Den sønderjyske twist med gris: Syttende nomineret til fornem pris

Michelin-restauranten Syttende er et sønderjysk spisested, hvor omdrejningspunktet er lokale råvarer. De sønderjyske råvarer er også i centrum for Syttendes bud på Årets Ret med Gris. Retten tager udgangspunkt i den lune rillette af skank og hale og indeholder desuden peberfrugter fra Aabenraa, en coulis på sønderjyske røde Palermo-peber samt en souffle på edderkop af gris.
- Den ret vi er kommet op med i år har alt det, der skal til for at få grisen til at shine. Det er nogle smage, vi elsker. Det fortæller historien om grisen og historien om de sønderjyske råvarer. Vi tror på, at det kan smages i vores ret, og at det er den rette tilgang at bruge råvarer, der er i sæson, bruge lokale råvarer og fokuserer bæredygtigheden, lyder det fra Jesper Koch og Peter Rødsgaard.
Udover Syttende, er også Fru Larsen, Domestic i Aarhus, Pasfall i Odense og Restaurant Palægade i København nominerede til at modtage prisen. Der er igen i år hård kamp om prisen af ’Årets Ret med Gris’ mellem nogle af Danmarks bedste restauranter.
Ti år med gris
Konkurrencen ’Årets Ret med Gris’ arrangeres af Landbrug & Fødevarer, og bliver afholdt for tiende år i træk. Konkurrencen har hvert år tiltrukket den absolutte elite inden for dansk gastronomi, og med grisen i fokus er der blevet skabt mange forskellige gastronomiske fortolkninger igennem årene.
-For 10 år siden aktiverede vi kokkene og bad dem definere smagen af gris gennem kreative fortolkninger, da mange kokke er vilde med grisens alsidighed, den gastronomiske kvalitet og de store smage. Det har derfor også været helt utroligt at følge den gastronomiske udvikling igennem de sidste 10 år, og set hvordan grisens rolle på tallerkenen hele tiden ændres. Det er også det fantastiske ved grisen, at den netop repræsenterer et stort smagsunivers med rigtig mange forskellige smagsnuancer. Det er det, der er kendetegnende ved disse 5 fantastiske retter i år - nemlig at smagene er i højsædet. Vi glæder os også til at kunne være samlet og fejre vinderen i fysiske omgivelser på Axelborg, særligt efter halvandet med covid-19, hvor vi kan hylde restaurationsbranchen efter en udfordrende tid, siger Anders Nicolajsen, seniorkonsulent for Foodservice og Gastronomi i Landbrug & Fødevarer.
En gastronomisk festdag
Vinderen af prisen ’Årets Ret med Gris’ kåres den 29. november 2021 på Axelborg i København. Dagen byder også på nogle af de mest udsøgte og eksklusive råvarer, der er udvalgt fra toppen af den danske restaurantscene. Blandt smagsoplevelserne er der vine i topklasse, specialøl, friske limfjordsøster, kaviar og mange andre ekstravagante råvarer.
’Årets Ret med Gris’ er ikke den eneste pris, som uddeles denne dag. I år afholdes der også for første gang ‘Årets Ret med Fisk & Skaldyr’, som også vil blive uddelt til prisshowet. Desuden er Landbrug & Fødevarer gået sammen med spiseguiden Whiteguide, der til eventet vil lancere deres 2021-udgave af spiseguiden.
- Gastro-konkurrencerne har tidligere haft mange nominerede, men i år er feltet snævret ind til blot 5 nominerede til Årets Ret med Gris og 4 nominerede til Årets Ret med Fisk & Skaldyr. Vi har dog valgt at skærpe feltet af nominerede grundet covid-19. Det har givet mulighed for, at vi kunne lave en masse digital kommunikation med flotte videoer af de nominerede, hvor kokkene virkelig får lov il at folde deres retter ud, siger Anders Nicolajsen, seniorkonsulent for Foodservice og Gastronomi i Landbrug & Fødevarer.
Med samarbejdet og prisuddelingen håber Landbrug & Fødevarer og Whiteguide at støtte den danske restaurationsbranche ved at inspirere danskerne til at komme ud og få en kulinarisk oplevelse hos de mange dygtige restauranter.
Årets Ret med Gris arrangeres af Landbrug & Fødevarer og er støttet af Norma & Frode S. Jacobsen fond samt Svineafgiftsfonden.
Billeder
Information om Landbrug & Fødevarer
FAKTA
Om ’Årets Ret med Gris 2021’:
Prisen uddeles af Landbrug & Fødevarer. Vinderen findes ved juryvotering efter, at juryen har besøgt de fem nominerede restauranter og kokke og smagt deres konkurrenceret med gris.
De 5 nominerede restauranter og kokke er:
- Bjarke Jeppsen, Domestic
- Marc Kaalund, Fru Larsen
- Jesper Koch og Peter Rødsgaard, Syttende
- Thomas Pasfall, Pasfall
- Lukas Jensen og Rune Bjerre, Palægade
De 5 jurymedlemmer er:
- Svend Rasmussen (Tv-vært, kok og madanmelder TV2)
- Helle Brønnum Carlsen (forfatter, madanmelder Whiteguide, Børsen & Politiken)
- Mikkel Maarbjerg (forfatter, kok og direktør i Maarbjerg & Kirk)
- Daniel McBurnie, (køkkenchef og sidste års vinder)
- Thomas Herman, (kok, forfatter, TV-vært)
- Anders Nicolajsen (L&Fs seniorkonsulent for Gastronomi & Foodservice)
Om Whiteguide og deres uddelinger:
Til eventet den 29. november uddeles også Whiteguide 2021, som er en spiseguide der udkommer én gang om året i Danmark med 300+ nye anmeldelser af de bedste restauranter i hele landet.
Kontakt
Kontakt L&F’s pressetelefon på 3339 4520, for yderligere oplysninger om prisen eller for kontakt til deltagere og jurymedlemmer.
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
1000 børn tager på Madskoler i sommerferien30.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Denne sommer tager 1000 madglade børn grydeskeen i egen hånd og sender forældrene ud af køkkenet. Sammen med frivillige instruktører bruger børnene fem dage på at dyrke madglæden imens nye venskaber spirer.
Landbrugets trepartsrepræsentanter tager ansvaret for Danmarks arealer: Nu skal det store arbejde for alvor omsættes lokalt24.6.2025 10:25:16 CEST | Pressemeddelelse
For præcis et år siden blev den grønne trepartsaftale indgået. I dag er arbejdet for at gøre aftalen til virkelighed rykket ud i 23 lokale treparter. I den grønne trepart omkring Limfjorden er der opbakning fra lodsejerne. Flere hundrede landmænd og lodsejere har foreslået arealer, der skal blive til mere natur, skov og vådområder omkring omegnen.
Lokale landmænd tager ansvar i den grønne trepart24.6.2025 10:24:45 CEST | Pressemeddelelse
Landbrugets trepartsrepræsentanter tager ansvaret for Danmarks arealer: Nu skal det store arbejde for alvor omsættes lokalt. Flere hundrede landmænd og lodsejere har foreslået arealer, der skal blive til mere natur, skov og vådområder omkring lillebælt.
Landbrugets trepartsrepræsentanter tager ansvar lokalt24.6.2025 10:23:50 CEST | Pressemeddelelse
For præcis et år siden blev den grønne trepartsaftale indgået. I dag er arbejdet for at gøre aftalen til virkelighed rykket ud i 23 lokale treparter. I den grønne trepart omkring Lillebælt er der god stemning og opbakning fra lodsejerne.
De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet23.6.2025 09:11:00 CEST | Pressemeddelelse
De nominerede til Køkkenprisen er nu fundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum