Den Kriminalpræventive Pris går til SSP-leder

Til masser af klapsalver i Operaen overrakte social- og indenrigsminister Astrid Krag årets kriminalpræventive pris til SSP-leder Helle Midskov Brynaa, der står i spidsen for projekt ’Hvem Styrer Orkesteret’ fra Vejle Kommune. Projektet har foreløbig uddannet 500 fagfolk i at holde børn og unge ude af kriminalitet.
”Jeg er slet ikke i tvivl om, at I er med til at forebygge, at unge havner i kriminalitet. Så stort tillykke med prisen og tak for jeres arbejde”, sagde social- og indenrigsminister Astrid Krag.
I projektet 'Hvem styrer orkestret' bliver lærere, pædagoger og klubmedarbejdere uddannet i at forebygge mistrivsel, fravær og kriminalitet. Der er særligt fokus på elever, der er i risiko for at fravælge skolen og havne i misbrug og en kriminel løbebane. Målet er at give børn og unge ’et godt liv’ og gøre dem mere robuste over for livets udfordringer.
SSP-leder Helle Midskov Brynaa, der er initiativtager til projektet, modtog prisen. Ministeren mente, at hun og projektet i den grad fortjener prisen.
”Jeg er meget imponeret over, hvor helstøbt jeres uddannelse er. I belønnes for jeres helhedsorienterede tilgang og tværfaglige tænkning. I er en inspiration for andre aktører, der arbejder med at forebygge kriminalitet. Derfor ser jeg også et stort potentiale i at udbrede jeres uddannelse til andre kommuner”, sagde Astrid Krag.
En meget rørt Helle Midskov Brynaa takkede mange gange for prisen:
"Det er bare helt fantastisk rørende at stå her i dag. Kriminalitetsforebyggelse starter fra den dag barnet bliver født, og derfor har vi også lavet denne uddannelse fra sundshedsplejersker og helt op til voksne", sagde hun, inden hun takkede en lang række samarbejdspartnere, som også tydeliggjorde, hvor bredt et samarbejde HSO er.
Det var et foredrag med den svenske kriminolog Per-Olof Wikströms, som fik Helle Midskov Brynaa til at starte uddannelsen i sin tid.
"Han sagde, hvad ligger der bag de 96 procent af befolkningen, der ikke havner i kriminalitet, og det var det, der fangede mig. Der kan man finde svaret i, hvordan vi kan forebygge kriminalitet”, sagde Helle Midskov Brynaa.
De øvrige nominerede til Den Kriminalpræventive Pris 2020 var Lommevending til Behandling og SIKKER SHOPPING. Se mere om de nominerede på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside: https://dkr.dk/nyheder/2020/nov/den-kriminalpraeventive-pris-2020/
Fakta om Hvem Styrer Orkestret (HSO)
- Der er uddannet omkring 500 medarbejdere på tværs af fagligheder.
- Helle Midskov Brynaa, som er SSP-leder i Vejle Kommune, er kvinden bag projektet.
- Hun har sammen med en række fagpersoner udarbejdet HSO-uddannelsen, som er baseret på 30 års forskning. Uddannelsen tager udgangspunkt i den svenske kriminolog Per-Olof Wikströms teori om kriminalitetsforebyggelse.
Fakta om Den Kriminalpræventive Pris
- Prisen har til formål at sætte fokus på kriminalitetsforebyggende arbejde i lokalområderne, opmuntre til kriminalitetsforebyggende initiativer og øge bevidstheden om vigtigheden af kriminalitetsforebyggelse blandt enkeltpersoner, organisationer, foreninger og myndigheder.
- Vinderen af Den Kriminalpræventive Pris 2020 modtager, ud over æren, 50.000 kroner.
Kontakt:
Det Kriminalpræventive Råd
Pressemedarbejder Charlotte Ruge
cru@dkr.dk / 41 74 73 80
Hvem Styrer Orkesteret (HSO)
SSP-leder i Vejle Kommune
Helle Midskov Brynaa
hembr@vejle.dk / 29 60 90 02
Firehøjeskolen
Skoleleder Bjarne Kyneb (som har indstillet Helle)
BJAKY@vejle.dk/ 27 12 78 51
Nøgleord
Kontakter
Charlotte RugePressemedarbejder
Tlf:41 74 73 80cru@dkr.dkBilleder

Information om Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund.
Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Ny rapport: De fleste unge er trygge i nattelivet, men unge kvinder og minoriteter er utrygge20.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
De fleste unge fra 16 til 35 år er trygge i nattelivet, men mange unge kvinder og minoriteter føler sig utrygge. Især turen hjem fra byen vækker utryghed, og mange – særligt kvinder – udsættes for eller bekymrer sig om uønsket seksuel opmærksomhed og ubehagelige tilråb. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Rådet opfordrer nu til målrettede indsatser, der kan sikre, at alle unge kan føle sig trygge, når de går i byen.
Ny rapport: Markant flere danskere rammes af digital svindel30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
It-kriminaliteten vokser markant. Antallet af danskere, der oplever at blive udsat for digital svindel, er steget med næsten 100.000 på bare ét år. Flere typer af it-kriminalitet er i kraftig vækst, bl.a. misbrug af betalingskortoplysninger og snyd ved online handel. Det viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd. Stop op og vær kritisk, før du klikker, lyder advarslen.
Nabofællesskabet under pres: Mere end hver fjerde ønsker sig et bedre naboskab8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvor mange naboer kender du navnene på? Undgår du øjenkontakt og lader som om, du har travlt på mobilen, når du møder dem? En ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden viser, at mere end hver fjerde oplever, at naboskabet er forringet de seneste fem år. Et svækket fællesskab kan have følger for trygheden og omfanget af indbrud. Derfor lancerer Nabohjælp nu en ny indsats, der skal bringe naboer sammen og øge trygheden.
Antallet af juleindbrud halveret på fem år9.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mange huse fik lov at være i fred fra tyvene i juledagene. I 2024 blev der anmeldt 667 indbrud i juledagene mod det dobbelte for fem år siden. Det Kriminalpræventive Råd glæder sig over udviklingen og opfordrer til, at danskerne holder fast i de gode vaner, for på årsbasis er der stadig alt for mange indbrud.
Snyd tyven: Kender du de gode råd til at passe på hjemmet i juledagene?18.12.2024 07:40:03 CET | Pressemeddelelse
Indbrudstyve arbejder gerne i mørke og helst uforstyrret. Derfor er boliger ekstra udsatte for indbrud i juletiden, hvor mørket indhyller nabolag, og mange er til julearrangementer og på juleferie. Med enkle tricks kan du heldigvis snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i lige netop DIT hus. Du og naboerne skal også gerne være synlige på vejen, selvom julen kalder på indendørs hygge. Sådan lyder det fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum