Derfor halter danske produktionsvirksomheder efter i det globale robotkapløb

Danske produktionsvirksomheder investerer mindre i automations- og robotløsninger, viser de nyeste tal i den årlige rapport fra the International Federation of Robotics (IFR).
Dansk Robot Netværk (DIRA) har indsamlet de danske tal, som viser, at Danmark halter bagud i det globale robotkapløb. Kigger man på væksten i robottætheden målt over de seneste fem år, ender Danmark på en 30. plads med en gennemsnitlig vækst på 6%.Robottætheden er et direkte mål for, hvor mange robotter, der er installeret per industriarbejder.
- Det er desværre ikke så overraskende, at vi oplever en nedgang nu. En række undersøgelser viser, at danske virksomheder ikke har tiden - eller prioriterer tiden - til, at få den viden der skal til for at lykkes med implementering af robotteknologi, siger centerchef Kurt Nielsen fra Teknologisk Institut.
Han henviser blandt andet til en undersøgelse lavet af ingeniørforeningen IDA fra 2018 "Potentialer og barrierer for automatisering og digitalisering i industrien", der vurderer, at de væsentligste barrierer for automatisering blandt andet er mangel på tid til at gennemføre investeringer og ikke mindst mangel på viden og teknisk indsigt blandt både ledere og medarbejdere.
Strategisk indsats fra virksomhederne er nødvendig
Prioritering af tid og anskaffelse af viden om robotteknologi er vigtigere end nogensinde før, siger Kurt Nielsen.
- Potentialet og mulighederne for at anvende robotter i fremstillingsvirksomheder forbedres hver eneste dag, og automatisering er en enorm drivkraft for produktiviteten i samfundet. Derfor er danske virksomheder nødt til at arbejde strategisk med automation og digitalisering for at følge med udviklingen, så Danmark ikke kommer bagud i kapløbet, og vi ikke mister danske arbejdspladser, siger han.
Et mættet marked
Kurt Nielsen peger også på manglen på nye løsninger på markedet som en mulig årsag til nedgangen i salget af robotter.
- Udviklingen kan også hænge sammen med, at markedet er en smule mættet, og at virksomhederne har nået loftet for, hvad robotter kan bruges til i dag hos dem. Der mangler helt konkret nye løsninger. Blandt andet derfor har vi gjort en stor indsats ift. iværksætte ny robotteknologi, der ikke kun tilgodeser gevinster i dag, men også om tre år, siger han.
For at de danske virksomheder kan investere klogt i automation og robotteknologi kræver det, at de har viden på området. Derfor opfordrer Kurt Nielsen virksomheder til at prioritere at indhente viden.
- Det kræver, at virksomhederne får en bedre indsigt i mulighederne og ikke mindst forretningspotentialet forbundet med anvendelsen af robotter. Selv om det kan virke som en tidskrævende investering nu, så vil den på sigt sikre en forbedret konkurrenceevne mange år ud i fremtiden, siger han.
Nøgleord
Kontakter
Centerchef Kurt Nielsen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2211, mail kuni@teknologisk.dk
Billeder
Links
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Nyt EU-projekt skal samle viden om avancerede materialer15.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut udvikler AI-værktøj, der skal forbinde aktører på tværs af Europa.
Ny asfalt skal mindske partikelforurening fra trafikken3.7.2025 10:46:16 CEST | Pressemeddelelse
Husumvej i København bliver første teststrækning i hovedstaden for ny asfaltteknologi, der potentielt kan reducere partikelforurening fra trafikken
CO2-reduceret forsøgsbeton anvendt med succes på vejanlæg ved Aarhus30.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Første fuldskala demonstration i Danmark viser vejen for udbredelse af CO2-reduceret beton i større skala.
Brugte medicinske engangsprodukter skal have nyt liv30.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske hospitaler producerer 4,4 tons affald i timen. Et nyt samarbejde mellem industri, hospitaler og forskning vil etablere infrastruktur til genanvendelse af medicinsk engangsudstyr.
Frostbekæmpelse på byggepladser kan føre til misfarvninger og lugtgener i det færdige byggeri27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut advarer mod brugen af tømidlet urea på indendørsarealer ved vinterbyggeri efter stigende antal henvendelser om ubehagelige lugtgener og misfarvede egetræsgulve.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum