Det er lige derude i havet: Danskere vil lave international forretning på fremtidens superfood
Thomas Thulesen har sat sig og sine kolleger i startuppen Wavy Wonders i Svendborg på noget af en opgave: De vil have os til at spise chips lavet af tang. Og de vil gøre tangchips til en international forretning.
”Tang er noget, som mange anser for ildelugtende. Men det er, fordi de er stødt på brunt, rådnende tang i strandkanten. Frisk tang dufter lækkert og er nærende, og så det er bæredygtigt. Det er ganske enkelt fremtidens klimamæssige og ernæringsmæssige superfood,” fastslår Thomas Thulesen.
Salgstalen er skarp og overbevisende, og det er ikke helt tilfældigt. For virksomhedens kernefortælling har fået en opstramning efter en tur igennem iværksættermiljøet CPH Food Space i Kødbyen, som er en vigtig del af det netop afsluttede EU-projekt Greater Copenhagen Food Startup (GCFS).
Her sad Thomas Thulesen og hans partner Neil Southwell i fem måneder sammen med andre iværksættere, der – hjulpet af erfarne specialister – arbejder på at udvikle fremtidens fødevarer og madoplevelser.
En fantastisk proces, siger Thomas Thulesen:
”Vi nåede frem til, at smagen er det centrale i vores fortælling. Vi fik strammet vores brand op og kernefortællingen skåret ned til det kortest mulige. Nu siger vi ”lækkert, nærende, bæredygtigt” – men foretrækker det engelske ”delicious, nitritious, sustainable”, fordi vi fra starten har haft fokus på eksport.”
GCFS har i fem år – fra 2017 til 2022 – været et succesrigt samlingspunkt for madiværksættere, der udvikler fødevarer og madoplevelser af høj kvalitet. 447 iværksættere har deltaget i projektet, og de er mødt op med en masse nye idéer baseret på de stærke trends, der præger fødevareindustrien.
80 virksomheder i CPH Food Space
I GCFS har alle deltagere været gennem et indledende forløb, hvor iværksætternes ambitioner, vilje og evner er blevet afklaret. Efter den indledende screening har 80 iværksættervirksomheder gennemført et fem måneder langt intensivt acceleratorforløb med fokus på forretningsudvikling med erfarne forretningsudviklere, brancheeksperter, investorer og adgang til salgsplatform hos private partnere.
Projektleder Anne Handlos fra Erhvervshus Hovedstaden, der har drevet projektet, siger:
”I vores afsluttende evaluering fremhæves det fysiske iværksættermiljø og samarbejdet med etablerede spillere på markedet som fx Irma, Meny, Aarstiderne og Torvehallerne som noget helt afgørende. Vi ser, at det har skabt et rum for både udveksling af viden og erfaring såvel som adgang til samarbejdspartnere og salgskanaler – alt sammen elementer, der har accelereret iværksætternes udvikling betydeligt og givet dem adgang til netværk, som det ellers er svært at få adgang til.”
Thomas Thulesen og Neil Southwell havde stort udbytte af netværket i CPH Food Space:
”Vi sad i ”frikvarteret” og hjalp hinanden med vores virksomheder og fik adgang til spændende mennesker – nogle af dem havde allerede prøvet at starte en virksomhed. Og selvom forløbet i Food Space er slut, mødes vi stadig med kolleger fra netværket. Det er fantastisk givtigt at kunne dele de udfordringer, vi har, for måske har en i netværket lige løst problemet.”
CPH Food Space-forløbet gjorde også Thulesen og Southwell sikre på, at deres produkt er egnet til eksport, og at Danmark blot er deres første marked.
Næste skridt er eksport
Det næste skridt mod eksport er at komme ud i London-området og i de store byer på USA’s østkyst. Her hjælper det, at Thomas Thulesen nu bor i Brooklyn, og Neil Southwall har hjemme i London. Thomas Thulesen siger:
”Greater Copenhagen Food Startup har støttet os i vores ambitioner om at blive globale og guidet os hen til et startpunkt. Det kommer til at kræve kapital, og det bliver vores næste store udfordring.”
FAKTA Om Wavy Wonders
Grundlagt i 2020 af Thomas Thulesen og Neil Southwell. Hjemmehørende i Svendborg, men Thomas Thulesen bor i New York, mens Neil Southwell bor og arbejder i London. Desuden er to deltidsansatte knyttet til virksomheden.
Wavy Wonders producerer chips produceret på tang fra norske farvande. Tang lagrer CO2, bidrager til at reducere forsuringen af havene og vokser uden tilsætning af gødning. Wavy Wonders har produktion i Øster Doense i Jylland.
FAKTA Om Greater Copenhagen Food Startup
Projektet Greater Copenhagen Food Startup (GCFS) tilbød fra januar 2017 til marts 2022 fødevareiværksættere i Greater Copenhagen et målrettet vejlednings- og acceleratorprogram, som kombinerede forretningsudvikling med udvikling af højkvalitetsfødevarer og –madoplevelser.
447 deltagere har deltaget i projektet, der blev igangsat i 2017 med ca. 3,5 mio. kr. i støtte fra EU’s Socialfond. I 2019 forlængede Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse projektet i to år med ca. 2,3 mio. kr. fra Socialfonden og ca. 1,1 mio. kr. fra de decentrale erhvervsfremmemidler. Bag projektet stod Erhvervshus Hovedstaden (lead) med CPH Food Space, Københavns Kommune og Smag på Nordsjælland som partnere.
Læs mere om Greater Copenhagen Food Startup i Erhvervsstyrelsens projektdatabase
Skal din virksomhed have hjælp til digitalisering eller grøn omstilling? Find aktuelle tilbud på Virksomhedsguiden
FAKTA Om EU’s Socialfond
I perioden 2014-2020 investerede EU's Socialfond, Regionalfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.
Socialfondsprogrammet for 2014-2020 var målrettet iværksætteri, uddannelse og social inklusion for at skabe flere nye virksomheder og en dygtigere arbejdsstyrke. Det er afgørende forudsætninger for øget produktivitet, konkurrenceevne og vækst.
Derfor medfinansierede EU's Socialfond projekter, der skulle:
- Øge iværksætteraktiviteten og sørge for vækstrettet kompetenceudvikling i små og mellemstore virksomheder
- Fremme social inklusion – via særligt tilrettelagte ungdomsuddannelser, indslusningsforløb til arbejdsmarkedet og socialøkonomiske virksomheder
- Styrke erhvervsuddannelserne, erhvervsfaglige uddannelser og videregående uddannelser
Nøgleord
Kontakter
Hvis du vil vide mere om Greater Copenhagen Food Startup eller Wavy Wonders, kan du kontakte:
Søren Munch, DE Kommunikation, 3529 1775 og SorMun@erst.dk
Billeder
Information om Erhvervsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
100 mio. kr. til udvikling af Power-to-X i Syd- og Nordjylland9.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling har bevilget 100 mio. kr. til fire projekter i Syd- og Nordjylland. Gennem teknologisk udvikling, investeringer og kompetenceudvikling skal projekterne styrke værdikæderne og øge konkurrencedygtigheden på Power-to-X-området.
”Kunderne og jeg er drevet af en fælles passion for godt håndværk”16.10.2024 08:57:12 CEST | Pressemeddelelse
Perioden, hvor det meste af verden lå underdrejet af Coronapandemien, har fået skyld for meget. For Jennie Dai gav den tilhørende nedlukning imidlertid mulighed for at stoppe op og tage arbejdslivet op til revision. Skulle hun fortsætte karrieren som jurist i et af landets største pengeinstitutter, eller skulle hun måske prøve noget helt andet?
Roccai kunne hyre deres første medarbejder og skalere endnu hurtigere11.10.2024 10:19:53 CEST | Pressemeddelelse
Nanna blev iværksætter og gik ind i tech-branchen uden at kunne kode. Det lærte hun sig selv. I sin anden tech-startup, Roccai ApS, kunne hun gennem det EU-støttede projekt SMV:Vækstpilot ansætte Mathias, som hun sparrede med, mens de delte opgaverne – så han tog AI-delen, og hun byggede systemet.
Fra modebranchen til snedkerkøkkener – en rejse mod frihed og forfinet design11.10.2024 10:00:52 CEST | Pressemeddelelse
For et par år siden stod Gitte Outzen ved en skillevej: Et liv i interiør- og livsstilsbranchen med udsigter til lange arbejdsdage og jævnlig rejseaktivitet i sigte syntes ikke at passe i familielivet, og hun ønskede at have bedre mulighed for at kunne råde over sin tid. Hun er født ind i en snedkerfamilie og havde fra barnsben af været med på snedkerværksteder og byggepladser for at se på nye projekter, materialer og arkitektur.
Tobias fik en kæmpe portion selvværd og fandt kursen mod drømmeuddannelsen3.10.2024 12:31:01 CEST | Pressemeddelelse
Han har deltaget i projektet Uddannelse til grønne job i Viborg for at forberede sig på en erhvervsuddannelse i Holstebro. Her har Tobias fået en kæmpe portion selvværd og fundet retningen, så han nu er ved at uddanne sig til bygningsmaler og drømmer om eget firma.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum