Green Power Denmark

Det koster syv kroner at stege juleanden

Del
Det vil koste syv kroner i strøm at langtidsstege en and til julebordet i morgen aften. Det er omkring to kroner mindre end det kostede sidste år, viser beregninger fra Green Power Denmark.

Elprisen svinger juleaftensdag omkring 2,70-2,80 kroner. Det er inklusive afgifter, moms og tariffer. Det er lavere end sidste år, hvor elprisen var den højeste nogensinde på en juleaften.

Elprisen har været relativt høj i løbet af december, men juleaftensdag bliver ikke skræmmende. Udgiften svarer trods alt ikke til mere end tilbudsprisen på en liter sødmælk. Så der er ingen grund til at vogte på elmåleren juleaftensdag, siger Kristian Rune Poulsen, energianalytiker i Green Power Denmark. 

En almindelig ovn bruger omkring 2,5 kWh på at blive varmet op til 175 grader og køre i tre timer. Derfor vil det i morgen koste omkring syv kroner at langtidsstege en and. 

- Der vil være en del vind i Nordsøen og i det nordlige Tyskland. Samtidig vil forbruget være lavere end normalt – ikke mindst i Tyskland, hvor den energiforbrugende industri holder juleferie. Endelig er gasprisen faldet i de seneste dage, så det er blevet billigere at holde de tyske gasfyrede kraftværker i gang, siger Kristian Rune Poulsen. 

Juleaften er elforbruget som regel en smule lavere end andre dage, da virksomhederne holder lukket. Samtidig mødes vi juleaften og spiser sammen, så selvom der er gang i julekøkkenet, står mange hjem tomme juleaften og bruger derfor ikke meget strøm.  

Juleaften er der en meget tydelig kogespids, som det kaldes i fagsprog, mellem klokken 16 og 18. Det betyder, at priserne er en smule højere i det tidsrum. I år er prisforskellen dog meget beskeden.

- Medmindre man går over til at spise kold and eller flæskesteg juleaften, er man nødt til at lave maden samtidig med, at alle andre gør det. Det fører så til en beskeden stigning på elregningen, som dog trækkes den modsatte vej af, at vi er mange som spiser sammen, siger Kristian Rune Poulsen. 

Green Power Denmark opfordrer generelt elforbrugerne til at spare på energien. Det giver den enkelte husstand en lavere elregning, og hvis alle sparer, er der færre timer, hvor vi skal bruge de dyre brændsler – for eksempel naturgas – til at producere strøm. 

Da der er forskel på, hvor meget man betaler i tariffer forskellige steder i landet, kan der være små udsving i udgiften til at stege en and.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Forbruget af strøm er anderledes på juleaftensdag end på en almindelig weekend
Forbruget af strøm er anderledes på juleaftensdag end på en almindelig weekend
Download

Information om Green Power Denmark

Green Power Denmark
Green Power Denmark
Vodroffsvej 59
1900 Frederiksberg C

35 300 400http://greenpowerdenmark.dk

Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft. 

Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Klimakrisen kræver, at vi sætter os nye klimamål21.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Vi er på vej ind i en fremtid med voldsomme klimaforandringer, som vil påvirke alle dele af kloden, viser en dyster rapport, som FN’s Klimapanel offentliggjorde i går. Rapporten er et råb fra klimaforskerne om handling. I Danmark bør det føre til, at vi skifter fokus og sætter os nogle internationale klimamål, mener Green Power Denmark. Folketinget bør sætte et mål for Danmarks produktion af grønne Power-to-X-brændstoffer til international skibsfart og flyrejser. Og vi bør sætte ambitiøse mål for, hvor meget energiteknologi, grøn strøm og brint vi skal eksportere i 2030.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum