Den Hvide Stoks Dag: Blindestokken har givet mig nyt liv
Den 15. oktober er Den Hvide Stoks Dag, som sætter fokus på et af de vigtigste hjælpemidler til blinde og svagsynede. Ved at køre blindestokken frem og tilbage foran sig, kan den advare om forhindringer forude. Den kan røbe, om der er kanter, huller eller trapper, som brugerne skal være opmærksomme på.
”Den hvide stok er et symbol på selvstændighed og muligheden for at bevæge sig i samfundet. Den giver sikkerhed og tryghed, når synet svigter, og så sender den også et signal til omverdenen om, at vi ikke kan se”, siger Thorkild Olesen, landsformand i Dansk Blindesamfund
Grænseoverskridende at bruge stokken
Selvom stokken medfører frihed og selvstændighed, kan det være grænseoverskridende at tage de første skridt med den hvide stok i offentligheden. 73-årige Anny fra Hejls kender alt for godt til skammen ved at tage stokken i brug. I dag vil hun dog ikke være hjælpemidlet foruden.
”Synstabet betød, at jeg måtte give afkald på mange ting. Det gik ud over humøret, at jeg ikke kunne komme ud af huset. Jeg følte mig isoleret”, forklarer Anny.
Hun mistede grebet om sin hverdag, da hun ikke længere kunne overskue at bevæge sig rundt i lokalområdet, hvilket fik konsekvenser for hendes socialliv.
Det var et nyblindekursus på Fuglsangcentret i Fredericia, som blev vendepunktet for Anny. En underviser introducerede hende for blindestokken, da hun gik foroverbøjet og med små skridt mærkede med fødderne. Med stokken i hånden var Anny ude at gå på villavejene. På trods af en lidt tøvende start, kunne hun mærke en forskel, da hun følte sig mere fri. Derfor lånte hun en stok, som hun kunne øve sig med. Men derhjemme kunne hun ikke komme uden for døren, hvor alle kendte hende.
”Det er grænseoverskridende at gå med stokken. Jeg følte, at alle lagde mærke til den. Det var noget af en overvindelse”, siger Anny, som i dag har fundet glæden ved den hvide stok.
Fornyet livsglæde
Med tiltro og mobilitetstræning blev hun langsomt tryg ved den hvide stok og for hver dag der gik, bevægede hun sig længere ud fra matriklen. I dag går hun flere kilometer hver dag. Blindestokken er blevet hendes faste følgesvend i livet. For Anny er den et uundværligt hjælpemiddel, da den hvide stok er et symbol på selvstændighed og frihed.
”Blindestokken har gjort underværker. Jeg har fået min frihed tilbage. Min gåtur er godt for både krop og sjæl. Jeg føler, at jeg er begyndt at leve igen. Det kneb før, men nu har jeg fået fornyet livsglæde”, fortæller Anny.
Seks gode råd, når du møder en blind
- Præsenter dig selv, når du møder en blind. Og husk at fortælle, når du går igen
- Når du hilser på en blind, tag selv den fremstrakte hånd. Hils ikke kun med et smil eller et nik
- Tal direkte til den blinde og ikke gennem ledsageren
- Du ledsager bedst en blind ved at lade den blinde holde dig på overarmen eller ved albuen
- Kører du på cykel, bør du give et ring med klokken, hvis du ser en blind, som er ved at krydse cykelsti og vejbane. Det er vanskeligt at høre cykler
- Tilbyd gerne din hjælp
Nøgleord
Kontakter
Caroline Larsen, journalist i Dansk Blindesamfund: Tlf. 30737369
Thorkild Olesen, landsformand i Dansk Blindesamfund: Tlf. 23 40 92 00
Billeder
Information om Dansk Blindesamfund
Dansk Blindesamfund er interesseorganisation for mennesker med synshandicap. Sammen udfordrer vi blindhed. Dansk blindesamfund
Hver dag kæmper vi for, at blinde og svagsynede kan deltage og bidrage på lige linje med alle andre: At flere får en uddannelse. At flere kommer i beskæftigelse. At færre er ensomme. At flere lever et aktivt og selvstændigt liv. Og at flere er sunde og dyrker motion.
Vi tilbyder rehabilitering, rådgivning, kurser, netværk og støtte, når synet svigter. Vi kæmper for bedre politiske rammer og rettigheder for mennesker med synshandicap i Danmark. Og mobiliserer virksomheder, uddannelsesinstitutioner, civilsamfund og andre i at fremmeforståelse og muligheder for blinde og svagsynede.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Blindesamfund
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Blindesamfund
Hold ledelinjen fri10.10.2024 13:09:17 CEST | Pressemeddelelse
Cykler, skilte, tøjstativer og udemøbler placeret hen over ledelinjer gør færdslen for mennesker med synshandicap både udfordrende og farlig. På den internationale mærkedag – Den hvide stoks dag, tirsdag den 15. oktober, søsætter Dansk Blindesamfund en oplysningskampagne, så flere forstår ledelinjernes vigtige funktion og behovet for at holde dem fri
15 synshandicappede får legater til at dyrke det aktive liv15.5.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Synshandicappedes Motionsfond uddeler i år 123.000 kroner fordelt på 15 legater, der blandt andet går til tandemcykler, romaskine, træningsudstyr og vandretur
Vanvittig tur i systemlabyrinten blev hædret ved Prix Audio30.10.2023 08:21:43 CET | Pressemeddelelse
Dansk Blindesamfunds podcast Alt det som ingen ser – Stokkeeksperimentet blev fredag aften kåret som årets nicheprogram ved Prix Audio.
Overset skriftsprog bliver vigtigt punkt på Kulturmødet22.8.2023 12:34:19 CEST | Pressemeddelelse
På Kulturmødet på Mors sætter Dansk Blindesamfund fokus på punktskrift, der er synshandicappedes skriftsprog.
Børn med synsnedsættelse bryder grænser på Sommerskole22.6.2023 12:26:25 CEST | Pressemeddelelse
”Krop og bevægelse” er årets tema, og der er stor tilslutning til årets Sommerskole på Synscenter Refsnæs.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum