Udenrigsministeriet

Den kinesiske ambassadør indkaldt til samtale i Udenrigsministeriet.

Del

Efter instruktion fra udenrigsminister Jeppe Kofod er Kinas ambassadør Feng Tie blevet indkaldt til samtale i dag med udenrigspolitisk direktør. På mødet blev udtalt klar kritik og taget afstand fra de sanktioner Kina har indført over for en række europæiske personer og organisationer, herunder den danske demokratifond Alliance of Democracies, der er grundlagt af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

I forbindelse med dagens møde udtaler udenrigsministeren:

Når Kina sanktionerer frie, kritiske europæiske politikere, institutioner og meningsdannere, blot fordi de har udtalt sig kritisk om Kina, er der tale om et klart anslag mod borgeres ytringsfrihed i Europa og Danmark. Det er naturligvis helt uacceptabelt. Lad mig understrege, at EU’s sanktioner alene rammer kinesiske myndighedspersoner, som er direkte ansvarlige for grove menneskerettighedskrænkelser.

Det er et alvorligt diplomatisk skridt at indkalde et andet lands ambassadør til samtale på denne måde. Jeg tager dette skridt fordi danske og europæiske kerneværdier udfordres og jeg bemærker med tilfredshed at flere europæiske lande tager tilsvarende skridt i disse dage. I den forbindelse må hverken den danske offentlighed eller den kinesiske regering være i tvivl om, hvordan vi fra dansk side opfatter denne alvorlige sag.

Udenrigsministeren uddyber:

Jeg noterer mig, at Kina har udtalt, at der vil komme yderligere reaktioner, hvis ikke EU trækker sanktionerne mod personerne i Xinjiang tilbage. Jeg tager afstand fra en sådan trussel om eskalering og kan afvise, at det vil få indflydelse på Danmarks ageren i EU.

EU’s sanktioner er koordineret med USA, UK og Canada. Jeg er meget tilfreds med det tydelige signal det sender til Kina om sammenhold med nære allierede. Vi står vagt om fælles værdier.

For yderligere information: kontakt pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Danmark opgraderer sit forhold til 10 asiatiske lande i ASEAN23.11.2021 05:30:00 CET | Pressemeddelelse

Danmark har opnået tilsagn om tiltrædelse til ASEAN’s traktat for fred og samarbejde (TAC). Dette blev markeret under udenrigsminister Jeppe Kofods besøg i Jakarta. Tilsagnet betyder, at Danmark formelt anerkender sit forhold til ASEAN og ASEAN’s regionale rolle. ASEAN anses som den mest avancerede regionale samarbejdsorganisation i verden efter EU og med sin samlede befolkning på 650 millioner mennesker udgør det tredje største marked for EU.