DI - Dansk Industri

DI: Danmark skal gentænke sundhedsvæsnet

Del

DI offentliggør i dag sit bud på en langsigtet plan for fremtidens sundhedsvæsen. DI’s udspil er samtidigt et indspil til næste del af regeringens reformprogram ”Danmark kan mere”, hvor sundhed bør indgår som et politisk tema. Danmark har brug for en tiårig plan for, hvordan vi håndterer den stigende kronikerbyrde, der sætter både danskernes sundhed og sundhedsvæsenets økonomi under pres.

Danmark står over for en samfundsmæssig udfordring. Antallet af danskere med kroniske lidelser, som diabetes og depression, er steget med knap 25 procent de seneste ti år, 4 ud af 10 danskere har i dag mindst én kronisk sygdom, og de offentlige sundhedsudgifter er steget med godt 50 procent over de sidste 20 år. Den kedelige udvikling vil forsætte i takt med, at befolkningen bliver ældre. Det sætter sundhedsvæsenet under pres, og gør politikerne ikke noget, vil udgifterne til især kronikere løbe løbsk. Stigningen i kroniske lidelser reducerer samtidig antallet af hænder på arbejdsmarkedet. Derfor håber DI med sit udspil ”Et sundere Danmark – i en sundere verden”, at sundhed kommer med i næste del af regeringens tiårige reformprogram ”Danmark kan mere”. For den digitale udvikling, øget offentligt privat-samarbejde og nye forebyggelsesmetoder giver også gigantiske muligheder.

- Det er simpelthen nødvendigt at handle nu, hvis det danske sundhedssystem skal møde fremtidens udfordringer uden af brænde sammen, siger adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen.

- Vi mangler en langsigtet plan for udvikling af sundhedsvæsenet, så danskernes sundhed styrkes, og sundhedsøkonomien ikke løber af sporet. Derfor mener vi, at sundhed bør tages med som politisk tema i næste del af regeringens tiårige reformprogram, ”Danmark kan mere”. Vi skal være dygtigere, flittigere – og også sundere, siger Lars Sandahl Sørensen.

Grundlæggende skal det samlede sundhedsvæsen (regioner, kommuner og praktiserende læger red.) blive bedre til at sygdoms-forebygge, og dermed begrænse behovet for alvorlig sygdoms-behandling, så danskernes sundhed forbedres. Det kan ske med nye teknologier som personlig medicin, kunstig intelligens, innovative medicinske behandlinger og telemedicinske løsninger. Det vil koste penge, men det er nødvendigt at investere nu for at undgå uoverskuelige sundhedsudgifter i fremtiden.

- Vi har faktisk mulighederne for en sundere befolkning og et økonomisk bæredygtigt sundhedsvæsen i 2030. Men vi er nødt at investere i bedre forebyggelse, innovative behandlinger og et digitalt sammenhængende sundhedsvæsen, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI’s sundhedsudspil bygger på fem indsatsområder: 1. En national folkesundhedsindsats, 2. En national kronikerplan, 3. Et mere digitalt og sammenhængende sundhedsvæsen, 4. Et tættere offentlig-privat samarbejde, 5. Et stærkere internationalt samarbejde om sundhed.

For DI står det helt klart, at fremtidens sundhedsvæsen bør baseres på et stærkere samarbejde mellem virksomheder og det offentlige. Samarbejde øger effektiviteten, og det endelige resultat bliver bedre.

- De udfordringer, som det danske sundhedsvæsen står overfor, kan sundhedsvæsenet ikke løse alene. Men løses opgaverne i tæt offentlig-privat samarbejde, så kan vi få et sundhedsvæsen i verdensklasse. Det er ikke mindst på grund af samarbejdet mellem sundhedsvæsenet og life science industrien, at Danmark er kommet sikkert igennem coronapandemien. De gode erfaringer skal vi selvfølgelig bygge videre på for at nå i mål, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI mener grundlæggende, at sundhed skal være en strategisk prioritet for Danmark på linje med grøn omstilling og digitalisering. For potentialet er enormt. Både for flere sunde leveår til danskerne, fastholdelse af flere ældre og kronikere på arbejdsmarkedet, et økonomisk bæredygtigt offentligt sundhedsvæsen og for øget vækst gennem eksport af danske sundhedsløsninger.

Se DI's sundhedsudspil her.

Følg os på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger:
Peder Søgaard-Pedersen, chef for DI Life Science, 2128 6755

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum