Den danske model har inspireret EU’s nye plan for økologi

Offentlige kantiner skal servere mere økologi, landmænd skal have rådgivning til at omlægge til økologisk drift, og der skal arbejdes intensivt med at sikre økologiens fortsatte troværdighed.
Det er blot nogle af de initiativer, som EU-Kommissionen sætter i værk med sin udviklingsplan Organic Action Plan, der blev offentliggjort torsdag d. 25. marts. Initiativerne er stærkt inspireret af det udviklingsarbejde, som Danmark har gjort gennem de seneste 30 år.
”Den danske model er båret af et tæt parløb mellem danske politikere, markedet, forskere og den danske økologisektor, anbefaler EU Kommissionen nu til de øvrige medlemslande. Det er med god grund. Vi har vist med eksemplets magt, at det virker,” siger Sybille Kyed, der er landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening og henviser til at Danmark er langt med fx rådgivning om omlægning til landmænd, økologisk omstilling i offentlige køkkener, en troværdig mærkningsordning i form af det røde ø-mærke, og at økologiske fødevarer er tilgængelige for en bred forbrugergruppe i supermarkederne.
Hele formålet med udviklingsplanen er at sætte et bæredygtigt skub på EU's fødevaresystem, så det økologiske landbrugsareal i 2030 udgør 25 pct. Et mål, som kommissionen satte tilbage i maj 2020 i EU’s Grønne Pagt (Green Deal) og videreførte i sin Farm-to-Fork strategi, for at gøre EU til verdens første klimaneutrale kontinent med bl.a. økologien som redskab.
Landbrugsstøtten skal i spil
Og selvom Danmark er unionens frontløber, er der stadig meget at arbejde for, hvis vi skal nå i mål. Landbrugsstyrelsens seneste opgørelse over økologisk landbrugsareal i Danmark viser, at det kun er omkring 12 pct. af de danske marker, der dyrkes økologisk. Også selvom de danske forbrugere har et verdensmesterskab i økologisk forbrug.
”EU’s udviklingsplan er et skridt på vejen og favner alle medlemslande, så det ikke kun er nogle få, som skal drive værket. Men skal vi for alvor rykke på at få et mere bæredygtigt fødevaresystem i Europa, er det nødvendigt at anvende EU’s landbrugsstøtte som incitament for landbruget,” siger Sybille Kyed.
Økologisk Landsforening arbejder politisk for at bruge landbrugsstøtten til at belønne landmænd, der gør en målrettet indsats for biodiversitet, klima, dyrevelfærd og grundvandsbeskyttelse. Samtidig vil det ændre priskonkurrencen mellem økologiske fødevarer og ikke-økologiske fødevarer.
”Hvis vi for alvor skal ændre fødevaresystemet i en mere bæredygtig retning, er det vigtigt at fastsætte varens sande pris, så de producenter, der bevarer natur, sænker klimabelastning og beskytter grundvandet i deres produktion, belønnes via landbrugsstøtten. Til gengæld skal de producenter, som ikke leverer på disse forhold, skæres i støtte. Det vil betyde, at de økologiske fødevarer kan ende med at blive de billigste, og at flere forbrugere derfor vælger økologien,” forklarer hun.
Forhandlingerne om EU’s landbrugsstøtte-ordning, CAP, er i sin afsluttende fase og den næste CAP-periode forventes at åbne i 2023.
FAKTA om EU Organic Action Plan
EU’s udviklingsplan for økologi arbejder på tre ben:
- Økologisk mad og produkter til alle: forbrug og troværdighed skal stimuleres gennem:
- Markedsføring af EU's økologi-mærke
- Reduktion af moms på økologisk frugt og grønt
- Markedsføring af økologiske kantiner/ offentlige køkkener og øget fokus på grøn omstilling i den offentlige sektor
- Styrkede skoleordninger med mad og drikke
- Styrkelse af forbrugertillid ved at bekæmpe fødevaresnyd
- Forbedring af fødevarers sporbarhed
- Initiativer i den private sektor
- På vej mod 2030: Stimulering af omlægning og genindførelse af hele værdikæden gennem:
- Opfordring til omlægning, investeringer og erfaringsudveksling med afsæt i CAP
- Udvikle analyseværktøjer for den økologiske sektor
- Bedre organisering af værdikæden
- Styrkelse af lokal forarbejdning og forsyning
- Styrket udbud af økologisk foder inkl. nødvendige vitaminer
- Styrkelse af økologisk akvakultur
- Gå forrest med et godt eksempel: Forbedre økologisk landbrugs mulighed for at bidrage til bæredygtighed gennem:
- Reducering af kulstofudledning
- Forbedring af genetisk biodiversitet
- Udvikling af alternative plantebeskyttelsesmetoder
- Bedre udnyttelse af ressourcer
Link: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/da/ip_21_1275
Kontakter
Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef, Økologisk Landsforening
Telefon: 24 65 23 92 Mail: sk@okologi.dk
Vivienne Kallmeyer, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening
Telefon: 25 42 93 02 Mail: vk@okologi.dk
Billeder

Information om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Finansminister Nicolai Wammen besøger økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer siden 201912.9.2025 08:39:21 CEST | Pressemeddelelse
Mandag den 15. september klokken 12.00 lægger finansminister Nicolai Wammen vejen forbi Regionshospitalet i Randers for at lade sig inspirere af en af landets største økologiske succeser.
Her og nu: Videoklip fra Økologisk Høstmarked6.9.2025 13:11:26 CEST | Pressemeddelelse
Redaktioner kan frit bruge dugfriske videoklip fra Lille Østergård Økologi – en af 26 gårde, der lige nu holder høstmarked. Gæsterne fejrer årets høst sammen med landmænd, der undgår sprøjtegifte, og har plads til flere sommerfugle og et godt økologisk køb i markedsboderne.
Denne weekend: Høstmarked uden sprøjtegifte over hele landet5.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Traktortur, pluk-selv-æbler og -grøntsager, hop i halm, hør levende musik og spis ved langborde. Det bugner med oplevelser fra jord til bord denne weekend d. 6. og 7. september, hvor de økologiske gårde åbner dørene til Økologisk Høstmarked. Det er for alle og gratis.
Finansloven afspejler regeringens økologiske fordoblingsmål29.8.2025 11:58:56 CEST | Pressemeddelelse
Pressekommentar fra Økologisk Landsforening til finanslovsforslaget for 2026.
De professionelle køkkener køber mere økologi – nu skal vi tale om de næste skridt26.8.2025 09:19:22 CEST | Pressemeddelelse
Salget af økologiske fødevarer til foodservice steg med seks procent fra 2023 til 2024. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Økologisk Landsforening ser frem mod de næste skridt og kalder på mere politisk prioritering, mere vidensdeling og en større bevidsthed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum