stofferne på det europæiske marked. Det kræver et generelt forbud – med visse undtagelser. Vi ved, at europæiske forbud virker. Indholdet af ftalater i blodet hos danske mænd er faldet efter, at stofferne blev forbudt, siger Karin Klitgaard.
Forslaget er en del af det kemiudspil, som DI præsenterer i dag. Det kemiske område er et af de steder, hvor danske virksomheder kan gøre en stor forskel.
- Danske virksomheder er primært brugere af kemi og ikke producenter. Derfor er det naturligt for virksomhederne at gå foran og kræve, at de råvarer og komponenter, som de importerer, er sikre at anvende både for arbejdstagere og forbrugere, siger Karin Klitgaard.
EU-Kommissionen præsenterede i efteråret en kemistrategi med bæredygtighed for øje, som indeholdt et forslag om et forbud mod ikke-nødvendig brug af PFAS.
”Kemi i en bæredygtig fremtid – Udspil fra DI”
Følg os på:
Kontakter
Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Claus Kaae-Nielsen på clkn@di.dk eller 2332 6829
Billeder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Vi skal i gang med energiøerne nu22.1.2021 09:55:40 CET | Pressemeddelelse
Den politiske beslutning om energiøer i Nordsøen og Østersøen cementerer Danmarks rolle som førende havvindnation. Men politikerne behøver ikke at bruge tid på at drøfte, hvordan energiøerne præcis skal se ud. Aktørerne på markedet finder selv ud af, om energiøerne skal placeres på kunstige øer eller platforme, mener Wind Denmark og Dansk Industri. Det er til gengæld vigtigt, at vi snarest kommer i gang med at etablere øerne.
DI: Ny iværksætterpolitik skal gøre Danmark til et paradis for iværksættere13.1.2021 08:21:14 CET | Pressemeddelelse
Selv mere end ti år efter finanskrisen er Danmark stadigvæk ikke kommet tilbage på samme niveau af nyetablerede virksomheder. Danmark har alvorligt brug for en ny ambitiøs iværksætterpolitik, som kan sikre, at vi får flere nye og levedygtige virksomheder. Det mener Dansk Industri, som opfordrer regeringen og Folketingets partier til at vedtage en politisk målsætning om at gøre Danmark til et paradis for iværksættere.
Dansk Risk Manager vinder europæisk pris12.1.2021 13:51:41 CET | Pressemeddelelse
Chef for Risk Management i Energinet, Lene Ritz, har vundet prisen FERMA European Public Sector Risk Manager of the Year 2020. Hun blev indstillet til prisen af DARIM, Dansk Industri’s Risk Management Forening.
Vinder pris for pandemiplan12.1.2021 13:18:38 CET | Pressemeddelelse
Senior Risk Manager Sussi Sommer Bisgaard, Coloplast A/S er blevet kåret som Risk Manager of the Year 2020 af Dansk Industris Risk Management Forening DARIM.
DI om nedlukning: Så snart verden åbner, bør coronapas og vacciner til eksportmedarbejdere på plads8.1.2021 17:07:22 CET | Pressemeddelelse
Den markante skærpelse af rejserestriktionerne, hvor verden går i rød, understreger massivt behovet for, at Danmark inden for kort tid som foreslået af DI er hurtigt klar med vacciner til erhvervsrejsende og et digitalt coronapas, så danske virksomheder er klar til at genvinde eksporten, så snart verden åbner igen. Det siger DI’s adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen, i en kommentar til de nye rejsevejledninger. - Hele verden går i rød, og rejsemulighederne også for erhvervsrejsende bliver nu stærkt begrænsede. Det er en markant opstramning, og det kommer til at gøre ondt på mange brancher. Mange eksportvirksomheder er i forvejen hårdt trængte på ordrebøgerne efter 10 måneder med sparsom kontakt til deres kunder. Det er en faretruende situation - ikke bare for virksomhederne, men for hele Danmark, fordi vi som land er så afhængige af eksporten, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI. - Vi vurderer, at myndighederne og regeringen gør det rigtige med en hård, men kortere nedlukning
DI-direktør: Aftale med Storbritannien afværger kaos for dansk og europæisk erhvervsliv24.12.2020 16:13:33 CET | Pressemeddelelse
EU og Storbritannien har i 11. time indgået en aftale om det fremtidige handelsforhold. Dermed kan en stor del af dansk erhvervsliv ånde lettet op og fortsat handle med Storbritannien efter nytår. Der venter dog stadig mange nye handelsbarrierer, som virksomhederne skal forberede sig på, lyder det fra DI’s adm. direktør.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum