Aarhus Universitet Natural SciencesAarhus Universitet Natural Sciences

Delphini-1 er borte! Aarhus Universitets studentersatellit er styrtet.

Del

Søndag den 14. marts 2021 kom studentersatellitten Delphini-1 fra Aarhus Universitet så langt ned i jordatmosfærens tættere lag, at den brændte op.

Det kan ikke bestemmes præcist, hvor det skete. Ifølge en af forudsigelserne var det sydvest for Tasmanien klokken 19:58 dansk tid, men der er en usikkerhed på beregningen på +/- 8 timer, så det kan være sket hvorsomhelst langs de seneste kredsløbsbaner. Fra kontrolcenteret på Institut for Fysik og Astronomi prøvede de vagthavende studerende forgæves at kontakte satellitten søndag aften, men den sidste kontakt skete lørdag aften, et døgn før.

Den lille satellit, som blot var 10 x 10 x 10 centimeter stor, holdt sig i kredsløb om Jorden en del måneder længere end forventet. Det var mestendels fordi Solen var så venlig at holde sig i ro i et længevarende solminimum, så solaktiviteten ikke fik atmosfæren til at koge op og øge luftmolekylernes opbremsning af satellitten. Men afslutningen var forudset - datoen blot ikke til at beregne lang tid i forvejen, som det heller ikke er tilfældet med andre satellitter og rumskrot.

Datoen, hvor den sluttede sin tilværelse var ganske passende: den 14. marts er Pi-day, en international matematikdag (fordi datoen 3.14 er de første cifre i tallet pi), det er Albert Einsteins fødselsdag, og det er den dag, hvor Steven Hawking døde. Hvis nogen har været så heldig at se Delphini-1 på den sidste tur ned igennem atmosfæren, har det været noget af et show. Selvom satellitten blot vejede eet kilo, havde den på grund af den store hastighed i banen lige så stor en kinetisk energi som en IC3 togstamme med 100 km/t - eller en sprængkraft ved eksplosionen svarende til 10 kg TNT.

Delphini-1 har været et ekstremt succesrigt projekt for de involverede studerende og medarbejdere på Aarhus Universitet. Projektet startede i 2016 med input fra flere personer og institutioner end det kan nævnes her. Finansiering og støtte kom først og fremmest fra Aarhus Universitets Forskningsfond og fra Institut for Fysik og Astronomi, Institut for Ingeniørkundskab og Institut for Earth Science. Rumkontoret under Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og den Europæiske Rumfartsorganisation ESA tilbød en gratis opsendelse, hvor satellitten først blev sendt op til Den internationale Rumstation ISS, og dernæst sendt fra ISS ud i sin egen kredsløbsbane om Jorden. Det var en af de opgaver, som blev udsat under Andreas Mogensens rumflyvning til ISS i september 2015, fordi hans mission ombord blev afkortet.

Firmaerne GomSpace og NanoRacks har også ydet støtte og både teknisk og praktisk hjælp.

Mere end 50 studerende har været involveret som satellitbyggere, testere og operatører - og der er lagt utallige interessetimer her.

Der er flere detaljer om Delphini-1 projektet på denne hjemmeside:

https://www.facebook.com/Delphini1

Tabet af satellitten er nu rapporteret til de rette myndigheder; Rektor på Aarhus Universitet, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og Energistyrelsen, som det er fastlagt i den danske rumlovgivning.

På Aarhus Universitet hejser man ikke flaget på halv stang i denne anledning. Delphini-1 projektet har været en kæmpe succes, ogforhåbentlig lever Delfini videre som uudslettelig viden hos de studerende. Champagnen er lagt på køl til den dag, forhåbentlig snart, hvor alle involverede kan mødes og fejre Delphini-1 som det sig hør og bør.

Og på Aarhus Universitet er man allerede godt i gang med at planlægge de næste satellitter, som skal bygges og styres af danske studerende i et samarbejde med DTU-Space, IT-universitetet og Aalborg Universitet og en række gymnasier. Glæd jer til projekt DISCO, hvor den første satellit forventes opsendt i sommeren 2022.

Henvendelse til Delphini-1 projektlederne

Mads Fredslund Andersen madsfa@phys.au.dk

Karsten Frank Brogaard kfb@phys.au.dk

eller kommunikationsmedarbejder

Ole J. Knudsen ojk@phys.au.dk tlf 8654 2121.

Nøgleord

Billeder

Delphini-1 over Himalaya
Delphini-1 over Himalaya
Download
Delphini-1 over marker i Sydamerika
Delphini-1 over marker i Sydamerika
Download
Delphini-1 over højsletten i det nordlige Chile
Delphini-1 over højsletten i det nordlige Chile
Download

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences

Aarhus Universitet Natural Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://nat.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Strukturbestemmelse af glycintransportøren GlyT1 viser nye veje i udvikling af psykiatriske lægemidler4.3.2021 12:08:47 CET | Pressemeddelelse

Glycin kan stimulere eller hæmme neuroner i hjernen og derved kontrollere komplekse funktioner. Med afdækning af den tredimensionelle struktur af glycin-transportøren GlyT1 er et internationalt forskerhold nu kommet et stort skridt nærmere på at forstå reguleringen af glycin i hjernen. Disse resultater, der er offentliggjort i Nature, åbner muligheder for at finde effektive lægemidler, der hæmmer GlyT1-funktionen, hvilket kan få stor betydning for behandling af skizofreni og andre psykiske lidelser.

Dennis tæmmede proteinet fra helvede på syv år17.2.2021 09:23:22 CET | Pressemeddelelse

Efter syv års intens forskning er det lykkedes en århusiansk forskergruppe via et tværdisciplinært samarbejde at forstå, hvorfor en meget usædvanlig og udstrakt struktur er vigtig for funktionen af et essentielt protein fra det menneskelige immunforsvar. Den nye forskning åbner nye muligheder for at justere immunsystemets aktivitet op eller ned. Stimulering af immunsystemet er relevant f.eks. i forbindelse med behandling af kræft, mens dæmpning anvendes ved behandling af autoimmune sygdomme.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum