Der er brug for et opgør med den kortsigtede danske forskningspolitik
Danmark sakker internationalt set bagud, når det kommer til ambitionerne for de offentlige forskningsinvesteringer. Forskning har ikke haft høj prioritet hos de foregående regeringer, og senest har vi fået et nyt regeringsgrundlag, hvor vigtigheden af en stærk forskningsindsats igen overses. Derfor er Danmark fortsat uden en langsigtet forsknings- og innovationspolitik.
Formand for Akademikerne, Lisbeth Lintz, udtaler:
”Fremragende forskning kommer ikke af sig selv, og Danmarks internationale position som stærkt forskningsland er ikke en selvfølge. Desværre rummer regeringsgrundlaget meget lidt om forskning, men nu er det på tide, at forskning og innovation kommer højere op på den politiske dagsorden”, siger Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne.
Med Akademikernes nye politik bliver der sat fokus på, at ambitiøse investeringer i forskning er en investering i samfundet.
”Jeg mener, at Danmark skal øge de offentlige forskningsinvesteringer markant fra de nuværende 1 pct. af BNP til 1,5 pct. i 2030. Sverige og Finland har for længst sat mere ambitiøse mål på området, og vi bør som minimum følge med landene omkring os, når det kommer til investeringer i forskning og udvikling”, siger Lisbeth Lintz.
Regeringen skal have en ambitiøs politik for at styrke offentlig og privat forskning og sætte sig i spidsen for en visionær og langsigtet forsknings- og innovationsstrategi.
”Resultaterne af forskningen ser vi overalt i vores dagligdag. Når virksomheder vokser og skaber nye arbejdspladser, og når offentlige institutioner forbedrer behandlingsformer og service for borgerne, så skyldes det ofte den nye viden og de nye ideer, som udspringer af forskningen. Derfor er det vigtigt, at forskningen bliver omsat til praksis, så der bliver skabt ny værdi og nye løsninger til gavn for samfundet”, siger Lisbeth Lintz.
”Akademikernes Forsknings- og Innovationspolitik 2023” er udarbejdet i samarbejde med Akademikernes medlemsorganisationer. Læs mere her: https://www.akademikerne.dk/akademikernes-forsknings-og-innovationspolitik-2023/
For yderligere kommentarer
Kontakt Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, på 24888442 eller på ll@ac.dk
Akademikerne repræsenterer 465.000 privat og offentligt ansatte med en videregående uddannelse.
Kontakter
Jens AlkjærChefkonsulent
Presse, kommunikation
Information om Akademikerne
Om Akademikerne
Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2022 ca. 465.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.
Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.
Følg pressemeddelelser fra Akademikerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Akademikerne
Erstatningerne må op i design-krænkelsessager24.3.2023 09:44:00 CET | Pressemeddelelse
Den 22. marts 2023 satte Højesteret et endeligt punktum i sagen, hvor Netto har efterlignet vaser og andre designprodukter skabt designeren Anne Black. I sagen krævede Anne Black 3 millioner kr. i erstatning. Sø- og Handelsretten tilkendte hende kun 1,5 millioner kroner. Østre Landsret nedsatte erstatningen til 300.000 kr. Nu har Højesteret fastsat den til 1 million kr., 7 år efter sagen blev anlagt. Sagen angår spørgsmål af stor betydning for danske designere. Akademikerne og Forbundet Arkitekter og Designere har fra starten fulgt sagen tæt.
FFL23: En stram finanslov bør ikke spænde ben for beskæftigelsesindsatsen for nyuddannede23.3.2023 16:58:49 CET | Pressemeddelelse
Akademikerne bakker op om en stram finanslov for at håndtere inflationen og presset på dansk økonomi her og nu, men er samtidig bekymret for, at regeringen vil løse kortsigtede udfordringer med reformer, der kan få negative konsekvenser på langt sigt.
Regeringen gambler med de unges fremtid og samfundets velstand2.3.2023 19:14:34 CET | Pressemeddelelse
SVM-regeringen har torsdag den 2. marts fremlagt sit udspil til kandidatreform ”Forberedt på fremtiden I”. Udspillet er et markant opgør med universitetsuddannelserne. Fremover vil op mod halvdelen af de studerende, primært på samfundsvidenskab og humaniora, få afkortet deres uddannelser fra 2 år til 1¼ år.
Positivt med 3.6 mia. kr. til forskning, men ambitionsniveauet står i stampe1.3.2023 13:47:50 CET | Pressemeddelelse
Forskningsreserven for 2023 er nu fordelt med to aftaler, som tilsammen har alle Folketingets partier bag sig. Det er meget positivt, at politikerne bakker op om forskningen og behovet for mere viden som grundlag for vigtige beslutninger og løsninger. Men ambitionsniveauet skal være højere - regeringens såkaldte mål om at bruge 1 pct. af BNP har været nået i mange år. Hvornår kommer vi videre?
Høringssvar: Uacceptabelt med lovforslag om st. bededag der undergraver den danske model19.1.2023 16:03:17 CET | Pressemeddelelse
Akademikerne (AC) repræsenterer 465.000 højtuddannede, hvis arbejdsliv påvirkes, hvis store bededag gøres til en almindelig arbejdsdag, sådan som der er lagt op til. Akademikerne håber, at regeringen vil lytte til den kritik, der har været af lovforslaget. Løn- og arbejdsvilkår forhandles mellem arbejdsmarkedets parter uden politisk indblanding. Det er kernen i den danske model.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum