DFF-bevillinger giver ni læger mulighed for at forske

Programmet Delestillinger frikøber de ni læger fra deres ansættelse i en klinisk stilling, så de i tre år kan forske i op til seks måneder om året. Den øvrige tid bruger de som aktive læger i deres nuværende kliniske ansættelse. Bevillingen giver forskningsrådet DFF | Sundhed og Sygdom fortrinsvis til læger, tandlæger og dyrlæger, der har opnået en ph.d.-grad eller tilsvarende kvalifikationer via deres forskning.
De ni dygtige klinikere, der får mulighed for at forske ved siden af deres lægegerning, er ansat på hhv. Rigshospitalet, Gentofte, Nordsjællands, Hvidovre og Herlev Hospital. Fire forskere har base på Aarhus Universitetshospital.
En af forskerne er Ditte Sloth Møller fra Aarhus Universitetshospital, der skal forske i mere individualiseret behandling af lungekræft. Lungekræft er den kræftsygdom, der dræber flest danskere. I dag får de fleste patienter standardbehandling med kombineret kemoterapi, men trods en intensiv behandling får over halvdelen af patienterne tilbagefald i løbet af de første år efter behandlingen. Gennem nationale forsøg som allerede inkluderer patienter, undersøger forskerne bag projektet om en højere stråledosis kan mindske risikoen for tilbagefald.
Ditte Sloth Møller forklarer: ”I dag behandles alle patienterne ens. Men vi har en database med kliniske data og scanninger af 700 patienter, både før, under og efter behandlingen, som vi vil analysere for at bibringe den nødvendige viden om den tidlige respons under behandling. Det gør det muligt at individualisere stråledosis, f.eks. ved at øge den, hvor det potentielt kan mindske tilbagefald. Den tilpassede behandling vil være til gavn for fremtidens lungekræftpatienter både nationalt og internationalt.”
Billeder

Information om Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.
DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Støtte til sundhedsvidenskabelig forskning og forskningsophold i udlandet3.7.2025 08:51:36 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond uddeler lidt over en halv million kroner til to forskere, som skal på forskningsophold i udlandet. 1,4 millioner kroner går til forskning på det sundhedsvidenskabelige område, hvor otte talentfulde studerende får mulighed for at snuse til forskningsområdet.
219 mio. kr. til fremragende forskningsideer: 36 nye Sapere Aude-forskningsledere24.6.2025 08:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning er netop blevet 36 nye forskningsprojekter rigere med Danmarks Frie Forskningsfonds bevillinger til nye, talentfulde Sapere Aude: DFF-Forskningsledere. Forskerne får nu mulighed for at udfolde deres egne, bedste forskningsidéer og samtidig prøve kræfter som ledere for deres egne forskningsgrupper.
Nyt opslag af frie midler offentliggjort4.6.2025 10:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfonds opslag af frie midler for efteråret 2025 og foråret 2026 er nu offentliggjort. Opslaget er struktureret på en ny måde, hvor den vigtigste information om hvert af de enkelte virkemidler nu er samlet. Opslaget indeholder også andre ændringer, bl.a. ændres fondens eksterne bedømmelse, og for nogle virkemidler hæves beløbsrammen.
Forskning i verdensklasse støttet med 1,9 mia. kr. i 202420.5.2025 08:51:25 CEST | Pressemeddelelse
Læs Danmarks Frie Forskningsfonds årsrapport for 2024 og få indblik i aktiviteter, resultater og økonomi.
Fri forskning styrkes med 52 banebrydende projekter6.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
52 talentfulde forskere skal med deres nyskabende og excellente forskningsprojekter løfte dansk forskning til nye højder. Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 318 millioner kroner til forskningsprojekter, der spænder fra udfordringer og gevinster ved dybhavsminedrift til hvordan man kan skabe nye plantebaserede fødevarer med et naturligt B12-indhold.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum